به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه، «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس طی سخنرانی خود با حمایت از همتای قزاقش، اظهار داشت: در اتفاقات اخیر این کشور حضور عامل خارجی قابل رصد بود و سناریویی دنبال شد که در عراق، لیبی، سوریه، اوکراین، افغانستان شاهد آن بودیم. همچنین در گذشته نه چندان دور بلاروس نیز تهاجم ترکیبی مشابهی را تجربه کرد. البته شرایط این کشورها ویژگیهای خاص خود را داشتند، اما در همه موارد شیوه مشترک دیده میشد.
وی با بیان اینکه «پشت سر عامل خارجی باید عوامل داخلی را نیز دید و این درسی است که ما از حوادث بلاروس باید بگیریم»، افزود: باید درک کرد که در اطراف مردم و دولت قزاقستان که به ما نزدیک هستند، افراد زیادی جمع شدهاند که میخواهند وضعیت جمهوریهای آسیای مرکزی را برهم بزنند. اخیراً افغانستان نیز به این امر اضافه شده است. بار دیگر تأکید میکنم که این نتیجه گیری قاطع ما است: تروریستهای بین المللی زیادی در مرزهای قزاقستان جمع شدهاند که این را حوادث اخیر تایید میکند.
رئیس جمهور بلاروس پشت سر گذاشتن روندهای منفی در جمهوریهای پساشوروی از جمله در قزاقستان را به تنهایی در سطح این کشور غیرممکن عنوان کرد و گفت: به باور من مردم قزاقستان و قرقیزستان که به هم بسیار نزدیک هستند، باید سعی کنند به صورت مشترک مشکلات پیچیدهای را که در دوره پس از فروپاشی شوروی ایجاد شده را رفع کنند. درسهایی که در اینجا زیاد درباره آن صحبت شد و از آن باید آموخت و بیش از همه متوجه ازبکستان میشود. زیرا (افراطی ها) به ازبکستان هم چشم دوختهاند.
لوکاشنکو بار دیگر تاکید کرد در کنار عامل خارجی باید به عامل داخلی نیز توجه داشت، زیرا اگر به این موضوع توجه نکنیم پس باید انتظار تکرار حوادث بود.
وی در ادامه بیان کرد: یادآوری میکنم «امامعلی رحمان» بارها در مورد خطرات و تهدیدات مرتبط با ایجاد هستههای منفعل تروریستها و افراطیها در منطقه آسیای مرکزی که ممکن است در یک لحظه از خواب بیدار شوند، صحبت کرده بود. ما به این نکته توجه کردیم، ولی احتمالاً خطرات را دست کم گرفتیم. بیایید صریح باشیم گاهی اوقات فکر میکردیم که این مشکل از کنار ما رد خواهد شد. اکنون میبینیم که هسته اصلی معترضان در قزاقستان را جنگجویان حرفهای و تروریستها تشکیل میدهند. این یک روند بسیار خطرناک است.
رئیس جمهور بلاروس ورود سریع و به موقع نیروی حافظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی به قزاقستان را باعث نومیدی عناصر مخرب عنوان کرد و گفت که این اقدام روابط نزدیک همپیمانی، کارآمدی و پتانسیل سازمان را به همه جهان نشان داد.
لوکاشنکو در ادامه تاکید کرد: ما باید هم به قابلیتهای مدیریتی سازمان پیمان امنیت جمعی و هم به نیروهایی که آماده استفاده از آنها هستیم، بهبود بخشیم. در آینده با چالشهای جدی روبرو خواهیم بود. لازم است به طور آرام و منظم تمام حوزههای سازمان پیمان امنیت جمعی و از جمله پتانسیل صلح بانی آن تقویت شود. حفظ تحرک و کارآمدی اقدامات بسیار مهم است و لازم نیست در این زمینه خجالتی باشیم و ملاحظه برخی از کشورهای غربی و آمریکا را کنیم.
به گفته وی، اگر سریع به این طرف و آن طرف نگاه کنیم، گردن خود را خواهیم شکست؛ بنابراین باید با مسائل خود مشغول شویم و به فکر امنیت خود باشیم. وقتی برای آنها کوچکترین مشکلی پیش آید، نه به دموکراسی فکر میکنند و نه ملاحظه ما را دارند، بلکه بر اساس منافع خود عمل میکنند. ما نیز باید این را در نظر بگیریم. در دقایق اول قاطعانه اقدام کردیم که نتیجه هم قابل مشاهده است.
به باور وی، تحولات قزاقستان از سوی سیاستمداران غربی به دقت رصد میشود و به نظر میرسد ورود نیروی حافظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی برنامههای سفارش دهندگان و مجریان درگیریهای تحریک شده در قزاقستان را برهم زد. در این راستا باید در زمینه رسانهای باید فعالانه عمل کرد و نباید اجازه داد که نیروی حافظ صلح به عنوان اشغالگر معرفی شود که در حال حاضر شاهد چنین تلاشهای هستیم.
رئیس جمهور بلاروس در بخش دیگری از سخنرانی خود اظهار داشت: امروز بیش از هر زمان دیگری در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی نیاز به افزایش سطح تعاملات سیاسی و هماهنگی مواضع در عرصه بین المللی وجود دارد. اشکال و روشهای نفوذ ترکیبی بر کشورهای ما به لحاظ کیفی در حال بهبود یافتن است. همانگونه که اشاره کردم، بدون نگاه به این یا آن طرف لازم است در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی اقدامات واکنشی مناسب در نظر گرفته شود. باید تبادل اطلاعات تقویت شده و بخش تحلیلی آن بهبود کیفی پیدا کند. تنشهای فزاینده همچنین ما را به بازنگری اقدامات مشترک برای مقابله با تروریسم و افراط گرایی وا میدارد.
وی ادامه داد: اکنون دلیل خوبی برای دور هم جمع شدن و صحبت در مورد تاجیکستان فراهم شده است. سالهاست که رئیس جمهور تاجیکستان از ما درخواست حمایت مادی و به ویژه تجهیزات نظامی میکند و باید این کار را انجام دهیم تا بعداً مانند قزاقستان هزینه بیشتری برای ما نداشته باشد. تقریباً ۲۰۰ پرواز انجام شد و تعداد زیاد تجهیزات را منتقل کردیم که خوشبختانه روسیه با این امر موافقت کرد. دوست نداریم اتفاقی در تاجیکستان بیفتد. بهتر است همین الان به آن کمک کنیم، در این صورت قادر به حل مشکلات خواهد بود. این امر در مورد سایر جمهوریها نیز صدق میکند.
رئیس جمهور بلاروس در بخش پایان سخنرانی خود، گفت: ما توجه زیادی به مبارزه با تروریسم بینالمللی نشان دادیم و شاید خطر افراط گرایی در همه اشکال آن را دست کم گرفتیم. شناسایی به موقع نیروهایی که تحت شرایط خاص قادر به عبور از خط قرمز و قرار گرفتن در مسیر خشونت هستند و همچنین به طور قاطعانه جلوگیری از فعالیتهای مخرب آنها، ضروری است. بلاروس همیشه به تعهدات خود برای همکاری در این زمینهها پایبند خواهد بود.