گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- محمدمهدی رودگر؛ دوازدهمین دوره جشنواره فیلم عمار از روز یکشنبه کار خود را آغاز کرده است. این دوره از جشنواره به دو شکل مجازی و حضوری برگزار میشود و مخاطبان میتوانند آثار منتخب را به صورت حضوری در سینما فلسطین و به شکل مجازی در سایت عماریار رایگان تماشا کنند. در دو روز اول جشنواره، فیلمهایی در بخش مستند، داستانی، نماهنگ و... اکران شد.
در ادامه، مروری بر آثار مهم روز اول جشنواره داریم:
"بر فراز چارزبر" روایتی از دلاور مردان نیروی هوایی ارتش
مستند "بر فراز چارزبر" به رشادتهای خلبانان نیروی هوایی ارتش در جنگ ۸ ساله تحمیلی و به ویژه عملیات مرصاد میپردازد. این مستند به کارگردانی سمیه ذاکری خطیر، روایت خوب و منسجمی از عملیات مرصاد و نقش تاثیرگذار خلبانان ایرانی در آن، ارائه میدهد. بر فراز چارزبر به چگونگی شکل گیری عملیات فروغ جاویدان و در ادامه شکست آنها و زمین گیر کردن منافقان توسط نیروی هوایی ارتش ایران را نشان میدهد. این مستند، با روایتهایی از افراد جدا شده از سازمان مجاهدین خلق، به ابعاد و زوایای کمتر پرداخته شده این حادثه میپردازد و همچنین افکار پوچ و بی رحمی مثال زدنی آن هارا نسبت به هموطنان خود، به نمایش میگذارد.
تار و مار کردن اشرار، به دست حاج قاسم در "آورتین"
مستند "آورتین" داستان رشادتهای لشگر ۴۱ سید الشهدا به فرماندهی حاج قاسم سلیمانی را به تصویر میکشد. این مستند درباره منطقای صعب العبور و کوهستانی در کرمان به نام آورتین است که بعد از جنگ ۸ ساله، به پناهگاهی امن برای اشرار منطقه تبدیل شده است.
این منطقه به شدت تحت سلطه اشرار قرار دارد و هیچ رحم و مروتی درون آنها دیده نمیشود. رهگذرانی که از این منطقه عبور میکنند، در بیشتر اوقات با این اشرار مواجه مواجه میشوند و پس از غارت اموالشان اگر هم کوچکترین مقاومتی کنند، به راحتی کشته میشوند و مرد و زن و بچه هم برای این اشرار، هیچ فرقی با یکدیگر ندارند. تا چندین سال هیچ یک ارکان نظامی کشور حریف آنها نمیشد تا اینکه حاج قاسم و یارانش با شجاعتی مثال زدنی به دل آنها زدند و منطقه آورتین را از شر وجود آنها نجات دادند.
وقتی همه چشم امید مان به غرب است
مستند " غرب دور، شرق نزدیک " به کارگردانی عبدالرضا هادی زاده به روابط بین ایران و چین میپردازد. چین جزو قدرت دوم اقتصادی دنیا شناخته میشود و همواره نگاه ویژهای به ایران دارد. در سالهای ۹۰ تا ۹۴ هم ایران را در در کشاکش تحریمها حمایت میکند. اما دولت روحانی چین را کنار میگذارد و با کشورهای غربی وارد مذاکره و برجام میشود. ایران که چشم امید به کشورهای غربی داشته، با خلف وعده از سوی کشورهای اروپایی و خروج ترامپ از برجام مواجه میشود و در مذاکرات هم راه به جایی نمیبرد.
"شهرک دارخوین" محفلی برای عاشقان ایثار و شهادت
"شهرک دارخوین" مستند بلندی است که سید مجتبی خیام الحسینی آن را ساخته است و بازگوکننده شهرکی به نام دارخوین است که پایگاه اسکان رزمندگان لشکر ۱۴ امام حسین میشود. این شهرک، در واقع پادگان آموزشی با کارگاههای مختلف است که محوریت فعالیتهای آن با مسجد ۱۴ معصوم انجام میشود. حسین خرازی، فرمانده محبوب این لشکر است که انس و الفت زیادی با نیروهایش برقرار میکند و جمعیت قابل توجه در تشییع شهید خرازی، گواه این موضوع میباشد. رزمندگان این لشکر، خاطرات زیادی از آن روزهای شهرک، از دیدار آقای خامنهای تا بمباران و سوخته شدن شهرک بیان میکنند.
غارت لیتیومهای بولیوی در " کودتای لیتیومی "
" کودتای لیتیومی " مستندی بلند، به کارگردانی سجاد رضازاده است و به غارت لیتویمهای کشور بولیوی میپردازد. سال۲۰۱۹، پس از برگزاری انتخابات در کشور بولیوی، گروهی مستقر در واشنگتن، نتایج انتخابات را جعلی اعلام میکنند و پس از آن، معترضان به خیابانها رفته و آشوب میکنند. در این شرایط، خانم جنین آنز، خودش را رئیسجمهور معرفی میکند. رابطه دولت موقت و خانم آنز با ایلان ماسک، صاحب کارخانه تسلا که تولیدکنندة خودروهای برقی که بزرگترین مصرف کنندة لیتیوم در جهان است، خبرساز میشود.
بولیوی، بزرگترین منبع ذخیره لیتیوم جهان است که شواهد نشان میدهد کودتا در بولیوی برای غارت منابع این کشور رخ دادهاست.
روایت شاعر تنها در "حس هشتم"
نماهنگ حس هشتم به کارگردانی سجاد معارفی داستان مردی شاعر را روایت میکند که به پابوس امام رضا میرود و در حین سفر در بازار مشهد، با دخترکی آشنا میشود. این دخترک گم شده است و فقط میتواند با زبان اشاره صحبت کند. مرد میپذیرد که اورا تا اطلاعات حرم ببرد و به آنها تحویل دهد. آن دو در طول راه با هم دوست میشوند و لحظات خوشی را تجربه میکنند. با هم غذا میخورند، در عکاسی عکس میگیرند و در کنار هم به سمت حرم امام رضا حرکت میکنند. وقتی به حرم میرسند دختر با زبان اشاره با امام رضا سخن میگوید و مرد شاعر با دیدن او به خودش میآید و متوجه میشود از اول، دخترکی وجود نداشتهاست.
"مدار ۴۰۰" سیر تحول و سرآغاز پیشرفتهای نظامی ایران
مستند "مدار ۴۰۰" جدیدترین ساخته داوود مرادیان، داستان خود باوریها و چگونگی رشد نظامی ایران است. این مستند که شروع آن از تاریخ ۱۳۳۸ و بعد از کودتای ۲۸ مرداد را روایت میکند، به صورت همزمان به پیشرفتهای نظامی و علمی کشورهای غربی به خصوص آمریکا و شوروی میپردازد و همزمان ضعفهای علمی حکومت پهلوی را نشان میدهد که به جز سرکوب معترضان و مخالفان فکر دیگری در سر ندارد.
با پایان حکومت پهلوی که رشدی در عرصه نظامی و علمی نداشت و با شروع انقلاب و در ادامه آغاز جنگ تحمیلی، تامین سلاح برای ایران دشوار میشود. امام و رئیس جمهور وقت، دانشجویان را به ساخت تولیدات بومی تشویق میکنند. طی سالیان اخیر ایران به جهش علمی بزرگی در دنیا میرسد و جوانان ایرانی موفق به پرتاب ماهواره نظامی کاملا بومی که به مدار بالای ۴۰۰ کیلومتر میرسد، میشوند. حالا ایران در دنیا، جزو ۱۰ کشوری است که توانایی پرتاب ماهواره به مدار بالای ۴۰۰ کیلیومتر را دارد.
زنی در آستانه فصلی سرد
فیلم کوتاه داستانی "اتاق عقد" به کارگردانی حسن حبیب زاده روایتگر زنی است که همسرش در سوریه شهید شده است و با یادآوری خاطرات مشترکشان، هر لحظه به یاد او میافتد. به یاد خاطراتی که محال است هرگز فراموش شوند. این فیلم به شکلی مینیمال و با ابعاد زمانی متفاوت ساخته شده است و روایت قصه در حال و گذشته، پرسه میزند. فیلم با نشان دادن خاطرات خوش آنها و لحظات شیرینی که داشتند به خوبی به زندگی آن زوج میپردازد و حالا زن تنها شده است و با دیدن زوجی دیگر که قرار است در خانهی او مراسم عقدشان را برگزار کنند به یاد عقد خودش میافتد.
زمانی که محاصره شکسته میشود
مستند «۳۶۰ درجه محاصره» ساخته حامد هادیان به زمان حضور داعش در عراق و سقوط موصل و شهرهای شمالی و محاصره شهر «آمرلی» که ساکنان آن اقلیت ترکمان شیعه عراق هستند اختصاص دارد که به مدت ۸۰ روز در محاصره کامل داعش قرار گرفت.
در جریان این محاصره، دسترسی مردم به آب، خوراک و خدمات مخابراتی قطع شد. سردار سلیمانی در حالی که شهر در محاصره کامل داعش بود، در اقدامی شجاعانه شبانه با بالگرد از بالای سر نیروهای داعش گذشت، خود را به شهر رساند و به سازماندهی نیروهای مدافع شهر پرداخت و با تجدید روحیه مقاومت در بین مردم و نیروها، مانع از سقوط شهر و قتل عام فجیع مردم شد.
در پی شکست داعش در آمرلی و مناطق شرقی استان صلاحالدین با فرماندهی مستقیم «سرلشکر سلیمانی»، تروریستهای داعشی روحیه خود را از دست دادند و در موصل پایتخت خودخوانده خود نیز فرار را بر قرار ترجیح دادند.