امین کمالی، دبیر مجمع مطالبهگران محیط زیست کشور و دبیر سابق جنبش عدالت خواه دانشجویی دانشگاه زابل در گفتگو با خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو، پیرامون باز شدن دریچههای سد کمالخان افغانستان بر روی مردم ایران و سیستان و بلوچستان گفت: در روزهای گذشته موضوع حقابه سیستان به تیتر یک رسانهها و مصاحبههای مسئولین دولتی و مجلسی تبدیل شده است و هریک به نحوی در این خصوص وعدهای داده و خبر از رهاسازی آب به سمت کشورمان میدهند؛ این درصورتی است که برخیمقامات طالبان هرگونه گفتگو در خصوص حقابه را منکر شده اند و حتی در رسانههای ملی و رسمی خود این موضوع را بیان کرده اند.
وی با اشاره به انحراف حقابه سیستان به گودزره افغانستان ادامه داد: البته علیرغم اینکه برخی مسئولان و نمایندگان سیستان و بلوچستان این ادعای طالبان و رسانههای افغانستان را رد کرده اند و آن ها را اظهار نظرات منطقهای بیان کرده اند، اما واقعیت ماجرا این است که حتی اگر با فرض این موضوع پیش برویم که این آب حقابه ماست و به سمت کشورمان روانه شده است، باید مسئولان و مدعیان این موضوع، به این سوالات پاسخ دهند که چرا کماکان انحراف به گودزره علیرغم اینکه منکرش شده بودند، ادامه دارد؟ چرا در مسیر رودخانه هیرمند به سمت کشورمان مسیرهای انحرافی جهت کاهش میزان ورود آب به سیستان حتی جلوتر از سدکمالخان درحال حفاری است؟
دبیر مجمع مطالبهگران محیط زیست کشور گفت: همچنین لازم به ذکر است که دو دریچه فعلی بازشده سدکمالخان درحالت کاملا باز ۱۰۰ متر مکعب در ثانیه آب را آزادسازی میکنند و درحال حاضر بصورت نیمه باز هستند و میزان تقریبی ۵۰ تا ۷۰ متر مکعب آب در ثانیه را رهاسازی میکنند که با این شرایط بیش از ۶ ماه طول می کشد تا به میزان ۸۲۰ میلیون مترمکعب حقابه مدنظرمان برسیم و با این روند ورودی حتی اگر هم اکنون هم آب وارد چاه نیمهها شود، این منبع ذخیره آب شرب یک ونیم میلیون نفر از مردم شمال و مرکز استان به هیچ وجه پر نخواهد شد.
کمالی ادامه داد: این را نیز باید بیان کرد که در مدت مشابه در سالهای پرآبی به مانند امسال حدود ۱۰۰۰متر مکعب بر ثانیه ورودی آب داشته ایم که در حال حاضر همانطور که بیان شد به ۵۰ متر مکعب رسیده است که با این وجود دیگر احیای تالاب هامون به مانند سالیان گذشته بعید است و این روزها حتی پرشدن چاه نیمهها نیز با این شرایط به رویایی مبدل شده است که این یک زنگ خطر و هشدار جدی برای تنگه احد کشورمان است.
این فعال استانی در پایان پیرامون فعالیتهای دیپلماسی لازم در خصوص احقاق حقابه مردم سیستان خاطرنشان کرد: اما در میان این حجم از اخبار منفی نکته قابل توجه و امیدوار کننده ورود آب قابل توجه از فراه رود به تالاب هامون است که طی روزهای اخیر کمی از تلخی عدم تحقق حقابه کاسته است و لبان هامون را تاحدیتر کرده، اما بازهم تاکید میکنیم، این مسئله به هیچ وجه مربوط به حقابه و رودخانه هیرمند نمیشود و این آبگیری هم تا زمانی که سد بخش آباد بر روی رودخانه فراه رود ساخته نشده ادامه دارد و پس از آن دیگر این امیدمان نیز بر باد میرود. در انتها لازم است که تیم دیپلماسی کشورمان بجای مصاحبه و وعدههای سرخرمن به صورت جدی مسئله اب سیستان را پیگیری کرده و به مانند اصفهان، چهارمحال و بختیاری، خوزستان و ... برایش در دولت کارگروه ویژه با حضور وزرای مربوطه تشکیل دهند و آنها را مجاب به حل این بحران کنند.
وی در پایان تصریح کرد: نکته قابل توجه اینجاست که در زمان اشرف غنی رئیسجمهور سابق افغانستان چنین دهن کجیهایی در خصوص حقوق کشورمان را به ضعف دیپلماسی نسبت میدادیم، ولی سکوت فعلی دربرابر دهن کجیهای طالبان عامل اصلی وقیحتر شدنشان میشود که لازم است مسئولین به این مورد پاسخ قاطعی دهند و با جدیت بیشتری پیگیرش شوند.