به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمد حسن نامی، رئیس گروه ژئوپلتیک مرکز مطالعات راهبردی در گفتگو با دانشجو پیرامون رزمایش متشرک ایران و چین و روسیه بیان کرد: دنیا در حال حاضر در حال عبور از یک گزار ژئوپلیتیکی است و رفته رفته با تحول ژئوپلتیکی، جهان شاهد یک نظم نوین ژئوپلتیکی میشود. این که این مانور مشترک ایران، چین و روسیه چه تغییری در استراتژیهای جهان خواهد داشت، تنها نمیتوان به آن به عنوام یک مانور نظامی نگاه کرد. بلکه در پی این مانور، در منطقه اقیانوس هند که اهمیت ژئو استراتژی آن تقریبا برای بسیاری از ژئوپلسیسینهای جهان واضح و آشکار است. به ویژه اینکه این منطقه به یکی از مهترین مناطق ژئوپلتیکی جهان یعنی منطقه خلیج فارس متصل است.
وی در ادامه صحبتهای خود گفت: منطقه ژئوپلیتیکی خلیج فارس که سالهاست موجب برتری قدرتهای جهان به ویژه از اواخر نیمه دوم قرن بیستم است. زمانی که بوش پسر میخواست از خلیج فارس عقب نشینی کند، بلافاصله برژینسکی و کسینجر به او اخطار دادند و گفتند هر قدرتی که از خلیج فارس عقب نشینی کند، دیگر قدرت برتر جهانی نخواهد بود.
مانور جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه، امریکا را مجبور به تغییر رفتار خواهد کرد
نامی در ادامه گفت: انجام این مانور مشترک، نتیجه عملکرد امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران در افغانستان و محور مقاومت است که امریکا مجبور به فرار از افغانستان شد و به دنبال آن از عراق و سوریه و به زودی از محور مقاومت عقب نشینی خواهد کرد و این یعنی نقطهی شروع سقوط هژمونی ابرقدرتی امریکا است. رزمایش مشترک جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه، امریکا را مجبور به تغییر رفتار خواهد کرد و دنیای امروز دیگر دنیای ابر قدرتی آمریکا نخواهد بود. مواضع خیلی از کشورها نشان میدهد که این ابر قدرتی رو به سقوط است. از یک سو ما شاه هستیم که اتحادیه اروپا از ایجاد اجماع و تامین نیازها ناتوان شده است و از سوی دیگر آمریکا برای مقابله با چین، اروپا را رها کرده و به سمت اقیانوس آرام رفته است.
رئیس گروه ژئوپلتیک مرکز مطالعات راهبردی در ادامه اظهار کرد:، اما در مقابل، ایران، روسیه و چین روز به روز مواضع خود را به یکدیگر نزدیک میکنند. با توجه به تعلقات جهانی و منطقهای که نسبت به یکدیگرد دارند، به یکدیگر نزدیکتر میشوند. در حقیقت میتوان گفت که دوران ماجراجوییهای هر روزه آمریکا به پایان رسیده و میدان مانور امریکا و متحدین اروپایی آن هرروز کوچکتر میشود و آمریکا رفته رفته به یک انزوای ژئوپلتیکی پیش میرود. جهان در نتیجهی این مانور، شاهد پایان جهان تک قطبی و رفتن جهان به سوی یک منظومه چندقدرتی است.
وی تأکید کرد: در چین طی پنجاه سال گذشته شاهد آن نبودیم که دارای یک خوی استکباری یا استعماری یا خوی جهانگشایی داشته باشد. این در حالی است که در آمریکاییها و در برخی کشورهای اروپایی شاهد آن بودهایم. روسیه نیز آن شوروی سابق نیست. روسیه تغییراتی داده است و دوست دارد در فضای صلح زندگی کند. البته یک استراتژی دارد که آن را در مجلس خود نیز تصویب کرده که میگوید امنیت من در گرو امنیت مرزهای شوروی سابق است. چرا که ناتو تصمیم گرفته است به این منطقه وارد شود و این خط قرمز روسیه است. ناتو تمام تلاش خود را میکند که سیطره خود را به شرق گسترش دهد و این امنیت روسیه و بسیاری از کشورها را تهدید میکند. کشورهایی که در این مانور شرکت کردند، مخالف این توسعه به شرق آسیا هستند.
استکبار جهانی دوست ندارد که این سه کشور روسیه و چین و ایران یه یکدیگر نزدیک شوند
امیرنامی در ادامه صحبتهای خود گفت: استکبار جهانی دوست ندارد که این سه کشور روسیه و چین و ایران یه یکدیگر نزدیک شوند. البته تنها این سه کشور نیستند. ممکن است هند نیز درآینده نزدیک به آنها اضافه شود. ولی بوق رسانهای استکبار در تلاش است در ذهن مردم منطقه این را تداعی کند که رفتن ایران به سمت شرق، خوب نیست و بهتر است که به سمت آمریکا برود. اما ما باید به آنها بگوییم که در چند سال اخیر این نه روسیه و نه چین، با ما دشمنی نداشتهاند و آمریکا داشته است. شهید سلیمانی را آنان شهید کردند و بیشترین پایگاههای نظامی اطراف ما را آمریکاییها داشتهاند و باید آنان را ترک کنند. در مقابل مثلا چینیها روابط خوبی با ما داشتهاند و در حقیقت یک نگاه متقابل در روابط سیاسی و دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران داشتهاند و خواهان صلح در جهان و منطقه هستند. همچنین در مقابل میبینیم که صهیونیستها در منطقه خاورمیانه یا غرب آسیا برنامه دارند. تمام تلاش آنها این است که با همکاری آمریکا، واحدهای جغرافیایی خاورمیانه را به ویژه کشور ما را به واحدهای کوچکتری تبدیل کنند تا دیگر کسی نباشد که در مقابل این زور و خوی استکباری آنان بایستد که البته نتوانستند این کار را بکنند. ملت ما و ملتهای منطقه در نظر داشته باشند که ایران خواهان صلح در منطقه است، و به دنبال برادری با کشورهای اطراف خود است. روسیه هم یکی از کشورهای همسایه ما و چین نیز یک کشور مجاور ما است.
رئیس گروه ژئوپلتیک مرکز مطالعات راهبردی تصریح کرد: ایران با پانزده کشور همسایه و با بیست و شش کشور مجاور است و طبیعی است که ما باید با کشورهای همسایه در مرحله اول و با کشورهای مجارو در مرحله دوم همکاری کنیم. سیاسیت جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر روی دور صحیح قرار گرفته و باید تقویت نیز بشود و موجب خروج هر چه سریعتر استکبار جهانی از منطقه بشود. جمهوری اسلامی ایران در تولید علم در سه دهه گذشته، به خصوص در حوزه تسلیحات دفاعی، موفق بوده است و از طرف دیگر رشد تولید علم ما در بین چند کشور اول دنیا میباشد.
وی در پایان صحبتهای خود بیان کرد: روسیه را نیز مییبنیم که به لحاظ قدرت نظامی از امریکاییها خیلی جلوتر رفتهاند و دیدیم که چگونه یک پوشش لیزری در کنار یکی از ناوهای آمریکایی انجام دادند و آنها نتوانستند هیچ حرکتی در مقابل آنها انجام بدهند. یعنی این سه کشور ایران و روسیه و چین یک مجموعهای از نیازمندیهای جهانی را توانستهاند تأمین کنند که این میتواند به یک قدرت جهانی ختم شود.