به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، مسئله برتری علمی و دست بالا داشتن در دانش و فناوری های روز یکی از راهبردی ترین مسائل برای هر کشوری محسوب می شود. همین مسئله باعث به وجود آمدن رقابت های خاصی بین کشورهای جهان و حتی دست زدن به عملیات های ترور علیه دانشمندان کشور رقیب شده که این موضوع در بالاترین سطوح آن، در فضای جنگ سرد و پس از آن خصوصاً در منطقه خاورمیانه ادامه داشته است.
طبیعتاً طرف مقابل پیشرفت بومی کشورهای منطقه مشخص است و اسناد به دست آمده نیز نشان داده هر گاه در این منطقه حرفی از ترور دانشمندان به میان آمده، مدارک و دلایل از نقش پررنگ آمریکا و اسراییل سخن گفته است؛ از ترور دانشمندان آلمانی مصر تا کشتاری خونین در عراق و البته سوء قصد به جان دانشمندان ایرانی که همه نشانی از موساد و دستگاههای اطلاعاتی و حتی دیپلماتیک آمریکا را با خود به همراه دارد.
عملیات داموکلس را موساد در دهه ۶۰ میلادی برای ترور دانشمندان هستهای آغاز کرد؛ اهداف، دانشمندان هستهای آلمان نازی بودند که به خدمت مصر درآمده و در تأسیساتی موسوم به کارخانه ۳۳۳، برنامه موشکی مصر با توسعه میدادند. جمال عبدالناصر رئیس جمهور وقت مصر، برای ارتقاء توان نظامی و دفاعی کشور علاقهای به وابستگی به دو بلوک قدرت شرق و غرب نداشت و افکار خاصش، وی را به خودکفایی با بهرهگیری از دانشمندان فراری از آلمان نازی متقاعد کرد.
اسناد مبهمی در این خصوص وجود دارد اما اجمالا گفته شده عملیات داموکلس چندان دقیق اجرا نشد و تنها یک مورد از دانشمندان هدف، با موفقیت ترور شد. در نهایت هم با رسوایی عوامل موساد و استعفای رئیس وقت و مسؤول این عملیات به پایان رسید. البته فشارهای دیپلماتیک به آلمان غربی و مصر باعث شد در نهایت، دانشمندان آلمانی از کار برای مصر دوری کرده و در نهایت پروژه بومی موشک سازی مصر متوقف شد.
اما این موضوع از انجا دوباره مورد توجه قرار گرفت که رهبر انقلاب در دیدار روز شنبه نخست وزیر عراق به مسئله ترور دانشمندان عراقی اشاره و گفتند: امریکاییها در همان اوایل حضور در عراق، تعداد زیادی از دانشمندان این کشور را به قتل رساندند زیرا آنها اهمیت این ثروت مهم را میدانستند.
این مسئله یکی از زوایای کمتر مشخص و معرفی شده از نتایج اشغال عراق از سال ۲۰۰۳ به بعد است. آمار منتشر شده در این خصوص وحشتناک بوده و به شکل عجیب و غریبی نه فقط تخصص های خاص بلکه تقریباً هر استاد دانشگاه یا نخبه عراقی در هر رشته ای را هدف قرار داده است. در این خصوص برخی تحقیقات انجام شده و تقریباً در همه آنها انگشت اتهام به سمت موساد به عنوان مجری و آمریکا به عنوان آمر و پوشش دهنده بخش نظامی و حفاظتی آن گرفته شده است.
طبیعی است که در سالهای اولیه عراق بعد از صدام، بدون چراغ سبز آمریکایی ها کسی نمی توانست این ترورها را به انجام برساند. در عین حال بخش قابل توجهی از دانشمندان، اساتید دانشگاه و پزشکان و مهندسان این کشور در این سالها به وسیله تهدید یا تطمیع از عراق خارج شده و به استخدام دولت های غربی در آمدند، اما آنهایی که باقی ماندند سرنوشت دردناکی در انتظارشان بود تا به هر صورت، این کشور شیعه و با تاریخ و سابقه درخشان، نتواند پیشرفت چشمگیر و خیره کننده ای به صورت مستقل داشته باشد.
همانطور که در این فهرست کوچک مشاهده می شود همه تخصص ها از انرژی هسته ای تا پزشک تا استاد بخش کشاورزی و کامپیوتر در لیست ترور ها قرار داشتند. اصولاً هدف از این نوع پاکسازی ها نه به تاخیر انداختن پیشرفت کشوری در یک مقطع بلکه نابودی کامل سرمایه های علمی و انسانی آن است. روایت های دیگری هم در این خصوص مطرح شده که تعداد دانشمندان و دانشگاهیان قربانی عراقی در سالهای پس از اشغال را در اعدادی در حدود ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ نفر اعلام داشته است.
اگرچه همچون هر جامعه و کشور پر تلاش و پر انگیزه دیگری، عراق نیز می تواند با تکیه بر جوانان و سرمایه های انسانی با قیمانده، بخش قابل توجهی از این خلأ را پر کرده و سرعت پیشرفت خود را چندین برابر کند، اما نتایج و دلایل ناشی از این اقدام جنایتکارانه نیز از جمله موضوعات مغفول در تاریخ این کشور همسایه است.