منصور کنعانی، مدیر مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز در گفتگو با خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو، گفت: اصلیترین هدف مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه، طراحی ساختار و آمادهسازی زیرساختهای لازم برای حمایت از فعالیتهای فناورانهی اساتید و دانشجویان و دانشآموختگان دانشگاه و متصلکردن این ظرفیتهای دانشگاهی به زیستبوم نوآوری شهری و ظرفیتهای بیرون از دانشگاه است.
کنعانی از طراحی واحدهای مختلف در مدیریت مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه بهمنظور پیشبرد اهداف و فعالیتهای این مرکز خبر داد و بیان کرد: بهطور کلی در ساختار جدید مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز، برحسب ضرورت و با هدفِ گذار از دانشگاه نسل دوم به دانشگاه نسل سوم و چهارم، واحدهای زیرمجموعه : ۱. مراکز نوآوری و شتابدهی تخصصی؛ ۲. مرکز خدمات فناوری، تحقیق و توسعه؛ ۳. مرکز تجاریسازی و صادرات فناوری و ۴. واحد ارتباطات و رویدادها طراحی شده است.
مدیر مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز در ادامه به تشریح فعالیتهای واحدهای مختلف مدیریت مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه پرداخت و خاطرنشان کرد: مراکز نوآوری بهعنوان اولین نقشآفرینان در زیستبوم شکلگیری و توسعهی شرکتهای نوپا و دانشبنیان، با محوریت حمایت از کارآفرینان و افراد مستعد و خلاق از طریق ایجاد بسترهای حمایتی و توانمندساز، سعی در پرورش ایدههای نو و کاربردی با رویکردی ثروتآفرین دارند. از همینرو واحد مراکز نوآوری و شتابدهی بهعنوان یکی از واحدهای مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه طراحی شده و در آن تأسیس مراکز نوآوری تخصصی در دستور کار قرار گرفته است. در این راستا نیز تاکنون موفق به راهاندازی مراکز نوآوری تخصصی علوم انسانی و نوآوری تخصصی علوم مهندسی شدهایم.
وی ادامه داد: خروجیهای موفق مراکز نوآوری تخصصی، باید در شتابدهندها مسیر کوتاه و مؤثر برای جذب سرمایه و آغاز فرآیند ورود به بازار را طی کنند. همانگونه که میدانید شتابدهنده سازمانی است که با برگزاری دورههای فشردهی حمایتی، آموزشی و همچنین سرمایهگذاری بر کسبوکارهای نوپا با حذف موانع موجود، ظرفیتهای ورود به بازار و ارتباط با سرمایهگذاران و مشتریان را هموارتر میکند. شتابدهندهها در دانشگاه شیراز بهطور رسمی از اواخر سال۱۳۹۵ آغاز کردهاند. در سال۱۳۹۶ شتابدهندهی دیموند با مجموع ۲۸تیم و ۱۰۶عضو، درسال ۱۳۹۷نیز شتابدهندهی کوانتوم با ۳۸تیم و ۱۳۹عضو با مشارکت بخش خصوصی راهاندازی گردیده است. این شتابدهنده از سال۱۴۰۰ با عنوان شتابدهنده کوانتومپلاس دانشگاه شیراز با گستردگی بیشتر به فعالیت ادامه میدهد. از سال ۱۳۹۹ نیز شتابدهندهی هاب شیراز با سرمایهگذاری مشترک با همراه اول با مجموع ۱۹تیم و ۶۰عضو فعالیت دارد.
کنعانی ادامه داد: طی سالهای گذشته چندین تیم موفق که ترکیبی از دانشجویان، دانشآموختگان و اعضای هیأتعلمی دانشگاه بودهاند، از طریق مراکز نوآوری و شتابدهندههای مستقر در دانشگاه شیراز بهوجود آمدهاند و در سایهی آموزشها و حمایتهای هدفمند، ضمن تربیت نیروی انسانی توانمند، زمینه ظهور شرکتهای دانشبنیان در حوزههای هوش مصنوعی، ارتباطات دیجیتال، گردشگری، سلامت، فناوریهای ابری، رباتهای توانبخشی و فروش و تبلیغات دیجیتال را موجب شدهاند که دستآورد با ارزشی است.
وی اظهار داشت: برخی از این تیمها در مراحل تجاریسازی، باتوجه به نواقص زیستبوم استان، به تهران منتقل شدهاند که لازم است در این زمینه چارهاندیشی گردد. علاوه براین ارتباط متقابل و فعال بین اساتید، افراد باتجربه در شرکتهای صنعتی با تیمهای نوپا از جملهی هدفگذاریهای مرکز نوآوری و شتابدهندهها هست که در این زمینه نیز تجربههای موفقی ثبت شده است.
مدیر مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه درخصوص واحد خدمات فناوری و تحقیق و توسعه نیز تاکید کرد: یکی از فعالیتهای مهم دانشگاه بزرگ شیراز، ارتباط با شرکتها، سازمانها و صنایع مختلف در قالب قراردادهای همکاری فناورانه، پژوهشی و مشاورهای است که این کار در مواردی که موضوعات کلان و طولانی مدت در دستور کار باشد، از طریق پژوهشکدهها، مراکز تحقیقاتی و دفاتر فناوری ثبت شده توسط دانشگاهیان انجام میشود. هدف این گروهها که همگی واحد فناوری نامیده میشوند رفع نیازهای علمی و فناوری کشور، ایجاد و گسترش ارتباطات اجتماعی و فرهنگی، تولید ثروت و اعتلای نام و برند دانشگاه شیراز است. دفترمالکیت فکری، دفتر انتقال فناوری، واحدهای فناور، مراکز تحقیقاتی و پژوهشکدهها زیرمجموعهی این واحد تعریف شدهاند. در حال حاضر نزدیک به ۳۰واحد پژوهشی شامل چندین پژوهشکده، مرکز تحقیقاتی و دفتر فناوری در حوزههای علوم انسانی، فناوریهای شهری، کشاورزی، صنایع غذایی، فناوریهای نوظهور و ... در دانشگاه شیراز فعالیت دارند و مجریگری پروژههای تاثیرگذاری ملی و منطقهای را عهدهدار هستند.