گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ دوره طلیعه حکمت یک دوره تربیت مربی با هدف اسلامی سازی دانشگاه هاست که از سال 89 آغاز به کار کرده است. این کلاس ها به کتب شهید مطهری اختصاص دارد و از چند بخش تشکیل شده؛ بخش اول شامل کلاس کتاب های شهید مطهری و بخش دوم آن حلقه های مباحثاتی است. علاوه بر این بخش دیگری به عنوان کلاس های مهارتی وجود دارد که به دلیل مباحث تربیت مربی اهمیت خاصی دارد.
در پنج روز ابتدایی این دوره کتاب ها مطالعه و دوره می شود و در پنج روز دیگر نیز مربیان به حلقه های خود رفته و کتاب های را تدریس می کنند. دوره طلیعه حکمت در دو سطح مقدماتی و تکمیلی برگزار می شود؛ در دوره مقدماتی 18 کتاب از کتب شهید مطهری تدریس می شود و در دوره تکمیلی 10 کتاب دیگر به عناوین قبلی اضافه می شود؛ مرحله تکمیلی کلاس های مهارتی همچون مدیریت زمان، رسم نمودار تندخوانی و حاشیه نویسی نیز در کنار دیگر کلاس ها قرار می گیرد.
طرح طلیعه توسط معاونت آموزش سازمان بسیج دانشجویی برگزار می شود و شرکت کنندگان این طرح نیز دانشجویان بسیجی سراسر کشور هستند؛ این دانشجویان به وسیله پیش آزمون و مصاحبه به طلیعه حکمت راه می یابند.
این دوره ها در دو گروه خواهران و برادران به طور جداگانه برگزار می شود؛ آخرین دوره آن در بخش خواهران تیر ماه سال جاری، با حضور 750 دانشجوی بسیجی برگزار شد. دوره برادران نیز در حال حاضر با حضور 340 دانشجو برگزار می گردد. افرادی که در این طرح شرکت می کنند در حلقه های صالحین و همچنین دبیرستان های شهرستان ها می روند و به تدریس دروس و کتب آموزش دیده می پردازند. این افراد در دوره مقدماتی 60 ساعت و در دوره تکمیلی 100 ساعت متعهد به خدمت در حلقه های صالحین هستند.
دانشجویان حاضر در طرح به صورت گروه هایی جداگانه، وبلاگ هایی را نیز راه اندازی کرده و در آن مطالبی را که آموخته اند بازنشر می کنند. حلقه های تربیت شده در پنح حوزه تخصصی آزادی، امر به معروف و نهی از منکر، نفاق، تربیت و رشد اسلامی و مهدویت به نشر عقاید اسلامی می پردازند.
از مهم ترین فواید این گونه سفرها دوری از شهر، گذران زندگی به صورت گروهی و تجربه سبک زندگی جدید است؛ آن هم زندگی که تا سال های سال در خاطر این جوانان می ماند. خاطره شیرین این دوره ها بر لذت شیوه های دیگر زندگی غلبه دارد. اگر این سفرها یا به تعبیر دیگر اردوها هیچ فایده دیگری نداشته باشند، باز نیز سود است، ما که چند ساعتی را در فضای دانشجویان طرح طلیعه حکمت بودیم حرکت نرم جریان سبک زندگی چنین سفرهایی را در گوشت و خون آنها درک کردیم.
اما برای آن که دیگر فواید طلیعه حکمت را برشماریم نیازی نیست به تفصیل مزایای آثار شهید مطهری را شرح دهیم که این امر خود واضح و مبرهن است، البته در این دوره نه تنها تلاش می کنند خود آثار این شهید بزرگوار را بیاموزند بلکه از آن مهم تر سعی می کنند شیوه تفکر را یاد بگیرند و برای ساختن دانشگاهی با اندیشه های اسلامی، که کاری بسیار سخت تر و عمیق تر است، آماده شوند؛ یعنی در این طرح پس از آن که با مبانی فکری شهید مطهری و شیوه مواجهه وی با مسائل روزگار خود آشنا می شوند با دیگر مسائل و شبهات دست و پنجه نرم می کنند تا فکرشان ورزیده شود و فکر و ذهنشان را در عمل به شیوه اسلامی بپرورانند.
همچنین طرح طلیعه حکمت سخت گیری هایی هم دارد که موجب سختکوشی دانشجویان در ادامه زندگی می شود،البته اگر این دانشجویان به واقع تلاش کنند و ماحصل این اردو را با کم کاری هدر ندهند، می توانند توشه مناسبی برگیرند.
در نهایت برخی انتقاداتی که دانشجویان دوره تکمیلی این طرح مطرح می کردند را بیان می کنیم که به عقیده آنها مدت زمان کوتاه این طرح و برنامه ها و کلاس های فشرده آن موجب خستگی و پایین آمدن بازدهی دانشجویان می شود، یعنی گاهی دانشجویان با خستگی به کلاس ها می روند که باعث بی توجهی آنها به مطالب مطرح در کلاس ها می شود.
همچنین دانشجویان از تعهد تدریس که پس از گذراندن این دوره ایجاد می شود، انتقاد می کردند؛ چون برخی از شرکت کنندگان در این طرح فاقد ویژگی ها و توانایی های لازم برای تدریس هستند، بنابراین حقی بر گردنشان می ماند، در حالی که نمی توانند این تعهد را عملی کنند؛ به عقید این دانشجویان بهتر است این تعهد از طرحی طلیعه حکمت برداشته شود.