گروه اقتصادی خبرنگار خبرگزاری دانشجو، نظام سلامت الکترونیک به ارائه دهندگان خدمات اجازه میدهد تا نسخهها را به صورت الکترونیکی به داروخانه ارسال کنند. همه داروها و ثبت خدمات پزشکی، آزمایشگاهی، تصویربرداریها و خدمات پاراکلینیکی را میتوان با نسخه الکترونیکی تجویز کرد. همچنین سوابق بیماری بیمار در نسخه نویسی الکترونیک آنلاین بیمار ذخیره میشود؛ بنابراین میتوانند هر زمان که آماده باشند به آن دسترسی پیدا کنند و این باعث میشود در وقت بیمار صرفه جویی شود. این امکانات روند را ساده میکند و تداخلات دارویی را بهبود میبخشد. از اینرو در اسفند سال ۱۳۹۹، دفترچههای فیزیکی حذف و از دی ماه ۱۴۰۰، نسخهنویسی الکترونیک بهصورت رسمی اجرا شد. اکنون پس از گذشت چند ماه از اجرای مراحل ابتدایی طرح، موفقیتها و در کنار آن ایراداتی در پیادهسازی آن دیده شده است.
در این راستا حسین محمد صالحی دارانی؛ عضو کمیسیون امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری دانشجو گفت: طرح نظام سلامت الکترونیک که چندین ماه از اجرای مراحل ابتدایی آن گذشته، طرح بسیار خوبی است و مورد استقبال و رضایت بسیاری از پزشکان و داروخانهها قرار گرفته است. به منظور این طرح تجویز دارو و مصرف آن کنترل شده و شاهد کاهش هزینههای مصرفی در برخی موارد بودیم. همچنین اجرای این طرح در تأمین برخی داروهای بیمارانی که از تهیهی آن داروها گله داشتند، مؤثر بوده است.
وی افزود: در کنار مزایای این طرح ایرادات و اشکالاتی هم در این چند ماه دیده شد. مشکل عمدهای که وجود دارد، نبود زیر ساخت کافی در برخی مناطق کشور است. برخی از شهرستانها و روستاهای دورافتاده برخط نیستند و دسترسی به اینترنت ندارند که رفع این مشکلات باید در دستور کار قرار گیرد.
این نماینده مجلس در خصوص رفع این موانع و ایرادات اظهار داشت: نمایندگان مجلس از حوزههای مختلف گلایه و اشکالاتی را از مردم دریافت میکنند که این مشکلات باید در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با حضور مسئولین مرتبط مطرح شود و جمعبندی و برنامه ریزیهای لازم صورت گیرد. کمیسیون بهداشت و درمان مجلس باید این جلسات را برگزار و برای اجرای بهتر این طرح افراد را ملزم به اجرای تکلیف خود کند.
صالحی دارانی یادآور شد: در کنار اغلب پزشکانی که از اجرای این طرح راضی هستند، تعداد دیگری از پزشکان هستند که با اجرای این طرح به مخالفت پرداختهاند که قطعاً تعارض منافع باعث مخالفت و نارضایتی آنان شده است.
وی پیوستگی و هماهنگی سازمانهای مرتبط با درمان را لازمهی اجرای طرح سلامت الکترونیک دانست و خاطرنشان کرد: برای اجرای این طرح حتماً باید میان سازمانها همانگیهای لازم صورت گیرد. موفقیتهایی از اجرای این طرح در این چند ماه حاصل شده که ممکن است به خاطر ضرر و زیان مالی که برخی محتمل میشوند، مورد آسیب قرار گیرد. به عنوان مثال در این مدت اکثر داروخانهها چه داروخانههای شبانه روزی و چه داروخانههای وابسته به دولت، مطالباتی از شرکتهای بیمه داشتند که علیرغم تذکراتی که به شرکتهای بیمه داده شد، این مطالبات پرداخت نشد. دولت در این راستا باید سریعاً اقدامات لازم را انجام دهد تا این طرح به خوبی اجرا شود.
عضو کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ۷۰۰ میلیارد تومان برای سلامت الکترونیک در بودجه ۱۴۰۱ اختصاص داده شده است که به نظر بنده این مقدار با توجه به نیاز کشور، کافی نیست؛ چرا که یک بخشی از هزینهها باید صرف مراحل اجرایی طرح و بخشی دیگر برای تأمین زیرساختها استفاده شود. اگر ما بخواهیم طرحی را اجرا کنیم و برای آن اعتبار تخصیص دهیم، اما زیر ساخت کافی نداشته باشیم، در نهایت طرح ناتمام میماند. در نتیجه تأمین زیرساختها اولویت دارد و باید اعتبارات کافی برای آنان در نظر گرفته شود.
صالحی دارانی نماینده مردم فریدن، فریدونشهر، چادگان و بویین میاندشت در پایان گفت: هیچ ممانعتی برای اینکه افراد به پرونده الکترونیکی خود دسترسی داشته باشند وجود ندارد. اگر این دسترسی تاکنون صورت نگرفته به دلیل مشکلات زیرساختی است که باید تقویت گردد.