گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- مهران شفاعتی؛ با شروع جنگ بین روسیه و اوکراین، کشور روسیه تحت شدیدترین تحریمهای اقتصادی و بانکی غرب قرار گرفت و بسیاری از کالاهای کشورهای اتحادیه اروپا از این پس به روسیه وارد نخواهد شد. جن ساکی؛ سخنگوی کاخ سفید هم با اشاره به تحریم روسیه توسط آمریکا گفت: تحریمهای روسیه کاملا مشابه تحریمهای ایران خواهد بود و با افزایش تحریمها به دنبال فلج کردن اقتصاد روسیه هستیم.
فرصت ۸۰ میلیارد دلاری ایران در روسیه
این درحالی است که با تحریمهای جدید، دولت روسیه به دنبال تامین نیازهایش توسط کشورهای جایگزین خواهد رفت. به عقیده بسیاری از کارشناسان، ایران با داشتن صنایع و معادن و کشاورزی و ظرفیتهای متنوع، توانایی برطرف کردن بسیاری از نیازهای حال حاضر مردم روسیه را خواهد داشت و با یک برنامه ریزی و نگاه بلند مدت در این بازار ۸۰ میلیارد دلاری، توانایی ایجاد یک جهش صادراتی را خواهد داشت. محمدرضا یزدی زاده؛ عضو سابق شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور در گفتگوی خود با دانشجو معتقد است: وزارت صمت باید استانداردهای لازم را برای صادرات کالاهای ایرانی طراحی کند و از صدور کالاهای بی کیفیت جلوگیری کند تا این فرصتهایی که به صورت کوتاه مدت به وجود میآیند، به فرصت بلندمدت تبدیل شوند، یعنی بازاری را در آنجا در اختیار بگیریم و با ثبات بمانیم.
بازار ۵ میلیارد دلاری کفش روسیه
در همین راستا سیدرضا فاطمی امین؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری دانشجو با اشاره به جنگ روسیه و اوکراین گفت: جنگ اوکراین قطعا تاثیراتی بر اقتصاد ایران دارد، اما تاثیرات مثبتش به مراتب بیشتر است. کشورهایی مثل آلمان، ایتالیا و ژاپن که روسیه را تحریم کردند، مجموعا ۸۰ میلیارد دلار صادرات به روسیه داشتند که در اغلب این صادرات برای ایران فرصت عرضه وجود دارد. به عنوان مثال روسیه حدود ۵ میلیارد دلار کفش وارد میکند.
وی ادامه داد: کفش تبریز یا قم همان کیفیت را دارد، اما قیمتش پایینتر است. این مسئله به نفع ماست، زیرا در حال حاضر قیمت روبل روسیه کاهش پیدا کرده است و حتی اگر امکان صادرات کفشهای اروپایی به روسیه وجود داشته باشد، با این افت ارزش روبل، قیمت بسیار گرانی در بازار روسیه خواهند داشت. با کاهش قیمت روبل، کفش ایرانی با همان کیفیت در روسیه ارزانتر است و این یک فرصت تجاری برای ما است. فرصتهای بسیار خوبی در تجارت و صادرات برای ایران فراهم شده است که در همین هفتههای اخیر نیز کارها در این زمینه به طور شبانه روزی درحال پیگیری است.
باید شرکتهای مدیریت زنجیره تامین را تقویت کنیم
فاطمی امین در پایان سخنان خود اظهار داشت: در بحث صادرات به روسیه، نیازمند برقراری ثبات در مقدار، قیمت و کیفیت هستیم. نمیشود که یک کامیون یا حدود ۲۰ تن کیوی صادر کنید، اما تا ۲ ماه دیگر ارسال نکنید. به عنوان مثال این بار کیوی ۱۰ هزار تومان است، ولی دفعه بعد قیمت آن را ۱۵ هزار تومان اعلام کنیم و در بارهای مختلف، کیفیتهای مختلفی وجود داشته باشد. این چالش ماست که ثبات در قیمت، تداوم در تامین و ثبات در کیفیت را داشته باشیم. راه حلهایی مثل تقویت شرکتهای مدیریت زنجیره تامین وجود دارد که در حال پیگیری آنها برای حل این مسئله هستیم.