علی اکبر علیزاده برمی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در ابتدای صحبتهای خود از وضعیت بسیار اسفناک ناترازی انرژی در کشور در دولت قبل و تحویل زمین سوخته به دولت سیزدهم سخن گفت و بیان کرد: در ابتدای روی کار آمدن دولت به دلیل مشکلات ایجاد شده در سالهای اخیر و انفعال دولت در زمینه افزایش تولید برق، سبب شد که در ماههای ابتدایی روی کار آمدن دولت سیزدهم، با مشکلات جدی در زمینه کسری برق مواجه بود. این وضعیت برای زمستان امسال نیز متصور بود و سالهای آخر دولت قبل و زمستان سال قبل متاسفانه با قطعی گاز و خاموشی مواجه بودیم و بیم این میرفت که امسال نیز با توجه به عدم توسعه میادین گازی و افزایش مصرف گاز، با قطعی گاز و خاموشی مواجه باشیم.
این نماینده مجلس با اشاره به موفقیت بزرگ دولت در زمینه مدیریت کمبود گاز، افزود: با این وجود از ابتدای دولت سیزدهم، در دولت اقداماتی شروع شد تا زمستان امسال را بدون قطعی گاز و خاموشی سپری کنیم. در بخش ساماندهی وضعیت برق در ادارات دولتی و وزارت خانهها و از طرف دیگر سیاستگذاری صحیح در بخش خانگی برای کنترل مصرف صورت گرفت. در زمینه گاز نیز اقدامات خوبی انجام گرفت که نتیجه آن مدیریت صحیح دولت در زمینه کمبود گاز بوده است. سپری کردن زمستان بدون قطعی گاز از اقدامات بسیار مهم دولت بود که نتیجه کارهایی نظیر اجرای تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها و بستن قرارداد با ترکمنستان و آذربایجان بود. این یک موفقیت بزرگ و بسیار درخشان در دورهی چند ماههی ابتدایی ریاست جمهوری آقای رئیسی و تیم ایشان است.
وی ادامه داد: دولت جدید علاوه بر فائق آمدن بر مشکلات داخلی در زمینه فعالسازی دیپلماسی خارجی نیز بسیار فعال بود. دولت در اولین اقدام مهم خود، توافق گازی جدیدی برای سوآپ گاز سه جانبه بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان انجام داد. در کنار این ایران با عراق و افغانستان نیز قرارداد جدید بست، عضو پیمان شانگهای نیز شدیم و تمام این موارد بدون برجام و با ابتکارات عملی دولت سیزدهم بود.
علی اکبر علیزاده برمی در رابطه با مشکلات موجود در زمینه مصرف انرژی و استفاده مسرفانه از آن اظهار کرد: ما متاسفانه در زمینه مصرف بخش خانگی با ضعفهای جدی سیاستگذاری و فرهنگی-اقتصادی بودیم که در بخش زیادی نیز دچار اسراف میشویم که قسمتی از آن به دلیل قیمت بسیار پایین انرژی برای مصرف خارج از الگوی مصرف است که دولت سیزدهم در این زمینه نیز اقدامات مهم و تاثیرگذاری داشته است. یک قسمتی مربوط میشه یه مصرف گاز برق اب و ... که واقعا زیاد استفاده میکنیم و ما و دولت جدید باید دست به دست دهیم تا این را حل کنیم. ما الان جز پنج کشور تولیده کننده گاز هستیم، ولی در صادرکنندهها جز ۲۰ کشور اولم نیستیم، چون همهی گاز را در داخل مسرفانه و بدون استفاده بهینه به هدر میدهیم و مصرف میکنیم.
نماینده مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اهمیت تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها برای کاهش مصرف مشترکان خارج از الگوی مصرف گفت: یکی از راههای اصلاح مصرف اصلاح تعرفه گذاری به نسبت مصرف افراد است که در این زمینه تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها بسیار کارآمد و راهگشا بوده است و هم وزارت نفت و هم وزارت نیرو دولت سیزدهم این مدل تعرفهگذاری را شروع به اجرا کردند. مشترکان پرمصرف باید نسبت به مصرف بالایی که دارند، هزینه متفاوت و بالاتری نیز نسبت به مصرف مازاد الگوی مصرفشان باید بپردازند. این طرح علاوه بر کاهش مصرف این قشر پرمصرف، موجب عادلانه کردن یارانه انرژی میان مردم میشود. متاسفانه پیش از این، استفاده از انرژی به شکل یارانهای میان مردم کم مصرف و پر مصرف یکی بود و این ظلم به مشترکان با مصرف صحیح و خوش مصرف است.
علی اکبر علیزاده برمی در ادامه به موضوع قرارداد سوآپ گازی با ترکمنستان اشاره کرد و از اهمیت توسعه روابط تجاری با همسایگان به خصوص در زمینه انرژی گفت و افزود: در رابطه با قرارداد سوآپ گازی با ترکمنستان نیز اتفاق بسیار مهمی بود که با این قرارداد هم امنیت و هم اقتصاد دو کشور به هم نزدیکتر شد. ایران در این قرارداد حق ترانزیت خود را خواهد برداشت و گاز را از ترکمنستان میگیرد و به آذربایجان میدهد. در زمستان نیز که با افت فشار روبرو هستیم، به کمک این سوآپ گازی در پنج استان شمالی کشور شاهد افت فشار گاز نبودیم و با قطعی گاز نیز روبرو نبودیم. این موضوع نیز موضوع بسیار مهمی است. در زمستان سالهای گذشته در استانهای شمالی متاسفاته شاهد قطعی و افت فشار گاز بودیم و چه مصیبتهایی را مردم این شهرهای شمالی تحمل کردند، ولی این قرارداد نیز به کشور ما برای مدیریت کمبود گاز در زمستان ۱۴۰۰ کمک به سزایی کرد.
عضو مجلس یازدهم اضافه کرد: این قرارداد، آغاز فعال سازی دیپلماسی انرژی کشور بود و زمینه ایجاد قراردهای بعدی با ترکمنستان یا سایر کشورها را نیز فراهم کرده است. در این زمینه عملکرد وزارت نفت دولت سیزدهم نه تنها قابل قبول است بلکه بسیار درخشان بوده است و مدیریت خوبی برای عبور از زمستان ۱۴۰۰ بدون قطعی گاز و برق داشتیم. باید به مدیران این حوزه در دولت جدید برای مدیریت بحران ناترازی گاز که با اجرای به موقع طرحهایی مانند تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها و قراردادهایی مانند قرارداد سوآپ گازی ترکمنستان عملیاتی شد، تبریک گفت.