به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، رهبر انقلاب در نخستین روز از سال ۱۴۰۱ با یادآوری تأکید سال قبل خود در روز اول سال مبنی بر پرهیز از «گره زدن اقتصاد کشور به تحریمهای آمریکا و بیان این حرف که تا تحریم است وضع همین است»، خاطرنشان کردند: «خوشبختانه سیاستهای جدید در کشور نشان داد میتوان با وجود پا برجا بودن تحریمهای آمریکا پیشرفت کرد، تجارت خارجی را رونق داد، وارد قراردادهای منطقهای شد و در زمینه نفت و مسائل دیگر به دستاوردهایی رسید.»
اخیرا وزارت نفت اعلام کرد که وعده رسیدن ظرفیت تولید نفت به پیش از تحریمها محقق شده و به بیش از ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است. افزایش 2/5 برابری وصول درآمدهای نفتی و افزایش ۴ برابری وصول درآمدهای حاصل از صادرات گاز نسبت به سال ۹۹ نیز از دیگر آمارهایی بود که مقامات ارشد دولت آن را اعلام کردند.
همچنین طبق آمار گمرک ایران در ۱۲ ماهه نخست سال ۱۴۰۰، میزان صادرات غیرنفتی ایران بیش از 43/5 میلیارد دلار و وزن اقلام صادراتی نیز 112/6 میلیون تن بوده است. بنابر گزارشهای منتشر شده صادرات غیرنفتی ایران در ۱۱ ماهه نخست سال ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه در سال ۹۹ از منظر درآمد ۴۰ درصد و از منظر وزنی حدود ۱۰ درصد افزایش داشته است.
این نتایج در شرایطی رخ داده که نه برجام احیا شده و نه ایران به عضویت FATF درآمده است. عجیب اینکه روحانی و برخی دیگر از مقامات دولت قبل در اظهارنظرهایی تأملبرانگیز گفته بودند:
- اگر برجام نبود، صادرات نفت ایران صفر میشد.
- اگر برجام نبود صادرات نفت ۲۰۰ هزار بشکه میشد.
- اگر برجام به توافق نمیرسید صادرات نفت ما متوقف میشد.
- الان در شرایطی هستیم که این بیانصافها و دژخیمان حتی برای غذا و دارو اجازه فروش یک قطره نفت را نمیدهند و اگر هم به فروش میرسد، امکان تبادل مالی نباشد.
- امروز، هیچ نفتی نمیتوانیم بفروشیم، حتی اگر بفروشیم، پولش را نمیتوانیم بیاوریم.
- اگر توافق هستهای به دست نمیآمد مرحله دوم تحریمها علیه ایران اعمال میشد و در نتیجه صادرات نفت خام ایران به صفر میرسید.
«مهدی پازوکی» فعال اصلاحطلب که در دولت روحانی مشاور «محمدباقر نوبخت» رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه بوده است- ۱۷ اسفند ۱۴۰۰- در مصاحبه با روزنامه آرمان در اعترافی دیرهنگام گفت: «حدود بیست درصد مشکلات اقتصادی کشور به مسائل سیاست خارجی ارتباط دارد و هشتاد درصد مشکلات به مدیریت داخلی کشور ارتباط پیدا میکند... اغلب مشکلات اقتصادی ما داخلی است و اگر سیاستهای خود را در این زمینه اصلاح کنیم میتوانیم با وضعیت اقتصادی بهتری در آینده مواجه باشیم.»
گفتنی است جریان اصلاحطلب در ۸ سال گذشته با کاهش ارزش پول ملی کشورمان، تحریمها را ۲ برابر کرد. با این حال حالا بدون عذرخواهی از مردم همچنان اصرار دارد که نسخه خسارتبار خود را مجدداً به کشور و مردم تحمیل کند.