به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، متن پرسش و پاسخ نماینده جنبش عدالتخواه با آقای خاندوزی در جلسه وزیر اقتصاد با تشکلهای دانشجویی به شرح زیر است:
جنبش عدالتخواه: هدف دولت از حذف ارز ترجیحی چی بوده؟
خاندوزی: هدف عبارت است از اصلاح نظام توزیع کالای اساسی
جنبش عدالتخواه: آیا با این طرح شما سفره مردم در میان مدت دو ساله کوچک نمیشود؟
خاندوزی: این سیاست به هیچ عنوان سفره مردم را کوچک نخواهد کرد. ولی اگر ۶ ماه بعد در جایی جنگ شد و به تبع آن گرانی اتفاق افتاد نگویید که این سیاست بود که سفره مردم را کوچک کرد. این سیاست در راستای این است که کشور کمتر به واردات نیاز پیدا کند.
جنبش عدالتخواه: خط قرمز این سیاست چی هست؟
خاندوزی: خط قرمز این هست که سیاست درست اجرا بشود.
جنبش عدالتخواه: یعنی سفره مردم خط قرمز نیست؟
خاندوزی: خط قرمز این است که قدرت رفاهی و اقتصادی کشور بالا برود.
جنبش عدالتخواه: شما الان ۳۰۰ هزار تومان یارانه میدهید با تورم ۵۰ درصد ارزش این پول در سال آینده مثلا ۲۰۰ هزار تومان خواهد شد. بنظر شما آیا این اتفاق در میان مدت دو ساله قدرت رفاهی مردم را کم نخواهد کرد؟
خاندوزی: اجازه بدهید که در مورد سال آینده در وقت خودش صحبت کنیم که معلوم باشد بودجه و یارانه تصویب شده چقدر هست.
جنبش عدالتخواه: سوال را دوباره تکرار میکنم آیا این ۳۰۰ هزارتومان قرار هست که سال آینده افزایش پیدا کند؟
خاندوزی: انشاءالله سال بعد در مورد این موضوع تصمیم گیری خواهیم کرد.
جنبش عدالتخواه: نه آقای خاندوزی نمیشود که شما الان یارانه را نقدی سازی کنید و به تبع آن قدرت خرید مردم را کم کنید و بعد بگویید که تازه سال بعد در مورد افزایش مجدد یارانهها تصمیم گیری میکنیم. اگر میخواهید قدرت خرید مردم را حفظ کنید باید بگویید که دولت قرار هست هر سال به یک میزان مشخصی یارانه نقدی را افزایش بدهد.
خاندوزی: آیا دولت باید به ۸۰ میلیون نفر یارانه بدهد؟
جنبش عدالتخواه: به چند میلیون نفر باید یارانه بدهد؟ قول بدهید یارانه همان تعداد افراد مشمول، سال آینده افزایش پیدا بکند.
خاندوزی: ما اگر بتوانیم تلاش کنیم و امسال وزارت رفاه بتواند سامانههای مربوطه را تکمیل کند ما خواهیم توانست حمایت دولت را به گروههای هدف اصابت دهیم. اتفاقا شاید سال بعد تصمیم گرفتیم که حمایت خودمان از گروههای هدف را افزایش بدهیم. مثلا شاید بگوییم یارانه گروههای هدف از ۳۰۰ هزار تومان به ۵۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کند.
جنبش عدالتخواه: یعنی شما به عنوان وزیر اقتصاد جمهوری اسلامی ایران تضمین میکنید که با اجرای این سیاست، قدرت خرید مردم در دو سال آینده کاهش پیدا نخواهد کرد.
خاندوزی: چه کسی میتواند تضمین کند.
آقای خاندوزی آیا سفره مردم خط قرمز شما نیست؟
جنبش عدالتخواه: یعنی شما در دوران آقای احمدینژاد هم نسبت به نقدی سازی یارانهها این ذهنیت را داشتید که این سیاست باعث کاهش قدرت خرید مردم نمیشود؟
خاندوزی: من در آن دوره با افزایش یکباره قیمتها موافق نبودم. حرف ما این بود که حتما باید قیمتها اصلاح بشود، اما به تدریج؛ چرا که این ماجرا به بنزین بر میگشت که یک کالای واسطه است. ما در اقتصاد به قیمت این کالاها میگوییم key price. اینها قیمتهای میانی و حد وسطی هستند که افزایش آنها همه چیز را در اقتصاد گران میکند. اما ما الان در مورد همچین چیزی صحبت نمیکنیم. الان ما داریم در مورد یک کالای نهایی به اسم تخم مرغ حرف میزنیم. گران شدن یک کالای نهایی با گران شدن یک کالای واسطه اصلا قابل مقایسه نیست. این سیاست هیچ ارتباطی به آبان ۹۸ ندارد. سیاست افزایش قیمت بنزین داشت یک قیمت کلیدی اقتصاد را تغییر میداد که همه باید قیمت کالاهای خودشان را با آن متناسب میکردند.
جنبش عدالتخواه: یعنی ما تورم انتظاری نخواهیم داشت؟
خاندوزی: چه کسی گفته تورم انتظاری نداریم. تورم انتظاری را من و شما میسازیم. اثر افزایش قیمت یک کالای نهایی مثل تخم مرغ با یک کالای نهایی مثل بنزین متفاوت است؛ بنابراین باید به مردم بگوییم: "مردم نترسانندتان. " در نتیجه این سیاست فقط همین چهار، پنج قلم کالا گران خواهد شد. البته ده بیست کالای دیگر هم مثل سوسیس و کالباس امکان گران شدن دارند، ولی بقیه کالاها گران نخواهد شد.
جنبش عدالتخواه: خب آقای خاندوزی؛ راننده تاکسی که مرغ میخرد، به تبع افزایش قیمت مرغ، کرایه تاکسی خودش را هم افزایش میدهد.
خاندوزی: این دو قیمت هیچ ربطی نباید به هم داشته باشند.
جنبش عدالتخواه: یعنی چی آقای خاندوزی؛ شما استاد اقتصاد هستید. این حرفی که شما میزنید با حقایق اقتصاد همخوان نیست. شما وقتی یک قیمت را افزایش میدهید قیمتهای نسبی تغییر میکند و به تبع آن سایر قیمتها هم افزایش پیدا میکند.
خاندوزی: این قیمتهای نسبی به زور پایین نگهداشته شده بودند.
جنبش عدالتخواه: آقای خاندوزی، در همین چند روز که قیمت آرد صنف و صنعت افزایش پیدا کرد، اجاره خانهها هم زیاد شد. چجور ما باور کنیم که با افزایش قیمت کالاهای اساسی سایر قیمتها افزایش پیدا نمیکند.
خاندوزی: یعنی اگر قیمت آرد صنف و صنعت افزایش پیدا نمیکرد قیمت اجاره مسکن بالا نمیرفت؟