آخرین اخبار:
کد خبر:۱۰۱۱۶۶۵

ناهنجاری‌هایی که سیستم ادراری کودکان را درگیر می‌کند

جراح و متخصص مجاری ادراری با حضور در برنامه «طبیب» به تشریح ناهنجاری‌ها و نارسایی‌هایی پرداخت که سیستم ادراری کودکان را درگیر می‌کند و از دوران جنینی تا نوجوانی قابل تشخیص و درمان است.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، «محمدحسین سلطانی» رئیس بیمارستان لبافی‌نژاد در برنامه «طبیب» یادآور شد: هر خانم بارداری برای سلامت جنین یک سری معاینات و سونوگرافی دارد، که ناهنجاری‌های سیستم ادرای نیز در همین سنوگرافی‌های ساده قابل تشخیص است و حسن آن این است که خیلی از این اتفاقات قبل از اینکه منجر به نارسایی شوند را می‌توان در همان دوران شیرخوارگی، نوزادی و کودکی درمان کرد. با پیشرفت‌های امروزی بسیاری از این‌ها نیازمند جراحی باز نیستند و می‌توان از جراحی آندوسکوپی استفاده و قبل از علامت‌دار شدن آن‌ها را درمان کرد.


وی ادامه داد: یکی از این مشکلات، تورم کلیه است، که ممکن است یکی یا دو کلیه را درگیر کند، یک بخشی از آن‌ها به دلیل انسداد و بخش دیگر نیز به دلیل برگشت ادرار و یا رفلاکس ادرار است، برخی از این‌ها نیاز به جراحی نداشته و برخی نیازمند جراحی هستند، به ویژه اگر دختربچه‌ای رفلاکس‌های درجه بالا داشته باشد و از پنج سالگی بگذرد حتی اگر بدون علامت هم باشد باید درمان شود، چون اگر درمان نشود در زمان بارداری ممکن است درگیر عفونت‌های تب‌دار و سقط و زایمان زودرس شود.


این پزشک متخصص با اشاره به اینکه پسربچه‌ها اگر از پنج سالگی بگذرند و رفلاکس درجه بالا نباشد و آسیب کلیوی ایجاد نکرده باشد عموما نیازمند اصلاح رفلاکس نیستند، اظهار کرد: این بیماری علامت خاصی ندارد و تنها با وجود سونوگرافی و عفونت‌های ادراری متوجه آن می‌شوند. این بیماری در طیف زیادی از کودکان دیده می‌شود و بیماری ژنتیکی است که عموما اگر یکی از بچه‌ها درگیر باشد ۲۰ درصد احتمال دارد بچه‌های دیگر هم درگیر آن باشند.


سلطانی در ادامه نیز تصریح کرد: ناهنجاری‌های دیگری هم وجود دارد که به دلیل تنگی‌ها و انسداد‌هایی است که در کلیه وجود دارد و این مشکل هم به تدریج ایجاد می‌شود و در ابتدا با جراحی بسته قابل درمان است. گروه دیگر سنگ‌های سیستم ادراری بچه‌هاست، فرم سنگ‌سازی در سیستم ادراری بچه‌ها با بزرگسالان متفاوت است و اغلب این بچه‌ها دارای یک سری نقایص ژنتیکی آنزیمی هستند که یک ماده‌ای در بدن این‌ها درست تغلیظ نشده و در ادرار بیش از اندازه اشباع می‌شود، آن نقص آنزیمی هیچ‌گاه قابل اصلاح نیست، اما ما می‌توانیم با دارو‌های مکمل رسوب آن ماده را کمتر کنیم.


وی با تأکید براینکه یک سری از این بیماری‌ها با پییگیری‌ها و درمان‌ها آن‌قدری کم می‌شود که دیگر نیازمند به جراحی نیستند، به بیماری فتق به عنوان یکی دیگر از ناهنجاری‌های شایع کودکان اشاره کرد و گفت: در این مورد اگر فقط حجم مایع اطراف بیضه باشد ما معمولا ۶ تا ۱۲ ماهگی صبر می‌کنیم، ۷۰ درصد بچه‌هایی که فقط مایع اطراف بیضه دارند مایع جذب می‌شود و نیاز به عمل ندارند، اگر ۶ تا ۱۲ ماهگی برقرار بود آن زمان درمان می‌کنیم. اما فتق دوره شیرخوارگی هر زمانی که باشد توصیه به درمان در همان زمان می‌شود.


رئیس بیمارستان لبافی‌نژاد همچنین یادآور شد: یکی از اتفاقات دیگر بچه‌هایی هستند که یک سمت یا دو سمت بیضه در محل طبیعی قرار نگرفته است. یکی از معاینات در زمان تولد همین است اگر بیضه بالاتر باشد ۶ تا ۹ ماه به این بچه‌ها فرصت می‌دهیم اگر پائین نیاید بهترین زمان جراحی این‌ها ۹ تا ۱۲ ماهگی است، چون از یک تا پنج سالگی بیضه‌ای که بالا مانده تغییراتی روی تولید سلول‌های اسپرم‌زا ایجاد می‌کند که در آینده ممکن است در آن‌ها اختلال ایجاد کند و از پنج سالگی به بعد ممکن است این اختلالات برگشت‌ناپذیر باشد.


سلطانی در پایان از مشکل تنگی خروجی ادرار و مجرای مثانه و یا عدم انقباض مثانه نیز به عنوان ناهنجاری‌های شایع در سیستم ادراری کودکان نام برد و عنوان کرد: این مشکلات هم با برداشتن تنگی و یک جراحی ساده قابل درمان است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار