امان الله قرائی مقدم جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، حامد نکوقدم- اظهار کرد: از چند سال پیش تا کنون که گاهی در جلسات مشترک شهرداری، نیروی انتظامی و ... حضور پیدا میکنم، درباره افزایش تعداد کودکان کار در شهر تهران اعلام خطر شده است.
وی تصریح کرد: بیشتر کودکان کار حاضر در پایتخت را کودکان افغانستان، پاکستان، بنگلادش و تعداد کمی هم از کودکان هندی تشکیل میدهند و روز به روز بر تعداد آنها افزوده میشود و صدمات سیاسی زیادی را برای کشور ایجاد میکند.
این جامعه شناس در ادامه اضافه کرد: حضور کودکان کار در جامعه یک نوع ناهنجاری را ایجاد کرده است و این نوع ناهنجاریها و دیدن بچهها و به ویژه دختران کوچکی که در بین این کودکان کار دیده میشوند، صدمات روحی و روانی زیادی را متوجه مردم میکند.
قرائی مقدم همچنین خاطرنشان کرد: مردم نمیدانند که اغلب کودکان کار ایرانی نیستند و به همین دلیل این بیاطلاعی اثر سیاسی بدی بر روح و روان آنها میگذارد و مردم میگویند که چطور کشوری مثل ما اینقدر کودک کار و خیابان دارد.
وی اضافه کرد: به عنوان یک جامعه شناس موافق مسئله رد مرز کردن کودکان اتباع خارجی غیر ایرانی از کشور هستم و برای کاهش صدمات روحی و روانی مردم و همینطور صدمات سیاسی که متوجه کشور خواهد شد این موضوع هر چه زودتر باید تعیین تکلیف شود.
این جامعه شناس همچنین یادآور شد: بر اساس یک نظریهای در مکتب اصالت وجود، ما با دیدن افراد ضعیف مثل کودکان کار غم آنها را احساس میکنیم و غمگین میشویم و بنابراین معتقد هستم که کودکان کار اتباع خارجی که بيشترين تعداد کودکان کار را شامل میشوند، به کشور خود برگردند.
قرائی مقدم تاکید کرد: از آنجا که بسیاری از کودکان کار غیر ایرانی بدون خانواده خود به ایران میآیند و خانوادهای در اینجا ندارند و تعهدی برای آنها وجود ندارد، به صورت یک سلول مخرب در جامعه انواع آسیبهای اجتماعی مثل خرید و فروش موادمخدر، فحشاء و ... را در جامعه ایجاد کنند و به همین دلیل باید رد مرز شوند.
وی اضافه کرد: تعداد کودکان کار آنقدر زیاد شده که مسئولان دیگر نمیتوانند ساماندهی کنند و باندهایی وجود دارد که از این کودکان سواستفاده میکنند و آنها را مورد استثمار قرار میدهند و این آبروی حکومت و نظام را در خطر قرار داده است.
این جامعه شناس همچنین یادآور شد: اقدامات و طرحهایی که نهادهای مختلف مثل بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی "ره"، شهرداری و ... تاکنون برای ساماندهی کودکان کار اجرایی کردهاند کافی و موفقیت آمیز نبوده و باید برای این کودکان با توجه به شرایطی که در آن قرار دارند برنامه ریزی شود.
قرائی مقدم اضافه کرد: برخی از کودکان کار پدر و مادر دارند اما به دلیل فقر و مشکلات اقتصادی خانواده به کار در خیابان روی میآورند و عدهای هم تک سرپرست و بدسرپرست همچنین بیسرپرست هستند و برای گذراندن زندگی در خیابان ها کار میکنند.
وی تصریح کرد: وزارت رفاه و همچنین سازمان تامین اجتماعی باید به فکر کودکان کار باشند و اصلا معنی اصلی اینگونه نهادها یعنی رسیدگی به زندگی افردای است که سرپرست موثر ندارند و در واقع وظیفه دستگاههای مذکور رسیدگی به کودکانی است که آینده این کشور را میسازند و باید آنها را تحت حمایت و آموزش قرار بدهند.