کد خبر:۱۰۱۵۶۹۵

اگر مصرف بنزین کنترل نشود چه می‌شود؟

میزان مصرف روزانه بنزین در نیمه نخست خرداد امسال به ۱۰۲میلیون لیتر رسیده و برآورد می‌شود میانگین مصرف بنزین در سال‌جاری به ۹۶میلیون لیتر برسد.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، اگر مصرف کنترل نشود، ایران دوباره به باشگاه واردکنندگان بنزین تبدیل می‌شود. سعید مداح‌مروج، مدیر هماهنگی و نظارت بر عملیات شرکت پالایش و پخش فراورده‌های نفتی هشدار داد میزان تولید و مصرف بنزین به حالت سربه‌سر رسیده است، البته به‌گفته او، هم‌اکنون برنامه‌ای برای واردات بنزین وجود ندارد و باید این وضعیت را از طریق مدیریت مصرف اصلاح کرد.

میزان مصرف روزانه بنزین در نیمه نخست خرداد امسال به ۱۰۲میلیون لیتر رسیده و برآورد می‌شود میانگین مصرف بنزین در سال‌جاری به ۹۶میلیون لیتر برسد. هم‌اکنون ایران بخشی از بنزین تولیدی خود را صادر می‌کند، اما زنگ خطر وقتی به صدا درمی‌آید که رشد مصرف سالانه بنزین ۲رقمی شود که به این ترتیب کشور از باشگاه صادرکنندگان بنزین به باشگاه واردکنندگان این فراورده نفتی در سال‌های نزدیک تبدیل خواهد شد. در ۸سال گذشته با بهره‌برداری از پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس و همچنین نوسازی پالایشگاه‌های قدیمی، ایران توانست حجم تولید بنزین را افزایش دهد، اما انتظار می‌رود با پایان محدودیت‌های کرونایی و افزایش سفر‌ها به‌ویژه با خودرو‌های بنزین‌خوار، دوباره روند مصرف از تولید سبقت بگیرد.

مداح‌مروج با تأکید بر اینکه الان برنامه‌ای برای واردات بنزین وجود ندارد، گفت: به‌دنبال اصلاح و مدیریت مصرف هستیم و قرار نیست که واردات بنزین داشته باشیم چراکه اگر قرار باشد مصرف به همین روال افزایش پیدا کند، وارد جاده بی‌پایانی می‌شویم؛ بنابراین باید زیرساخت‌ها اصلاح شود و خودرو‌ها متناسب با استاندارد روز دنیا تولید شوند.

این گزارش می‌افزاید: یکی از گزینه‌های محتمل در صورت سبقت روند مصرف از تولید بنزین، این است که دوباره دولت تصمیم به افزایش بهای این فراورده نفتی و حتی تعدیل بنزین سهمیه‌ای بگیرد تا به‌صورت موقت ناچار به واردات بنزین نشود؛ درحالی‌که در همه جای دنیا، با نوسازی ناوگان حمل‌ونقل درون‌شهری بنزین‌سوز و همچنین کاهش مدیریت مصرف خودرو‌ها با افزایش سطح استاندارد سوخت آنها، تلاش می‌شود تا تراز عرضه و تقاضای بنزین به هم نخورد.

مدیر هماهنگی و نظارت شرکت پالایش و پخش فراورده‌های نفتی اذعان می‌کند که متوسط مصرف خودرو‌ها در داخل نزدیک به ۳برابر مصرف استاندارد جهانی است و اگر این شرایط اصلاح شود، ناوگان حمل‌ونقل شهری و مترو توسعه پیدا کند و شرایط رو به بهبود باشد، نیازی به واردات پیدا نمی‌کنیم؛ اما اگر قرار باشد با همین رویه پیش برویم، احتمال واردات بنزین برای سال آینده دور از ذهن نیست. هرچند این اتفاق امسال رخ نخواهد داد، ولی ممکن است سال آینده شاهد واردات بنزین باشیم.


آخرین روند مصرف


سعید مداح‌مروج با اشاره به آخرین آمار تولید و مصرف بنزین، اعلام کرد: در سال۱۳۹۹ متوسط مصرف معادل ۷۶میلیون لیتر در روز بوده که این رقم در سال۱۴۰۰ به ۸۶میلیون لیتر در روز رسیده است. او افزود: اکنون که در نیمه دوم خردادماه سال۱۴۰۱ هستیم، می‌توانیم بگوییم متوسط مصرف در نیمه اول این ماه، ۱۰۲میلیون لیتر در روز بوده، اما به‌طور کلی در سال۱۴۰۱ از ابتدای سال تاکنون متوسط مصرف در حد ۹۶میلیون لیتر در روز بوده است. این مقام مسئول با اشاره به آخرین وضعیت تولید نیز گفت: با توجه به اینکه هم‌اکنون تعمیرات تاسیسات را در دست اجرا داریم، متوسط تولید ۹۵میلیون لیتر در روز است و زمانی که دوره تعمیرات به پایان برسد، این عدد به ۱۰۲میلیون لیتر می‌رسد و می‌توان گفت اگر روند مصرف بنزین به همین‌حالت پیش برود، اکنون میزان تولید و مصرف در حالت سربه‌سر قرار دارد.


بنزین گران نمی‌شود


مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی هم گفت: جمع‌آوری کارت سوخت جایگاه‌داران صحت ندارد و هم‌اکنون کارت سوخت آزاد جایگاه‌داران به میزان کافی در جایگاه‌های سراسر کشور وجود دارد. علی‌اکبر نژادعلی تأکید کرد: کارت‌های هوشمند سوخت مجاری عرضه که فراورده را با قیمت دوم غیریارانه‌ای عرضه می‌کنند، به اندازه کافی در اختیار مالکان مجاری عرضه قرار گرفته است و با همین کارت‌ها فراورده بنزین به‌صورت آزاد عرضه می‌شود. وی افزود: هم‌اکنون عرضه بنزین در جایگاه‌های عرضه سوخت با نرخ سهمیه‌بندی ۱۵۰۰تومانی با کارت‌های سوخت شخصی و با قیمت دوم یا غیریارانه‌ای از طریق کارت‌های سوخت شخصی و کارت‌های هوشمند ویژه مجاری عرضه فراهم است. نژادعلی شایعات منتشرشده در روز‌های اخیر مبنی‌بر افزایش قیمت بنزین را تکذیب کرد و گفت: تغییر قیمت فراورده‌های نفتی از طریق دولت ابلاغ می‌شود و شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی ایران مجری آن است. تاکنون هیچ‌گونه ابلاغیه‌ای از طرف دولت اعلام نشده و در قانون بودجه نیز پیش‌بینی افزایش نرخ بنزین و نفت‌گاز و دیگر فراورده‌های نفتی مرتبط با این حوزه، انجام نشده است.


عرضه گازوئیل مطلوب است


مدیر هماهنگی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضعیت عرضه گازوئیل گفت: وضعیت عرضه گازوئیل خوب است و اکنون تولید نفت‌گاز استاندارد در حد ۴۴میلیون لیتر است و از آخر امسال به بعد، ۱۶میلیون لیتر نفت‌گاز استاندارد هم توسط پالایشگاه اصفهان تولید می‌شود و تولید پالایشگاه تبریز نیز در چندماه آینده از ۲.۵به ۵میلیون لیتر می‌رسد؛ به این ترتیب کل مصرف نفت‌گاز کشور که ۵۵ تا ۶۰میلیون لیتر است، با نفت‌گاز استاندارد تامین می‌شود. مدیرعامل این شرکت هم درباره نحوه عرضه نفت‌گاز در جایگاه‌های عرضه سوخت گفت: برای موارد اضطرار در جایگاه‌های عرضه گازوئیل، نرخ دومی تعیین شده که ۶۰۰تومان است و ناوگان حمل‌ونقل مسافر و بار می‌توانند از طریق کارت آزاد نفت‌گاز که در جایگاه‌های منتخب وجود دارد، سوخت مورد نیاز خود را دریافت کنند.

منبع: همشهری

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار