به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه سازندگی، «غول تورم از خواب برخاسته و در سرتاسر جهان ثروتمند قیمتهای مصرفکننده با نرخ بیش از سالانه 9 درصد بالا میرود که بالاترین نرخ رشد از دهه 1980 است. همه اتفاقاتی که این روزها در فدرال رزرو و به دنبال آن در بازارهای مالی رخ میدهد به دلیل افزایش نرخ تورم است.
مردم انتظار دارند تورم همچنان بالا رود. انتظارات تطبیقی رویکردی گذشتهنگر دارد و میگوید که مردم انتظارات خود را از آنچه در آینده رخ میدهد، بر اساس آنچه در گذشته رخ داده شکل میدهند. به این معنا که اگر برای مثال تورم سال گذشته از آنچه انتظار داشتهاند بیشتر بوده، در نتیجه انتظار خود برای تورم در سال جاری را افزایش میدهند.
اقتصاددانان برای درک و تحلیل بهتر و دقیقتر اقتصاد و همراهی با واقعیتهای جامعه مفهوم دیگری از انتظارات را تعریف و تشریح کردند، ایدهای که از آن به عنوان انقلاب هم یاد میشود؛ و آن مفهوم «انتظارات عقلانی» بود.
انتظارات عقلانی به نظر تحلیل دقیقتری از مفهوم انتظارات در بطن جامعه به دست میداد. فعالان اقتصادی و خانوار در پیشبینی آینده، همان اندازه که به گذشته توجه میکنند، رویکردهای کنونی سیاستگذار و شاخصهای اقتصاد کلان را نیز در نظر میگیرند. برای عوامل اقتصادی صعودی بودن یا نزولی بودن شاخصی، چون تورم بسیار حائز اهمیت است و رفتار سیاستگذار در اتخاذ سیاست پولی نیز مهم است؛ از اینرو عوامل موثر ذهنی آنان در پیشبینی آینده تنها دادههای گذشته و رخداده نیست.
اقتصاددانان معتقدند انتظارات عقلانی در نهایت محقق میشود و به هر حال دیرتر یا زودتر به تورم میانجامد، چون این انتظار بر پایه رفتار و عملکرد سیاستگذار و روند شاخصهای کلان اقتصاد شکل گرفته است.
گزارش اصلی هفتهنامه اکونومیست به این پرسش پاسخ داده است. اکونومیست نوشته: «در سرتاسر جهان ثروتمند قیمتهای مصرفکننده با نرخ بیش از سالانه 9 درصد بالا میروند که بالاترین نرخ رشد از دهه 1980 است. متأسفانه، شواهد فزایندهای وجود دارد که نشان میدهد عموم مردم انتظار دارند تورم همچنان بالا برود.»
اکنون انتظارات تورمی برای اقتصاد آمریکا در سال آینده دیده میشود و مصرفکنندگان انتظار دارند افزایش تورم در سال آینده ادامه پیدا کند».
یادآور میشود برخی اقلام خوراکی و بنزین، شاهد افزایش قیمتهای 40، 50 درصد و بیشتر در کشورهای اروپایی و آمریکا بودهاند و گفته میشود تورم فعلی در این کشورها، در 40 سال اخیر بیسابقه بوده است.