به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده تا چند روز دیگر به منطقه استراتژیک غرب آسیا سفر میکند و قرار است علاوه بر سرزمینهای اشغالی، برای شرکت در اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس به عربستان برود.
پیرمرد دموکرات آمریکایی که حالا دستان خود را خالی از هرگونه دستاوردی موثر در حوزه سیاست خارجی میبیند، تلاش دارد با بزرگ جلوه دادن این سفر، علاوه بر کسب وجهه داخلی و تاثیر بر فضای پیش از انتخابات کنگره، چند هدف را نیز همزمان دنبال کند که هرکدام ابعاد پیدا و پنهانی دارد.
بنظر میرسد بخشی از دستیابی به «مشارکت استراتژیک» با عربستان که بایدن چندروز پیش در مقاله واشنگتن پست از آن صحبت کرد، در واقع تنظیم قراردادهای جدید امنیتی- نظامی و در واقع فروش سلاح بیشتر به عربستان باشد که ترامپ چند سال پیش بطور علنی در سفر به ریاض بازاریابی کرد.
همچنین با توجه به تاثیر منازعات بین روسیه و اوکراین بر تامین و انتقال انرژی و بحران گاز در اروپا، بایدن درپی یافتن راهی برای کاهش نگرانی متحدان اروپایی خود تلاش خواهد کرد عربستان را برای افزایش بیشتر تولید نفت مجاب کند. موضوعی که از توان عربستان خارج بوده و بعید است اوپک نیز چنین اجازهای بدهد.
از سوی دیگر بایدن به عنوان اولین رئیس جمهور آمریکا که مستقیماً از سرزمینهای اشغالی به عربستان میرود، تلاش میکند در این فرصت روند عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی و آل سعود را سرعت ببخشد.
روابطی که به اذعان هر دو طرف سالهاست بطور پنهانی درجریان بوده است.
سفر به سرزمینهای اشغالی همچنین در تقویت و تثبیت «یائیر لاپید» که پس از سقوط کابینه بنت موقتا نخست وزیر رژیم صهیونیستی شده نیز بسیار حائز اهمیت است و بایدن میکوشد تا از این رهگذر، هدف مشترک با صهیونیستها یعنی فشار علیه ایران و اخلال در فعالیتهای صلح آمیز هستهای در خلال مذاکرات را دنبال کند.
حال باید دید بایدن خواهد توانست بهره سیاسی خود را از پیشبرد همزمان این اهداف بدست آورد یا خیر!
علیرضا فیروزی