به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ نشست خبری جشنواره جهانی شعرآیینی صبح امروز در حوزه هنری تهران برگزار شد. این نشست با حضور سید عبدالله حسینی دبیر جشنواره، قاسم صرافان دبیر علمی جشنواره و علی فروزان فر دبیر اجرایی جشنواره در سالن سلمان هراتی حوزه هنری تهران برگزار شد.
در این نشست سید عبدالله حسینی ضمن اشاره به اهمیت شعر آیینی و شعر مقاومت، سوره شعرا را در قران مورد خطاب قرار داد و گفت: «طبق این سوره چهار رسالت ایمان، عمل صالح، ذکر کثیر و انتصار بعد از ظلم به عهده شاعران است. این فقط از شاعران برمیآید که با داشتن قریحه شعری نسبت به مظلومین و اهل بیت علیه السلام تظلم خواهی داشته باشند. به همین دلیل نیز در زمان حیات ائمه به شعر به عنوان تنها رسانه موجود اهمیت میدادند، زیرا که در آن زمان، هنری جر شعر و کمی موسیقی وجود نداشته.»
حسینی با تاکید بر توجه ویژه پیامبر اسلام (ص) به شعر به عنوان تنها رسانه موجود در صدر اسلام، افزود: پیامبر اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع) همواره مشوق شاعران آیینی بودند و به آنها صله میبخشیدند. در عین حال امروز با وجود تاکیدهای مقام معظم رهبری بر اهمیت شعر به عنوان بومیترین و رساترین رسانه، توجه واقعی به اهمیت شعر نمیشود.
مسئول اجرایی نخستین جشنواره جهانی شعر آیینی به سابقه عضویت شش ساله خود در هیات انگلیسیزبانان تهران اشاره کرد و افزود: با حضور در این هیات متوجه شدیم که جای اشعار مناسب آیینی به زبان انگلیسی در هیئات انگلیسی زبان کشور خالی است و بنابراین تصمیم گرفتیم برای برطرف شدن این خلا مسابقه بینالمللی ادبی را به زبانهای انگلیسی و فارسی برگزار کنیم، چون شعر آیینی با کیفیت و در شان امام حسین (ع) به زبان فارسی نیز کم داریم و اشعار موجود اغلب فاقد جنبه حماسی و عرفانی و ظلمستیزی هستند.
وی با بیان اینکه پایهگذاری این جشنواره سه سال پیش در آفریقای جنوبی انجام شد، گفت: به دلیل بحران کرونا و مشکلات مالی انجام مراسم اختتامیه به تاخیر افتاد و امسال توانستیم با کمک سازمان تبلیغات و حوزه هنری استان تهران و چندین سازمان و نهاد فرهنگی دیگر ستاد ویژهای را برای اختتامیه تدارک ببینیم.
مسئول اجرایی جشنواره شعر آِیینی با تاکید بر اینکه این جشنواره در معنای واقعی جهانی است، عنوان کرد: از ۲۶ کشور ۶۰۰ اثر انگلیسی به این جشنواره ارسال شده و بخشهای فارسی و انگلیسی جدا شدهاند.
حسینی همچنین گفت: این جشنواره بزرگترین جایزه ادبی ایران تاکنون است که به نفر نخست جایزه ۵۰۰۰ یورویی نفر دوم ۲۵۰۰ یورو و به نفر سوم ۱۲۵۰ یورو و به برگزیدگان چهارم تا دهم نیز هدایایی نقدی داده میشود.
وی همچنین از شرکت جمعی از مسئولان فرهنگی از جمله آیتالله محمد محمدی گلپایگانی، مسئول دفتر مقام معظم رهبری و آیتالله علیاکبر رشاد، رییس شورای حوزههای علمیه استان تهران و نیز شعرای شاخصی، چون محمدعلی مجاهدی و علی موسوی گرمارودی تنها به جهت تبرک و بدون قصد جایزه در این جشنواره خبر داد.
حسینی همچنین از تجلیل علی معلم دامغانی، شاعر «نیزه بر خورشید»، علی موسوی گرمارودی صاحب «خط خون» و علیرضا قزوه در مراسم اختتامیه خبر داد و گفت: شعر برگزیده این جشنواره در یک لوح سنگی حکاکی و در یکی از بوستانهای تهران و نیز یکی از صحنهای حرم امام حسین (ع) نصب خواهد شد.
وی عنوان کرد: مراسم اختتامیه جشنواره نهم شهریور ساعت ۱۷ با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یکی از روسای قوای جمهوری اسلامی و رییس سازمان تبلیغات اسلامی برگزار خواهد شد.
همچنین در این نشست، قاسم صرافان، دبیر علمی جشنواره در سخنانی مهمترین هدف برگزاری این جشنواره را ایجاد انگیزه برای سرایش اشعار باکیفیت آیینی عنوان کرد و گفت: سالها چنین جشنوارهای در حوزه شعر نداشتیم.
وی درباره روند داوری آثار افزود: ۴۶۰ اثر به مرحله نیمه نهایی رسیدند و پس از داوری ۷۷ شعر به مرحله نیمه نهایی و داوری تخصصیتر راه یافتند و در نهایت ۱۶ اثر به مرحله نهایی رسیدهاند که در مراسم اختتامیه از ۱۰ اثر برتر تقدیر خواهد شد.
صرافان همچنین از چاپ ۴۰ اثر برتر فارسی در کتابی به نام «بر آستان» خبر داد و گفت: این کتاب در روز اختتامیه رونمایی خواهد شد. همچنین آثار انگلیسی نیز پس از مراسم اختتامیه در کتابی مجزا منتشر میشوند.
همچنین در این نشست، علی فروزانفر، دبیر اجرایی جشنواره در سخنانی عنوان کرد: به برگزیدگان جشنواره علاوه بر جایزه نقدی تندیس و نشان خاصی با عنوان «آستان» اعطا میشود.
وی تصریح کرد: برگزاری این جشنواره تنها توسط یک سازمان انجام نشده بلکه سازمانها و نهادهای مختلف از جمله حوزه هنری استان تهران، سازمان تبلیغات اسلامی، شهرداری، عتبه حسینی، همراه اول، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مرکز اسلامی آفریقا در آن مشارکت دارند.