گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- مهران شفاعتی؛ این روزها حقوق بگیران و بازنشستگان تأمین اجتماعی مشکلات معیشتی بسیاری دارند. مشکلاتی که باعث شده تا به میزان حقوق و مزایای خود معترض باشند و در تورم ۴۴ درصدی فعلی کشور، تا حدودی نتوانند به رفع نیازهای اساسی خود بپردازند.
این درحالی است که علی دهقان کیا؛ رئیس کانون کارگران و بازنشستگان شهر تهران معتقد است: بازنشستگان تأمین اجتماعی در حال حاضر با مشکلات زیادی مواجه هستند که یکی از آنها کم بودن حقوق و دستمزدشان است. در این خصوص پیگیریهایی از سازمان تأمین اجتماعی داشتهایم که امیدواریم در مستمری پیشنهادی و مزایای آن اصلاحاتی در نظر گرفته شود که به نفع بازنشستگان باشد.
محمدرضا پورابراهیمی؛ رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این باره میگوید: کمک به بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی در حال پیگیری است تا بر اساس ضوابط و مقررات قانونی در کشور و با رعایت شان و منزلت این افراد به حل مشکلات معیشتی و حقوق متناسب با شرایط اقتصادی فعلی اقدام شود.
به گزارش دانشجو، هرچند که طرح افزایش مستمری بازنشستگان تأمین اجتماعی به تصویب رسیده است، اما همچنان اجرایی نشده است و به نظر میرسد دولت باید هرچه سریعتر به دنبال چالش بازنشستگان و اجرای این قانون باشد تا در این روزهای سخت، شرمنده فرزندان خود نشوند.
در همین رابطه حمید حاج اسماعیلی؛ کارشناس بازار کار و کارگری با موضوع بررسی افزایش دستمزد بازنشستگان تامین اجتماعی به گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو نشسته است که مشروح آن در ادامه تقدیم میشود.
افزایش حقوق و دستمزد بازنشستگان تامین اجتماعی به تصویب رسیده، اما متاسفانه اجرایی نشده. به نظر شما دلیل اجرایی نشدن آن چه میتواند باشد؟
امسال برخلاف سنوات گذشته، دولت در خصوص مصوبه شورای عالی کار و مصوبه هیئت امنای سازمان تامین اجتماعی تغییرات در هیئت دولت ایجاد کرد، این رویه در سابق معمول نبود و اولین باری بود که دولت در مصوبه سازمان تامین اجتماعی و شورای عالی کار تغییر ایجاد کرد و این موجب اعتراض بازنشستگان و کارگران شد.
خوشبختانه مجلس شورای اسلامی و هم کمیسیون تطبیق مقررات و ریاست مجلس، این تغییر مصوبه را مغایر با قانون تلقی کردند و به دولت ابلاغ کردند. الان چند روزی از نامه ریاست محترم مجلس به هیئت دولت میگذرد و هنوز دولت پاسخی به ابلاغیه مجلس نداده است. طبق قانون و اصل ۱۳۸ قانون اساسی و ۸۵ قانون اساسی، وقتی مجلس تشخیص بدهد که مصوبه دولت مغایر با قانون است، آن را به دولت گوشزد میکند و دولت فرصت دارد که چند روز هر چه سریعتر آن را اصلاح کند و یا مصوبه قبلی را بتواند برای اجرا عملی کند، اما هنوز دولت سکوت کرده و در این خصوص پاسخگو نیست.
به طور کلی مشکلات حقوق بگیران و بازنشستگان تامین اجتماعی را در چه چیزی میدانید؟
موضوعات بسیار اساسی و فوریتی برای بازنشستگان و هم کارگران وجود دارد. اول اینکه مصوبه افزایش مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی و حق مسکن کارگران که در شورای عالی کار تصویب شده باید هر چه سریعتر توسط هیئت دولت تصویب شود و برای اجرا دستور لازم صادر شود این اولین اولویت است.
دومین موضوع بحث ارائه خدماتی است که در سازمان تامین اجتماعی انجام میشود، متاسفانه مدیران سازمان از گذشته یک تقسیماتی برای ارائه خدمات بین بازنشستگان همکار و غیر همکار ایجاد کردند که این کاملا غیرقانونی و نادعالانه است. مطالبه اکثریت بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی این است که این تعاریف، و تمایزها و تبعیضها هر چه سریعتر در سازمان تامین اجتماعی از بین برود و همه بازنشستگان تامین اجتماعی چه همکار و چه غیر همکار از خدمات یکسان استفاده کنند.
متاسفانه سازمان تامین اجتماعی هم مزایا و هم خدماتی را برای بازنشستگان همکار تعریف کرده که بقیه بازنشستگان تامین اجتماعی از آن محروم اند. این کاملا نادعالانه است، چون منابع سازمان تامین اجتماعی مربوط به همه بازنشستگان و همه کارگران است و امیدواریم که این مطالبه هر چه سریعتر در سازمان تامین اجتماعی مرتفع شود. سومین موضوعی که واقعا یکی از مطالبات ریشه دار و کلان کارگران و بازنشستگان بوده، این است که مداخله دولت در سازمان تامین اجتماعی به حداقل برسد. الان سازمان تامین اجتماعی با اینکه یک نهاد غیر دولتی است و مالکیت آن مربوط به کارگران و بازنشستگان است، به صورت مطلق توسط دولت اداره میشود و یکی از مشکلات هم این است که افرادی به سازمان تامین اجتماعی برای مدیریت میروند که عمدتا افراد سیاسی هستند. ما اعتقادمان این است که سازمان تامین اجتماعی یک نهادی است که مدیریت آن باید سه جانبه باشد، در عین حال باید افراد سیاسی در آنجا حضور نداشته باشند. یک نهاد ملی و تخصصی است که باید به صورت کاملا فنی اداره شود. این مطالب اگر بتواند در کوتاه مدت از طرف دولت اصلاح شود، میتواند بخشی از مطالبات کارگران و بازنشستگان را محقق کند.