عطا بهرامی؛ کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی دانشجو در خصوص عملکرد دولت در یک سال گذشته برای کنترل تورم و نقدینگی گفت: عملکرد دولت در این حوزه عملکرد بسیار خوبی بوده است به طوری که میتوان گفت دولت در یک سال گذشته توانسته از کسری بودجه، اتهام زدایی کند چرا که متاسفانه در فضای کشور اینگونه باب شده که کسری بودجه را یگانه عامل افزایش نرخ تورم عنوان میکنند.
وی در این باره تصریح کرد: هر چند به غلط برخی تلاش میکنند که اینگونه عنوان کنند کسری بودجه عامل تورم است، اما اینگونه نیست، چرا که کسری بودجه شبیه به یک بیماری سرماخوردگی ساده است و در اقتصادهای دنیا خطر و بیماری مزمنی برای اقتصاد به شمار نمیرود بلکه نوع بودجه ریزی دولتها یا خلق نقدینگی که در بانکها صورت میگیرد عوامل مهم وتاثیر گذار در افزایش نرخ تورم به شمار میرود.
عطا بهرامی خاطر نشان کرد: تبدیل ارزهای حاصل از فروش نفت به ریال و خلق پول بی قاعده و ضابطه توسط بانکهای خصوصی از جمله عوامل تاثیر گذار در نرخ تورم به شمار میرود. به بیان بهتر، از سال ۸۱ به بعد با مجوز دهی و روی کار آمدن بانکهای خصوصی شاهد خلق پول با قدرت زیاد دراین بانکها بودیم به طوری که سهم خلق پول بانکها به ۹۰ درصد رسیده است.
وی در این باره بیان داشت: دولت هرچقدر تلاش کند از تنخواه استفاده نکند و منضبط رفتار کند با وضعیت خلق پولی که در بانکهای خصوصی اتفاق میافتد نمیتواند آنچنان مانع افزایش نرخ تورم شود. تورم بالای ۴۰ درصدی فعلی اثبات این ادعاست اگر چه با سیاستهای سخت دولت و انضباطهای مالی دولت اگر تورم به ۳۰ درصد برسد خوب است، اما این نرخ تورم در همه جای دنیا بسیار زیاد و بسیار غیر عادی است.
عطا بهرامی در ادامه بحث خاطر نشان کرد:، چون بانکها منضبط رفتار نمیکنند و ریسک خود را به اقتصاد تحمیل میکنند تورم تداوم مییابد. عدم خلق پول و رشد واقعی اقتصاد منجر به بلعیدن تورم و معیشت بهتر مردم میشود. وقتی بخش واقعی اقتصاد خوب رشد کند قطعا تورم را میبلعد لذا به نظر میرسد حاکمیت باید با بانکهای خصوصی در موضوع خلق پول بی ضابطه برخورد کند تا عملکرد دولت در بخش انضباط مالی و تلاشهای دولت برای جلوگیری از رشد نقدینگی و کاهش تورم آثار خود را به خوبی نشان دهد.