به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، مازیارغلامی با توجه گرد و غبارهایی که از ابتدای سال تاکنون تهران را تحت تاثیر قرار داده است، اظهار کرد: این گرد و خاکها از نظر منشا به دو دسته گرد و خاکهای محلی و گرد و خاکهای خارجی (کشورهای همجوار)، تقسیم میشوند. در گردوخاکهای محلی، کانون گردوخاک در داخل استان یا استانهای همجوار نظیر قزوین، البرز، مرکزی، قم و سمنان قرار دارند. وزش بادهای شدید و گاهی خیلی شدید در استان و استانهای همجوار، سبب شکل گیری توده گردوخاک میشود و با توجه به جهت و سرعت باد میتواند به تهران منتقل شود.
وی ادامه داد: دسته دیگر گرد وخاکها هم ناشی از کانونهای گرد و خاک موجود در کشورهای همسایه همچون عراق، عربستان، سوریه، ترکمنستان است. سازوکار شکلگیری و انتقال این گردوخاکها متفاوت است و معمولا تحت تاثیر سامانههای جوی با ناپایداری شدید و وزش باد شدید شکل میگیرند و با جریانات غربی به کشور منتقل میشوند. مقیاس تاثیر این گردوخاکها بهطور مشخص، بزرگتر از مقیاس محلی است و معمولا نوار غربی کشور و استانهای واقع در این نواحی همچون آذربایجان غربی، ایلام، خوزستان، کردستان و کرمانشاه را تحت تاثیر قرار میدهند، اما در صورتیکه الگوی باد مساعد و جهت باد غربی باشد میتوانند به نواحی مرکزی ایران و حتی تهران نیز منتقل شوند.
به گفته سرپرست اداره کل هواشناسی استان تهران، طی دو سال گذشته به دلیل کاهش بارش قابل ملاحظه و افزایش دما، پدیده خشکسالی در حال وقوع است که بهطور مشخص و بارزی در افزایش فراوانی گردوخاک تاثیر گذاشته است.
وی افزود: بارندگیها در استان تهران نسبت به بلندمدت حدود ۳۵ درصد و نسبت به سال گذشته نیز حدود ۱۹.۵ درصد کاهش یافته است. این وضعیت به همراه افزایش نسبی دما، موجب خشکی و افزایش گرد و خاک میشود. بر اثر کاهش بارندگی و از دست رفتن رطوبت خاک، تثبیتشدگی خاک از بین میرود و با کوچکترین وزش بادی کانونهای گرد و خاک ایجاد و به مناطق دیگر منتقل میشود.
سرپرست اداره کل هواشناسی استان تهران ادامه داد: در حال حاضر گرد و خاک عبوری از کشورهای همسایه برای تهران پیشبینی نمیشود، اما بهطور محلی و بر اثر وزش باد شدید و خیلی شدید امکان خیزش گردوخاک در نواحی غربی و جنوبی استان و بهویژه طی ساعات عصر و شب دور از انتظار نیست که میتواند باعث کاهش کیفیت هوا در بعضی از ساعات شود.
غلامی در پایان با اشاره به اینکه بر اساس پیشبینیهای فصلی، به نظر میرسد روند کم بارشی طی دو ماه آینده نیز ادامه داشته باشد، گفت: بر اساس بررسی نقشههای پیشبینی فصلی، در ابتدای فصل پاییز و تا اواسط آبانماه متوسط دما هوا، حدود نیم درجه سلسیوس بالاتر از حد نرمال و بارش کمتر از حدنرمال پیشبینی میشود که در خوشبینانهترین حالت این امکان وجود دارد که بارشها در حد نرمال باشند.