به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، پس از آنکه اغتشاشات در ایران به بهانه مرگ مهسا امینی کلید زده شد، انگلیس، فرانسه و آلمان سه عضو اروپایی برجام نیز همسو با آمریکا در حمایت از اغتشاشگران وارد میدان شدند و در این راستا نه تنها بیانیههای مداخله جویانه صادر کردند، بلکه از اعمال تحریم هم سخن گفتند و در این میان روز گذشته (دوشنبه) ۱۸ مهر ماه، انگلیس تحریم علیه یک نهاد و چند مقام ارشد سیاسی و امنیتی ایران را عملیاتی کرد.
البته یک منبع وزارت خارجه آلمان هم در این زمینه اعلام کرد که آلمان، فرانسه، دانمارک، اسپانیا، ایتالیا و جمهوری چک ۱۶ پیشنهاد برای اعمال تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه ایران ارائه دادهاند و قرار است وزرای خارجه اتحادیه اروپا در نشست ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) درباره تحریمهای جدید تصمیم گیری کنند. البته اتحادیه اروپا اخیر قطعنامهای را در خصوص اوضاع داخلی ایران صادر کرد که با واکنش ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه ایران روبرو شد و این قطعنامه را مردود و بی ارزش خواند و گفت: ایران بر اساس احترام و منافع متقابل، آماده تعامل دوسویه با تمامی طرفهاست، اما در برابر هرگونه تلاش برای اعمال فشار یا توسل به اقدامات محدود کننده علیه مردم ایران، قاطعانه ایستاده و پاسخ متقابل و متناسب خواهد داد.
این مداخلهجوییها واکنش ایران را نیز به همراه داشت، آنچنانکه «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه ۱۳ مهر ماه در صفحه اینستاگرامش درباره مداخله جوییهای غربیها در امور داخلی ایران نوشت: رفتار مداخله آمیز و حمایت آشکار برخی دولتهای غربی از اغتشاشات اخیر در ایران و تداوم رفتارهای تحریک آمیز آنان اثبات کرد که آنها هر زمان فرصتی ببینند، در اقدام مستقیم و غیرمستقیم علیه ثبات، امنیت و استقرار نظام و کشورمان تردید نخواهند کرد.
* مقامات فرانسوی نحوه مقابله شدید نیروهای پلیس با جلیقه زردها را فراموش کردهاند!
صدور بیانیه مداخلهجویانه توسط وزارت خارجه فرانسه، شرکت سه نفر از وزرای مشاور دولت این کشور در اعتراضاتی در پاریس و اقدام سخیف نشریه شارلی ابدو به احضار کاردار سفارت فرانسه در تهران در نبود سفیر این کشور (پایان ماموریت سفیر) در ششم مهر ماه به وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران انجامید و به وی گفته شد بیانیه وزارت خارجه فرانسه درصدد است اغتشاشگرانی که هدفی جز تخریب اموال عمومی و جان و مال مردم نداشتهاند، را تطهیر کند.
رئیس اداره دوم اروپای غربی به کاردار فرانسه گفت: مقامات فرانسوی بازی دوگانهای را دنبال میکنند، زیرا از سویی میزبان گروهکهایی هستند که طی سالها و نیز در ایجاد اغتشاشات اخیر در ایران مستقیما دست دارند و از سوی دیگر نیروهای انتظامی ایران را برای برخورد با همین آشوبگران محکوم میکند. شاید مقامات فرانسوی نحوه مقابله شدید نیروهای پلیس این کشور با جلیقه زردها را که نظم و امنیت در این کشور را مختل کرده بودند، فراموش کردهاند.
رئیس اداره دوم اروپای غربی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به بخشی از بیانیه طرف فرانسوی مبنی بر اینکه این کشور، اتحادیه اروپا و سایر شرکا، تمامی گزینههای ممکن را در واکنش به تحولات اخیر مدنظر قرار خواهند داد، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران تحت هیچ شرایطی دخالت در امور داخلی خود را تحمل نکرده و با رصد دقیق مواضع و تحرکات بیگانگان، اقدام بهنگام و مقتضی را در دستورکار خواهد داشت.
از سوی دیگر اعلام شد که دولت فرانسه در تلاش برای تحریم ایران با کمک دیگر اعضای اتحادیه اروپاست. «کاترین کولونا» وزیر خارجه فرانسه در همین زمینه روز سهشنبه ۱۲ مهر ماه خطاب به قانونگذاران فرانسوی در پارلمان این کشور و در حمایت از آشوبگران گفت که اتحادیه اروپا به دنبال مسدود کردن داراییها و ممنوعیت سفر شماری از مقامات ایرانی است.
وزیر خارجه فرانسه افزود: این اقدام فرانسه در اتحادیه اروپا جهت هدف قرار دادن افرادی است که بنا به ادعای او با مردم (آشوبگران) مقابله کردهاند.
دولت فرانسه همچنین در اطلاعیهای از شهروندان خود در ایران خواست که این کشور را ترک کرده و از سفر به ایران خودداری کنند. وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد: «هر فرانسوی که در حال بازدید از ایران است، از جمله شهروندان دو تابعیتی در معرض دستگیری، بازداشت خودسرانه و دادگاه غیرمنصفانه قرار دارد.»
در همین زمینه نیز ناصر کنعانی روز دوشنبه ۱۸ مهر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به پرسشی در این زمینه گفت: در خصوص اعلانی که برخی از کشورها به شهروندانشان اعلام کردند که به ایران سفر نکنید و شرایط در ایران مناسب نیست. یک فرافکنی و بر خلاف واقعیتهای ایران است. اخباری به دست ما رسیده که تعدادی از کشورها این اعلان را به شهروندان خود دادند که یا سفر نکنید یا اگر هستید خارج شوید، این اقدام کاملا سیاسی است. ایران برای سفر همه اتباع و شهروندان خارجی که علاقهمند هستند به ایران سفر کنند با اهداف گردشگری، تجاری و درمانی، کشور امنی است و هیچ مشکلی وجود ندارد.
گفتنی است، هشتم مهر ماه وزارت اطلاعات در بیانیهای از بازداشت ۹ تبعه بیگانه از اتباع آلمان، لهستان، ایتالیا، فرانسه، هلند، سوئد و ... در صحنه اغتشاشات یا در پشت صحنههای توطئه خبر داد و اعلام کرد: ضمن زیر نظر داشتن سفارتخانههایی که عوامل آنها کوچکترین دخالت یا ورود به صحنه اغتشاشات داشتند، تذکر لازم به شکل مقتضی به دیپلماتهای ذیربط داده شد. منجمله سفارتهای آلمان، فرانسه، انگلیس، سوئد و ...
* آلمان: تحریم میکنیم و در کنارتان هستیم
از سوی دیگر «آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان که ۳۰ شهریور ماه در حاشیه هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل از مقامات ایران خواسته بود به اعتراضات به مرگ «مهسا امینی» گوش دهند و گفته بود که زنان در ایران برای حقوق انسانی اولیه خود اعتراض میکنند، ۱۷ مهر ماه در مصاحبهای با روزنامه بیلد، عنوان کرد که آلمان در تدارک تحریمهای تازه اتحادیه اروپا علیه ایران است. وی همچنین خطاب به مردم ایران گفت: «به مردم ایران میگویم که ما در کنارتان هستیم و در کنار شما خواهیم ماند».
«جیمز کلورلی» وزیر خارجه انگلیس هم در این میان همچون دو همتای آلمانی و فرانسوی خود اظهارات مداخلهجویانهای در این زمینه بیان کرد. علاوه بر این، رسانههای فارسی زبان مستقر در لندن هم از ابتدای این اغتشاشات اقدام به فضاسازیهای مخرب کردند که در دوم مهر ماه این فضاسازیها به احضار «سایمون شرکلیف» سفیر انگلیس به وزارت خارجه ایران انجامید. مداخله جوییهایی مقامات انگلیسی و صدور بیانیههایی در این خصوص ۱۳ مهر ماه نیز برای دومین بار منجر به احضار سفیر انگلیس به وزارت خارجه ایران شد. وزارت خارجه انگلیس حتی در این مدت اقدام به احضار کاردار ایران در لندن به خاطر اوضاع داخلی ایران کرد و در نهایت روز دوشنبه ۱۸ مهر ماه نیز دولت انگلیس در بیانیهای پلیس امنیت اخلاقی و پنج مقام ارشد سیاسی و امنیتی ایران شامل غلامرضا سلیمانی رئیس نیروی بسیج، حسن کرمی فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی و سردار حسین اشتری فرمانده کل نیروی انتظامی را با ادعای ارتکاب نقض حقوق بشر تحریم کرد.
«جیمز کلورلی» وزیر خارجه انگلیس هم اعلام کرد که این کشور در کنار مردم ایران میایستد. براساس این تحریمها، افرادی که در این فهرست قرار دارند نمیتوانند به انگلیس سفر کرده و هر یک از داراییهایی آنها در انگلیس یا توسط افراد بریتانیایی در هر جا نگهداری شود، مسدود خواهد شد.
* رفتار دوگانه در موضوع حقوق بشر
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز ۱۸ مهر ماه و در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره موضع گیری غیرمتعارف کشورهای اروپایی در خصوص اغتشاشات اخیر در ایران و... بیان کرد: متاسفانه شاهد رفتار دوگانه این کشورها در مبحث حقوق بشر هستیم. بسیار جالب است همزمان از مخالفت خودشان با خشونت صحبت میکنند و همزمان به دولت ایران توصیه میکنند در برابر کسانی که امنیت عمومی را بر هم زدند، خویشتنداری کرده و از دست زدن به اقدامات خشونت آمیز پرهیز کنید. جمهوری اسلامی ایران بارها گفته شنونده اعتراض و انتقاد است و به نگاه انتقادی و اعتراضی توجه میکند و به گفتگو اعتقاد دارد و حرف شنودگان را خواهد شنید، ولی در عین حال، جمهوری اسلامی ایران به عنوان دولتی که باید حافظ امنیت ملت و شهروندانش باشد، در مقابل آشوب و اغتشاش نمیتواند دست بسته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه اعتراض و اغتشاش دو رویکرد و موضوع متفاوتند و دو نتیجه متفاوت دارند، اظهار داشت: آنهایی که دولت ایران را به زعم خودشان به عدم خشونت توصیه میکنند جالب است در کشورهای خودشان به خشونت طلبان اجازه میدهند هم علیه سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران دست به اقدام خشونت آمیز بزنند، متعرض سفارتخانههای ایران شوند که بر مبنای کنوانسیون وین دارای مصونیت دیپلماتیک هستند و به خشونت طلبان اجازه میدهند که متعرض دیپلماتهای ایران شوند. به این کشورها توصیه میکنیم دورویی و نفاق را کنار گذاشته و به وظایف قانونی خود عمل کرده و امنیت دیپلماتهای ما را تامین کنند و به مبانی و اصولی که به ما توصیه میکنند هم در قبال شهروندان خودشان پایبند باشند و هم در ارتباط با شهروندان دیگر کشورها.
البته حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه نیز ۱۳ مهر ماه در گفتوگوی تلفنی با «لوئیجی دی مایو» همتای ایتالیایی و همچنین «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به هرگونه اقدام شتابزده و نسنجیده از سوی اتحادیه اروپا هشدار داد. وزیر خارجه ایران به همتای ایتالیایی گفت: ما بر اساس قوانین محکم خود نسبت به درگذشت یکی از فرزندان مان (مهسا امینی) متعهدیم و رسیدگی دقیق و عادلانه به آن با جدیت ادامه دارد. در عین حال از مواضع و مداخلات برخی مقامات اروپا در وقایع اخیر ناخرسندیم و اگر اتحادیه اروپا بخواهد با رفتاری دوگانه، اقدامی شتابزده و نسنجیده انجام دهد، باید منتظر اقدام موثر و متقابل جمهوری اسلامی ایران باشد.
منبع: فارس