به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، امروز نشستی در سازمان بورس با حضور امیرمهدی صبایی؛ مدیر نظارت بر بورسها برگزار شد. وی در ابتدای سخنان خود گفت: در مورد سیگنال فروشی و برخورد با این پدیده، مدیریت این اداره در ۴ حوزه گزارش دریافت میکنهد و آن را در حوزههای ناشران، نهادهای مالی و بازار و فضای مجازی مورد ارزیابی قرار میدهد. اخیرا یک سامانهای برای رصد خودکار فضای مجازی ایجاد شده است و اگر تخلف محرز باشد، برخورد قانونی صورت میگیرد.
وی ادامه داد: در مورد محدودیت فعالیت بازارگردان ها، چنین محدودیتی به صورت رسمی وجود ندارد، اگر هر بازار گردانی بخواهد سیگنال بفروشند خلاف است. خبری که منتشر شد در مورد نظارت و محدود کردن فروش بود که نتیجه آن رشد شاخص از ۷ یا ۸ آبان از یک میلیون و ۴۲۰ هزار واحد شروع شد. موضوع بعدی، قراردادهای آتی خرید و فروش سکه در حوزه مدیریت نظارت بر بورسها است. به خاطر شرایطی که این بازار خانمه فعالیت داد، در مورد جهت دهی این بازار به بازار ارز و حساسیتهای موجود، از طرف بانک مرکزی تصمیم گیری شد تا بازار آتی خرید و فروش سکه فعالیت نداشته باشد.
صبایی افزود: بازار آتی واحدهای سرمایه گذاری صندوق طلا پایه گذاری شد تا فعالین با همان اهرم و سازوکار در این بازار صندوق طلا فعال شوند. شما میتوانید این واحد را خرید کنید و امکان تحویل وجود دارد. به عنوان تحویل دارایی مالی وجود دارد و تحویل فیزیکی نیست. ساعت معاملات بازار از ساعت ۱۲:۳۰ به ۱۳:۳۰ تغییر پیدا کرد. به هر حال با توجه یه شرایط خاصی که در بازار سهام بود و با نگاه تزریق آرامش روانی به بازار، تصمیم گیری شد تا فعلا تایم فرابورس به ساعت ۱۲:۳۰ بازگردد و در آینده باید تصمیم گیریهایی برای ثبات شرایط موجود انجام شود.
مدیر نظارت بر بورسها بیان داشت: در مورد استفاده از بازار دو طرفه، یکی از برنامههایی که وجود دارد، بازار دو طرفه است، به شکلی که فعالین بازار بتوانند به کمک نوسانات امکان رشد سرمایه داشته باشند، دستورالعمل شورا سل در سال ۹۸ مصوب شد و امیدواریم بتوانیم در آینده نزدیک آن را رونق بدهیم. از نظر فقهی امکان راه اندازی فیوچرز در بازار و شاخص کل وجود ندارد. روش دو طرفه کردن بازار شورا سل و شاخص ۳۰ شرکت بزرگ است که به دنبال راه اندازی و توسعه آنها هستیم. وقتی یک نمادی بسته شود، باید حتما به پیام ناظر رجوع شود.
وی افزود: خیلی موقعها ناظر باید موضوعات را بررسی عمیق کند و تصمیم گیری کند و ربات نمیتواند در مورد آن تصمیم گیری کند. طبق ماده هفت دستورالعمل کارگزاران، رنج کشیدن از سهمها خلاف قانون است که اگر این موضوع حل نشود، به صورت تشکیل پرونده به مراجع ذی صلاح ارجاع داده میشود.
صبایی با اشاره به اینکه در مورد باز شدن دامنه نوسان در شرایط فعلی الویت تعادل بازار است، اظهار داشت: وجود یک سری پارامتر در بازار ما به خاطر اینکه در بازارهای دنیا وجود ندارد، منفی تلقی میشود. باز شدن دامنه نوسان باعث ثبات در بازار میشود. مجموعه سازمان بورس در ایران وظایف نانوشتهای برایش نوشته شده که در دنیا وجود ندارد. اگر بازار بورس را مثل یک زمین مسابقهای بدانم که سازمان بورس یک داور است و سازمان قرار است مسابقه را داوری کند، اما این شرایط در کشور ما به لحاظ اقتصادی وجود ندارد و سازمان باید بتواند به موضوع ریسک هم بپردازد. میانگین نوسانات چیزی بین ۲/۵ تا ۵ درصد است. همین پارامترهای دامنه نوسان و حجم مبنا باعث شده تا بورس کشور ما به بحاظ سیاسی، پر ریسکتر باشد، اما با همین ابزارها، نوسان کنترل شده است. الویت در بازار باید حفظ آرامش ثبات باشد. یکی از صنایعی که به لحاظ تاثیرگذاری در بازار است، صنعت خودرو است
وی گفت: این صنعت بیشترین آسیب را از قیمت گذاری دستوری میبیند و ۱۲۰ هزار میلیارد تومان زیان انباشته دارد و ۷۰ هزارمیلیارد تومان مجموع زیان انباشته دو خودروساز داخلی است. عرضه خودرو در بورس کالا یک فرصت است. ما با یک شیب ملایم به سمت عرضه خودروهای پر تیراژتر مثل ۲۰۷ در بورس کالا پیش میرویم. هدف نهایی ما در حوزه عرضه خودرو در بورس کالا، بعد از عرضه موفق ۲۰۷ به مرور به سمت پر تیراژترین خودروها برویم تا این صنعت از قیمت گذاری دستوری رها شود.
صبایی در پایان سخنان خود مطرح کرد: در مورد دارا و پالایش یکم، چالش اصلی آنها وجود چالش بین ارزش خالص دارایی سهم با قیمت معادلات بود که زیر ۷۰ درصد بود. براساس پیگیری سازمان بورس، مجوز اصلاح اساسنامه صندوقها باید به هیئت وزیران میرفت تا دارایی فریز شدهای نباشد. با انتشار مجوز شروع فعالیت بازارگردان، به صورت مخصوص شاید به دنبال تاثیر گرفتن معادلات بودیم و طی دو روز اخیر صندوق پالایش به صورت مثبت معامله شد.