به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، «پژمان روحانی» با حضور در برنامه «طبیب» با بیان اینکه شایعترین شکایت بچهها عموما از شکمدرد است، یادآور شد: لذا باید خانوادهها اطلاعاتی در این زمینه داشته باشند که چه شکمدردهایی مهم هستند و نیاز به پیگیری و بررسی دارند و چه شکمدردهایی اهمیت و نگرانکنندگی مهمی ندارند، یعنی بیماری مهمی پشت آن نیست.
وی در ادامه تأکید کرد: عموما این موضوع را به پدرها و مادرها میگوئیم که تنها ۱۰ درصد شکمدرهای کودکان خطرناک هستند، یعنی وقتی یک بچه دو، سه ساله یا بزرگتر از درد شکم شکایت میکند و چند دقیقه درد دارد، اما بعد به سراغ بازی خودش میرود و درد یادش میرود و دوباره چند روز بعد شکایت میکند و در واقع این دل درد خللی در بازی و خواب و غذا خوردن و رفتار روزانهاش ایجاد نمیکند این شکمدرد از دسته شکمدردهایی است که نگرانکننده نیستند و عموما شکمدردهای بچهها نیز از این دستهاند.
این پزشک متخصص همچنین عنوان کرد:، ولی یک بچه دردهای ادامهدار دارد، به بازی و فعالیت روزانهاش خلل وارد شده و مرتب از شکمدرد در عذاب است، اینجا نقطهای است که میتوان بین دردها افتراق داد، یک بچهای شب از دل درد بیدار میشود باز اینها اهمیت دارد و اینها علامتهای خطر است. یا دل دردهایی هستند که همراه با علائم دیگر از جمله تهوع و استفراغ، یا اسهال و یبوست و اختلال رشد و بیاشتهایی است، یعنی در کنار این دل دردها یک علامت دیگر گوارشی هم وجود دارد در این صورت نیز دل درد نیاز به بررسی دارد.
روحانی با اشاره به اینکه با این حال عمده این دل دردها با درمانهای ساده قابل رفع است، گفت: بنابراین دردهای مزمن ضمن اینکه قابل پیگیری است، اما قابل درمان است، همچنین باید یادآور شوم به لحاظ بررسی و نیاز به مراجعه به دکتر بچههایی که عمدتا زیر شش سال هستند دل دردهایشان قابل اهمیتتر است و ما عموما در زیر شش سال دردهای مهمتر را شاهد هستیم، چون مشارکتشان در تعیین محل درد دقیق نیست و نمیتوانند به درستی به پدر و مادر و پزشک در مورد نوع درد و محل درد خود توضیح دهند و حتما باید معاینه دقیق انجام دهیم.
وی همچنین در مورد نوزادانی که در مدفوعشان رگههایی از خون دیده میشود، بیان کرد: مادران در این زمینه نباید سریع نگران شوند، چون عموما این مسئله به دلیل رژیم غذایی مادر و حساسیت به خوراکیهای خاص است، ما در مرحله اول محصولات و فرآوردههای لبنی و دامی را برای مدت کوتاهی از رژیم مادر حذف میکنیم و اگر مطمئن شدیم که این موضوع ربطی به رژیم غذایی مادر ندارد به سراغ بررسی مشکلات نوزاد میرویم.
این پزشک متخصص گوارش کوکان با اشاره به اینکه بیماری سلیاک نیز میتواند علتی برای شکم درد در بچهها باشد، گفت:، اما عموما این بیماری با تظاهرات مختلفی از جمله درد در شکم، اسهال و یبوست و اختلال رشد همراه است، سلیاک بیماری است که با حساسیت به ترکیب گلوتن که در گندم و جو موجود است به وجود میآید و با مصرف آنها پرزهای روده از بین میرود و وقتی این پرزها از بین رفت ما مستعد سوء جذب میشویم و همین منجر به دل درد و اسهال یا یبوست میشود و یکی از علل کوتاه قدی در کودکان است.
روحانی با بیان اینکه سلیاک یک بیماری مادامالعمر و ژنتیکی است، عنوان کرد: خبر خوب اینکه این بیماری فراوانی زیادی ندارد و همچنین داروهایی در دست تهیه است که در سه تا چهار سال آینده به بازار میآید که با وجود آنها این افراد هم میتوانند از محصولات گندم و جو استفاده کنند.
وی در مورد دردهای دور ناف نیز توضیح داد: عموما درد دور ناف مربوط به ناراحتیها خوش خیمتر هستند و مهمترین علت شکم درد به ویژه درد دور ناف اصولا یبوست است. افرادی که با غذا خوردن دل درد میگیرند به گونهای که بعد از غذا خوردن از فشار درد باید استراحت کنند این دردها عموما به مشکلات التهابی معده و لوزالمعده مربوط میشود.
روحانی در خصوص مراحل انجام معاینات و آزمایشات در کودکان عنوان کرد: اول یک سری معاینات مربوط به احشاء و آزمایش انجام میدهیم، اما اگر مشخص نشد ممکن است از آندسکوپی استفاده کنیم، چون در بچهها هم ممکن است زخم معده و اثنیعشر داشته باشیم، متأسفانه امروزه مشکلاتی که در گذشته در افراد مسن دیده میشد را در بچهها هم شاهد هستیم که شاید علت اصلی آن به تغذیه، استرس و سبک زندگی برگردد.
این فوق تخصص گوارش و کبد کودکان در پایان توصیه کرد: اگر مادر در دوران بارداری تغذیه سالمی داشته باشد در پذیرش مزههای مختلف و غذای سالم در شیرخوار تأثیر دارد، مصرف سبزیجات، میوهجات و غذاهای پرویتامین متنوع نیز در بارداری لازم است، همچنین مادران سعی کنند شش ماهه اول زندگی با شیر مادر باشد و دیگر اینکه غذای کمکی را طبق برنامه از شش ماه به بعد آغاز کرده و از تغذیه زوری پرهیز کنند.