به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ فیروزآبادی، معاون اشتغالزایی کمیته امداد طی مصاحبهای به سوالات مربوط به طرحهای اشتغالزایی کمیتهی امداد پاسخ داد.
• در حال حاضر کمیته امداد چه طرحهایی برای اشتغالزایی دارد؟
ما مسئول اشتغال افراد نیازمند هستیم؛ به این صورت که اشتغال افراد نیازمند را یک مسیر برای توانمندسازی میدانیم، یعنی کارکرد و هدف کمیتهی امداد این است که نیازمند از حالت نیازمندی و فقر خارج شود. اشتغال یکی از آن مسیرهاست.
•در مورد این طرحها و چگونگی اجرای آنها توضیح دهید.
فرایندی در کمیتهی امداد جاری است. ابتدا افراد وارد یک سیکل غربالگری میشوند، براساس سوالاتی که از آنها پرسیده میشود و شرایطی که دارند مشخص میشود که کدام خدمات را باید دریافت کنند.
-عدهای فاقد آموزش، مهارت و توانمندی هستند. این دسته به سمت آموزشهای مهارتی و کسب و کار سوق داده میشوند، بعد از آموزش میتوانند از این مسیر شاغل شوند.
-عدهای دیگر شرایط و تمایل کار کردن در بنگاههای موجود را دارند، این دسته به بنگاههای موجود معرفی و مشغول به کار میشوند.
-یک سری از افراد تمایل دارند که خودشان اشتغال ایجاد کنند. به این دسته تسهیلات داده میشود.
-دستهای دیگر هم با استفاده از تسهیلات خود اشتغالی، شغل را ایجاد میکنند، ولی به افرادی به نام راهبر مرتبط میشود که این افراد خدماتی نظیر بازار، مواد اولیه و آموزشها را به آنها ارائه میکند و سعی میکند برخی از خلاءهای کار آنان را پر کند.
•مددجوها برای بهرهمندی از این طرح چطور گزینش میشوند یا چه اقدامی باید انجام دهند؟
ما در حال حاضر به کسانی که تحت پوشش کمیتهی امداد هستند خدمات میدهیم. در حال حاضر ۶۵٪ کسانی که از ما خدمات میگیرند افراد تحت پوشش کمیتهی امداد و یا وابستگان آنها مانند همسر و فرزندان آنها هستند. ۳۵٪ دیگر هم افرادی که در پنج دهک پایین جامعه هستند.
همهی کسانی که از ما خدمت میگیرند باید جزو پنج دهک پایین جامعه و فاقد بیمه پردازی باشند. همچنین پیشتر هم از تسهیلات اشتغال استفاده نکرده باشند و محدودیت بانکی مثل محدودیت در خدمت سربازی و محدودیت بدهکاری بانکی نداشته باشند.
• خروجی این طرحها آیا خوب و رضایت بخش بوده است؟
از نظر خروجی و رضایت بخشی، بخش مهمی که مربوط به اصابت به هدف طرحهاست. طبق ارزیابی خود ما در سال ۱۴۰۱، طرحهای سال ۱۴۰۰، به طور دقیق ۹۲ درصد اصابت به هدف داشت و طرحها و تسهیلات اجرا شده بود. دربارهی ۸ درصدی که اجرا نشده بود، داریم با بانکها مذاکره میکنیم و در یک بانک هم اقدام کردیم که تسهیلاتشان را دین حال بکنیم. یعنی از تسهیلات قرضالحسنه را به تسهیلات ۱۸٪ تبدیل کنیم، تا کسانی که از امداد خدمت میگیرند به این باور برسند این خدمت برای اشتغال است. اگر کار دیگری با این خدمت انجام بدهند برخورد متناسب با آنها انجام میشود.
رصد وزارت رفاه که به صورت مستقل از ما با طرحها تماس میگیرد و وضعیت طرحها را جویا میشود ۸۰٪ صحت عملکرد اعلام کرده است. ۲۰٪ باقیمانده را نیز عدم صحت تعیین نکرده، بلکه اعلام کرده نیاز به بررسی است که طبیعتا همکاران ما بررسی میکنند.
•آماری از تعداد مددجوهایی که با این طرحها شاغل شدهاند در دسترس است؟
از حیث تحقق آمار عملکرد، تا اول دیماه، ۲۷۷هزار و ۲۳۰ فرصت شغلی را انجام دادهایم که نسبت به سال گذشته ۶۵٪ رشد داشته است. از حیث آموزشها، آموزشهای مهارتی ما از ابتدای سال تا الان ۷۶هزارتا بوده که نسبت به سال گذشته ۲۱۰٪ رشد داشته است. فرصتهای شغلیهم ۶۵٪ نسبت به سال گذشته رشد داشته است.
از حیث جذب و تسهیلات هم ما ۲۵هزار میلیارد تومان منابع تبصرهی ۱۶ داریم که ۱۵هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن (یعنی ۶۲درصد) جذب شده که نسبت به سال گذشته ۲۲۰٪ رشد داشته.
کل تسهیلاتی هم که از اول سال دادهایم، چون غیر از منابع تبصرهی ۱۶ منابع دیگری هم هست، مجموعا ۱۷هزار و ۱۵۳ میلیارد تومن بوده. این اعداد باید تا آخر سال به نزدیک ۲۵هزار میلیارد برسد.
• در طی این مسیر اگر به محدودیتها و خلأهایی برخوردید در موردشون توضیحی بفرمایید.
عمدهی همکاران ما شبکههای بانکی هستند که تسهیلات را به ما میدهند، هرچند مشکلاتی هم در شعب وجود دارد و مردم در ضمانتها گاهی اذیت میشوند. اما با توجه به ارقام گفته شده میتوان گفت مجموع عملکرد شبکهی بانکی قابل تقدیر است.
• از سایر نهادها برای اجرای طرح اشتغالزایی چه کمکهایی گرفته شده و آیا همکاریها خوب و مثمر ثمر بوده؟
بانک مرکزی ضمانتها را تسهیل کرده است. تقریبا اگر اعتبار سنجی افراد خوب باشد با سفته و اگر اعتبار سنجیشان مشکل داشته باشد با یک ضامن میتوانند تسهیلات دریافت کنند. البته این طرح از طرف بانک مرکزی ابلاغ شده و باید در شبکهی بانکی اجرا هم بشود.
ما هم به زودی بر اساس قانون بودجهی سال ۱۴۰۱، صندوق ضمانت را تاسیس خواهیم کرد و مسئلهی ضمانت را خودمان به صورت اساسیتری حل میکنیم تا دیگر محدودیت و مشکلی وجود نداشته باشد.
هدف گذاری ما برای آینده این است که اشتغالها در قالب زنجیرهها اتفاق بیافتند. در این صورت پایداری، درآمد و نظارت آن آسانتر خواهد شد و این مسیر یکی از مسیرهای مهمی است که ما طی میکنیم.
همچنین داریم تلاش میکنیم طرحهای دانش بنیان اضافه کنیم. فکر میکنیم درآمد این طرحها بیشتر است.
سومین هدف هم تلاش برای رساندن تسهیلات به یک عدد قابل قبول است. با انجام این کار طبیعتا کیفیت طرحها بیشتر میشود.
در سال گذشته متوسط تسهیلات داده شده ۴۵ میلیون تومان بوده است و در حال حاضر به بالای ۸۵ میلیون تومان رشد کرده است. افزایش این رقم هم به سبب بالا رفتن تورم است که نیازها بیشتر میشود و هم به واسطهی اینکه برای بالا رفتن کیفیت مشاغل لاجرم تسهیلات هم باید افزایش پیدا بکنند.