به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، روسیه و چین در نظر دارند در جریان سفر نخست وزیر روسیه به پکن و در بحبوحه انتقادات غرب از روابط فی مابین، مجموعهای از چند توافق دو جانبه را برای همکاریهای نزدیکتر امضا کنند.
دولت روسیه اعلام کرد میخاییل میشوستین نخست وزیر روسیه در نظر دارد امروز مذاکراتی را با شی جین پینگ رئیس جمهور چین و لی کیانگ نخست وزیر این کشور برگزار کند.
براساس این گزارش میشوستین عالی رتبهترین مقام روسی است که از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، به پکن سفر میکند.
خبرگزاری اینترفکس روسیه بدون ذکر جزئیات گزارش داد قرار است در نتیجه این گفتگوها، چندین توافق دو جانبه به امضا برسد.
این دیدار پس از آن صورت میگیرد که روسیه و چین به شکل جدی به بیانیه سران گروه هفت واکنش نشان دادند به طوری که چین روز گذشته ضمن محکوم کردن این بیانیه، گروه هفت را یک کارگاه ضدچینی خواند.
پس از بیانیه پایانی سران گروه هفت در هیروشیمای ژاپن، سخنگوی وزارت خارجه چین اعلام کرد که پکن به شدت با بیانیه نشست گروه ۷ در هیروشیما مخالف است و از ژاپن به عنوان برگزار کننده این نشست گلایه کرد.
وانگ ونبین گفت که گروه ۷ بدون در نظر گرفتن نگرانیهای چین به این کشور حمله و در امور داخلیاش از جمله مساله تایوان دخالت کرده است.
در بیانیه دستگاه دیپلماسی چین آمده است که پکن ابراز نارضایتی شدید کرده و به ژاپن به عنوان میزبان نشست اعتراض جدی کرده و سفیر این کشور را به نشانه اعتراض فراخوانده است.
حدود دو ماه پیش نیز رئیس جمهور شی همراه با هیات خود به روسیه سفر و دیداری صمیمانه با ولادیمیر پوتین داشت.
این در حالی است که پکن همواره تلاشهای غرب برای ارتباط دادن دوستی این کشور با روسیه به جنگ اوکراین را رد و بر این موضوع پافشاری میکند که روابط بین دو کشور قوانین بینالمللی را نقض نمیکند و چین حق دارد با هر کسی که میخواهد همکاری کند و همکاری آنها به هیچ وجه به ضرر هیچ طرف سومی نیست.
نخست وزیر چین روز گذشته به نشانه حمایت، پیامی تبریک آمیز به اجلاس اقتصادی روسیه و چین در شانگهای فرستاد. در این اجلاس میشوستین و گروه بزرگی از سرمایه گذاران روسی حضور داشتند. چین در متن این پیام گفت که پکن تمایل دارد مبادلات تجاری و اقتصادی دو جانبه با مسکو را گسترش دهد.
در همین حال بر اساس گزارش دولت روسیه، حجم تجارت این کشور با چین به رشد خود ادامه داده و با افزایش ۲۴.۵ درصدی در سه ماهه اول سال جاری میلادی نسبت به دوره مشابه سال قبل، به ۵۲ میلیارد دلار رسیده است.
آمارهای رسمی نشان میدهد که علیرغم تحریمهای غرب علیه مسکو، همکاریهای تجاری و اقتصادی بین دو کشور به طور فعال در حال توسعه بوده است و جمهوری خلق چین همچنان شریک تجاری اصلی روسیه محسوب میشود.
علاوه بر این یک منبع دیپلماتیک خبر داد «لی هو» نماینده ویژه چین در امور کشورهای اوراسیا، اواخر هفته جاری به روسیه سفر خواهد کرد.
پیشتر وانگ ون بین سخنگوی وزارت خارجه چین گفته بود که لی هو نماینده ویژه چین به کشورهای روسیه، آلمان، لهستان، اوکراین و فرانسه سفر خواهد کرد تا مذاکراتی را با سران این کشورها برای حل بحران اوکراین برگزار کند.
این در حالی است که آقای هو در ۱۶ و ۱۷ ماه جاری به کی یف سفر کرد. وی در این سفر تاکید کرد که هیچ روش فراگیری برای حل بحران اوکراین وجود ندارد و پکن قصد دارد این مناقشه را به شیوه خود حل کند. این دیپلمات چینی دیدارهای جداگانهای را با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین، آندری یرماک رئیس دفتر ریاست جمهوری و دیمیتری کولبا وزیر امور خارجه اوکراین برگزار کرد.
در ۲۴ فوریه سال جاری وزارت خارجه چین طرحی ۱۲ مادهای را برای حل بحران اوکراین ارائه کرد. این طرح شامل درخواست آتش بس، نظارت بر منافع قانونی امنیتی تمام کشورها، حل بحران انسانی در اوکراین و پرهیز از هر گونه تحریمهای یک جانبه که مورد حمایت شورای امنیت سازمان ملل نیست، است.
این طرح صلح که در نخستین سالگرد جنگ اوکراین ارائه شد، به شکلی گسترده تکرار مواضع قبلی چین درباره این جنگ بود. در این طرح از دوطرف درگیر جنگ خواسته شده تا با تنش زدایی تدریجی موافقت کرده و درباره استفاده از سلاحهای هستهای نیز هشدار داده است.
در همین حال بسیاری از رهبران اروپایی از جمله امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه و اورسولا فن درلاین رئیس کمیسیون اروپا از شی خواستند تا با زلنسکی صحبت کرده و نقشی فعالتر در جلوگیری از اقدامات مسکو در اوکراین داشته باشد.