به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، روسیه به حملات هوایی و موشکی شبانه خود به مناطق مختلف اوکراین ادامه میدهد. یکشنبه شب، قدرتمندترین حملات از زمان آغاز جنگ، به اهداف مشخصی در کییف توسط چندین موج پهپادهای تهاجمی انجام شد.
طبق اطلاعات نیروی هوایی ارتش اوکراین، ۵۴ پهپاد کامیکازه به سمت پایتخت این کشور پرواز کرده بودند.
کریل بودانوف، رئیس اداره اطلاعات اصلی وزارت دفاع اوکراین، روسیه را به واکنش سریع به حملات موشکی به کییف تهدید کرد. وی روز دوشنبه در کانال تلگرام خود نوشت: «پاسخ ما سریع و غافل گیرنده خواهد بود. به زودی همه این پاسخ را خواهند دید.»
روز گذشته ایگور کوناشینکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه، گفت که نیروهای روسی با استفاده از سلاحهای بسیار دقیق استقرار هوایی به چند فرودگاه ارتش اوکراین حمله کرده و تأسیسات آن را منهدم شده است.
این مقام نظامی همچنین یادآور شد که در نتیجه حملات نیروهای هوا-فضای روسیه، چند مقر فرماندهی، پستهای رادار، تجهیزات هوانوردی، انبارهای تسلیحات و مهمات ارتش اوکراین نیز مورد هدف قرار گرفته و نابود شدند.
حملات انجام شده را میتوان به عنوان قصد روسیه برای نابودی مراکز تصمیم گیری دشمن در آستانه اعلام آمادگی طرف اوکراینی برای انجام عملیات ضد حمله ارزیابی کرد. آلکسی دانیلوف، دبیر شورای امنیت ملی و دفاع روز گذشته در مصاحبه با بی. بی. سی نیوز از آمادگی نیروهای مسلح اوکراینی برای آغاز ضد حمله خبر داد. او تاریخ دقیقی برای این عملیات ذکر نکرد و فقط اشاره کرد که حمله ممکن است «فردا، پس فردا یا یک هفته دیگر» آغاز شود، هر زمانی که فرماندهان فکر کنند که «در این مرحله از جنگ» میتوانند به بهترین نتیجه دست یابند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به روز چهارصد و شصت و یکم جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
آلکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین صبح امروز در مصاحبهای اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور حدود ۶۰ تانک لئوپارد دریافت کردهاند. به گفته وی، ارتش به حدود ۱۲۰ هواپیمای جنگنده غربی نیز نیاز دارد. وزیر دفاع اوکراین در عین حال قول داد که با این جنگندهها به روسیه حمله نخواهد کرد.
رزینکوف در مصاحبه با گروه رسانهای فونکه یادآور شد: ائتلاف ایجاد شده برای تامین لئوپاردهای ساخت آلمان شامل آلمان، لهستان، هلند، سوئد، پرتغال، اسپانیا و کانادا است. اوکراین اکنون حدود دو گردان ۳۰ تانکی در اختیار دارد. کییف همچنین تانکهای چرخدار AMX-۱۰RC از فرانسه، تانکهای چلنجر ساخت انگلیس و آبرامز آمریکایی را نیز دریافت کرده است.
وی اشارهای به تعداد آنها نکرد.
وزیر دفاع افزود: «کییف میخواهد حدود ۱۲۰ جنگنده را در اختیار داشته باشد. اکثر آنها باید F-۱۶ باشد که بیش از ۵ هزار فروند از آن در کشورهای مختلف جهان وجود دارد.»
رزینکوف ابراز امیدواری کرد که اولین جنگندههای F-۱۶ تا پایان سال جاری به اوکراین برسد. او گفت که آموزش خلبانی چهار تا شش ماه طول میکشد و دوره آموزشی برای مهندسان، تکنسینها و مکانیکها هم میتواند تا شش ماه طول بکشد.
چند روز قبل، وزارت دفاع اوکراین اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور به ۴۸ فروند جنگنده نسل چهارم F-۱۶ نیاز دارند. به گفته این وزارتخانه، این میزان تجهیزات است که میتواند به این کشور کمک کند تا به مرزهای سال ۱۹۹۱ برسد.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا صبح امروز قبل از پرواز از واشنگتن به دلاور در جمع خبرنگاران اعلام کرد که ایالات متحده همچنان به بررسی امکان ارسال موشکهای دوربرد از نوع ATACMS به اوکراین ادامه میدهد.
در این نشست خبری کوتاه از رهبر آمریکا خواسته شد تا در مورد گسترش حملات روسیه به اوکراین اظهار نظر کند. او پاسخ داد که این امر غیرمنتظره نیست. بایدن گفت: «به همین دلیل است که ما باید به اوکراین هر آنچه را که نیاز دارد بدهیم.»
هنگامی که از رئیس جمهور در مورد امکان ارسال ATACMS به کییف سوال شد، وی پاسخ داد: "این موضوع هنوز در حال بررسی است. "
بر اساس گزارش رسانه ها، واشنگتن نگران است که کییف از این موشکها برای حمله به خاک روسیه استفاده کند. مقامات ایالات متحده پیش از این بارها گفته اند که هیچ برنامهای برای ارسال ATACMS ندارند.
انتقال موشکهای دوربرد به اوکراین همچنان یک موضوع بحث برانگیز در میان حامیان غربی کییف است. انگلیس در ماه مه اولین کشوری بود که ارسال چنین محمولههایی را تایید کرد. البته مقامات لندن خواستار آن شدند که کییف به عمق روسیه حمله نکند.
جوزپ بورل، مسئول اصلی سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا، شب گذشته، دوشنبه، در نشست گروهی از کارشناسان در بارسلون اعلام کرد، روسیه تا زمانی که در درگیری نظامی به پیروزی نرسیده باشد، با اوکراین مذاکره نخواهد کرد.
وی مدعی شد: «من قصد آشکار روسیه برای برنده شدن در این مناقشه را میبینم. اگر روسیه پیروز نشود، مذاکره نخواهد کرد.»
بورل در عین حال تاکید کرد که به همین دلیل ادامه کمکهای نظامی به اوکراین ضروری است. وی همچنین از افزایش هزینههای نظامی و بهبود هماهنگی بین ارتش کشورهای اروپایی حمایت کرد و تأکید کرد که منظور او ایجاد ارتش واحد اتحادیه اروپا نیست.
این مقام اروپایی افزود: «همه نفت را به تفنگ ترجیح میدهند، اما گاهی اوقات اگر اسلحه نداشته باشید، نفتی در کار نخواهد بود. ما یک قاره بسیار غنی با توانایی دفاعی بسیار پایین هستیم؛ و این وضعیت باید اصلاح شود.»
رئیس دیپلماسی اتحادیه اروپا افزود که "بدون خوش بینی" انتظار دارد که درگیری نظامی در اوکراین در تابستان امسال شدت یابد. وی ابراز تاسف کرد که به دلیل سیستم تصمیم گیری پیچیده در اتحادیه اروپا، برای هماهنگی به منظور تامین تانکهای مورد نیاز کییف "زمان زیادی" صرف شد. به گفته وی، در مورد جنگندههای F-۱۶ هم که اروپا قصد دارد در آینده در اختیار اوکراین قرار دهد، همین اتفاق در حال رخ دادن است.
میخائیل پودولیاک، مشاور رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین، معتقد است که به عنوان بخشی از حل و فصل مناقشه، ایجاد یک منطقه غیرنظامی به عرض حداقل ۱۲۰ کیلومتر در خاک مناطق روسیه در مرز این کشور با اوکراین ضروری است که در آنجا در ابتدا نیروهای خارجی مستقر شوند.
وی شب گذشته دوشنبه در توییتر خود نوشت: "ایجاد منطقه غیرنظامی به عرض ۱۰۰ تا ۱۲۰ کیلومتر بسیار ضروری خواهد بود. به احتمال زیاد در مرحله نخست لازم است تا یک گروه کنترل بین المللی در آنجا مستقر شوند".
پودولیاک مدعی شد که در جریان حل و فصل اوضاع، چنین منطقهای ممکن است در مناطق بلگوراد، بریانسک و کورسک در مجاورت مرز اوکراین و همچنین در منطقه راستوف ایجاد شود.
پیش از این، کریل بودانوف، رئیس اداره اصلی اطلاعات وزارت دفاع اوکراین نیز، از امکان ایجاد منطقه غیرنظامی به وسعت ۱۰۰ کیلومتر در مرز اوکراین و روسیه صحبت کرده بود.
مارک روته، نخست وزیر هلند، شب گذشته، دوشنبه اعلام کرد که در گفتگو با ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، درباره شروع آموزش خلبانان برای پرواز با جتهای جنگنده F-۱۶ صحبت کرده است.
وی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «هماکنون با ولادیمیر زلنسکی صحبت کردم و تکرار کردم که هلند در تلاش است از هر طریق ممکن از اوکراین حمایت کند: از تقویت سیستمهای پدافند هوایی گرفته تا شروع آموزش خلبانان F-۱۶ در کوتاهترین زمان ممکن.»
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز گذشته یادآور شد که قصد دانمارک و هلند برای پیشرو بودن در آموزش خلبانان اوکراینی برای پرواز جنگندههای F-۱۶ به دلیل تمایل آنها به "راضی کردن هژمون" است. وی تاکید کرد که این کشورها به طور فعال خط مشی آمریکا را در امور اروپایی خود دنبال میکنند.
مارک برژینسکی، سفیر آمریکا در لهستان اعلام کرد که ایالات متحده در مورد ایجاد کمیسیونی برای مطالعه "نفوذ روسیه" در لهستان ابراز نگرانی میکند.
به گزارش رسانههای محلی، در اوایل روز دوشنبه، آندری دودا، رئیس جمهوی لهستان، قانونی را امضا کرد که کمیسیونی را برای بررسی "نفوذ روسیه" بر امنیت داخلی این کشور در سالهای ۲۰۰۷-۲۰۲۲ تشکیل میدهد.
این دیپلمات آمریکایی گفت: "دولت ایالات متحده در مورد لوایحی که به نظر میرسد قدرت رای را کاهش میدهد، فراتر از یک روند کاملاً تعریف شده در یک دادگاه مستقل، نگرانی مشترک دارد. "
سفیر آمریکا به صحت تصمیم دودا مبنی بر ارسال سند برای ارزیابی بیشتر به دادگاه قانون اساسی اشاره کرد. به گزارش بیزنس اینسایدر (Business Insider)، کارشناسان مسائل حقوقی این لایحه را نقض قانون اساسی لهستان دانستند.
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم فدراسیون روسیه در سازمانهای بین المللی در وین بامداد امروز اعلام کرد که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز سهشنبه به شورای امنیت سازمان ملل درباره وضعیت نیروگاه هستهای زاپروژیا توضیحاتی را ارائه خواهد کرد.
وی در کانال تلگرامی خود نوشت: آقای رافائل ماریانو گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، امروز گزارشی را در خصوص وضعیت نیروگاه هستهای زاپروژیا به شورای امنیت ارائه خواهد داد. انتظار میرود وی در این گزارش نظریات مشخصی برای تقویت امنیت هستهای در این نیروگاه هستهای ارائه کند.
اولیانوف اشاره کرد که طرف روسی از تلاشهای گروسی در این راستا قدردانی میکند.
چند روز قبل، آلکسی لیخاچیف، مدیر شرکت دولتی "راس اتم"، گفت که آژانس انرژی اتمی در مرحله نهایی تهیه طرحی به منظور تضمین ایمنی هستهای نیروگاه زاپروژیا است. وی افزود: طرف روسی در واقع از اقدامات آژانس حمایت میکند و به این سازمان اعتماد دارد. به گفته وی، تبادل نظر دائمی بین دو طرف ادامه دارد و هیئت کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی همیشه در قلمرو نیروگاه حضور دارد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در گفتگوی تلفنی با ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، با وی در خصوص روند حل و فصل مناقشه نظامی در اوکراین بحث و تبادل نظر کرد.
دفتر رئیس جمهوری ترکیه شب گذشته، دوشنبه، با اعلام این مطلب، یادآور شد که «ولادیمیر زلنسکی با رئیس جمهور طیب اردوغان، تماس گرفته و انتخاب مجدد وی به سمت ریاست جمهوری ترکیه را تبریک گفت.»
دفتر اردوغان همچنین افزود که رهبران دو کشور در مورد مسائل منطقهای، به خصوص روند اوضاع در اوکراین گفتگو کردند.
دفتر ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روز دوشنبه طی تماس تلفنی، شخصاً پیروزی رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه را تبریک گفت و طرفین در مورد توسعه بیشتر روابط دوجانبه توافق کردند.
طبق ین اطلاعات، پوتین موفقیت اردوغان را تبریک گفت و آرزو کرد که نتایج انتخابات منافع مردم ترکیه را تامین کند.
دفتر مطبوعاتی کرملین نیز به نوبه خود، یادآور شد که رئیس جمهور پوتین در این گفتگوی تلفنی بر سهم قابل توجه رجب طیب اردوغان در توسعه هر چه بیشتر روابط بین مسکو و آنکارا به شیوهای سازنده و متقابلاً سودمند تاکید کرد. اردوغان، نیز به نوبه خود، از تبریک پوتین تشکر کرد و تعهد خود را برای ادامه کار مشترک در دستور کار دولتش را مورد تایید قرار داد.
سناتور آمریکایی لیندسی گراهام اعلام کرد که از "خشم" مقامات روسی در ارتباط با حمایت قاطع او از کییف بسیار خرسند است.
او در حساب توییتری خود نوشت: «درک این موضوع که تعهد من نسبت به حمایت از اوکراین باعث خشم آنها (مقامات مسکو) شده است، خوشحالی زیادی برای من به ارمغان آورده است.»
این سناتور آمریکایی افزود که حکم بازداشت خود که توسط کمیته تحقیقات روسیه صادر شده، را "نشان افتخاری" برای خود میداند.
پیش از این، روز شنبه، سرویس مطبوعاتی رئیس جمهوری اوکراین، ولادیمیر زلنسکی، ویدئویی از دیدار وی با گراهام را پخش کرد که طی آن سناتور آمریکایی از اینکه پول ایالات متحده منجر به مرگ تعداد بیشتری از روسها میشود، ابراز رضایت کرد.
روز یکشنبه، الکساندر باستریکین، رئیس کمیته تحقیقات روسیه، دستور داد تا یک پرونده جنایی در مورد اظهارات گراهام درباره مرگ شهروندان روس باز شود. روز بعد، دوشنبه مشخص شد که وزارت امور داخلی فدراسیون روسیه لیندسی گراهام را در فهرست افراد تحت تعقیب خود قرار داده است.
روزنامه واشنگتن پست روز دوشنبه گزارش داد که از آغاز درگیری نظامی بین روسیه و اوکراین تاکنون، ۱۶ کهنه سرباز آمریکایی که طرف نیروهای مسلح اوکراینی میجنگیدند، جان خود را از دست داده اند.
طبق این گزارش، در مجموع، از تاریخ ۲۴ فوریه سال گذشته، بیش از ۲۰ هزار آمریکایی تمایل خود برای شرکت در درگیری نظامی علیه روسیه در منطقه عملیاتی اوکراین را ابراز کرده اند. واشنگتن پست یادآور شد که کییف به مزدوران خارجی دریافت حقوقی از ۵۰۰ تا ۳۵۰۰ دلار در ماه را تضمین کرده است.
در این مطلب آمده است: شهروندان آمریکایی این کار (عزیمت به اوکراین برای شرکت در جنگ) را به صورت فردی انجام میدهند و هشدارهای رسمی مکرر مقامات دولت ایالات متحده مبنی بر اینکه خطری جدی در انتظار هر کسی که پا در میدان نبرد بگذارد را نادیده گرفتند.
چند روز قبل افزایش قابل توجه حضور مزدوران خارجی در جهت گیری خرسون گزارش شد. تعداد این افراد در این منطقه حدود ۵۰۰ نفر برآورد شده است. یک مقام آگاه در سازمانهای مجری قانون روسیه یادآور شد که در ساحل شرقی روخانه دنیپر در منطقه خرسون، مزدوران لهستانیها، انگلیسیها و همچنین نظامیانی وجود دارند که بخشی از "لژیون قفقاز"، "گردان شیخ منصور" و "لژیون گرجستان" هستند.
میته فردریکسن، نخست وزیر دانمارک روز دوشنبه اعلام کرد که دولت دانمارک سهم خود در صندوق کمک مالی به اوکراین را به ۷.۵ میلیارد کرون دانمارکی (کمی بیش از یک میلیارد دلار) افزایش خواهد داد.
نخست وزیر دانمارک گفت: "صندوق اوکراین باید امسال دو برابر شود و در سال آینده باید به بیش از ۱۰ میلیارد کرون (تقریباً ۱.۴ میلیارد دلار) برسد.
فردریکسن مشخص نکرده است که این پول برای تخصیص میلیاردها جدید برای صندوق اوکراین از کجا تامین خواهد شد.
دانیل گتمانتسف، نماینده پارلمان اعلای اوکراین روز گذشته فاش کرد که بدهی دولتی این کشور در ماه آوریل ۴.۴ میلیارد دلار افزایش یافته و از ۱۲۴ میلیارد دلار فراتر رفته است.
وی دلیل اصلی این امر را جذب اولین قسط از صندوق جهانی پول (IMF) تحت برنامه تمدید تامین مالی (EFF) به مبلغ ۲.۷ میلیارد دلار و سومین قسط سال جاری کلان کمک مالی اتحادیه اروپا (EU) به مبلغ ۱.۵ میلیارد یورو خواند.
این واقعیت که اتحادیه اروپا بخشی دیگر از کمکهای مالی کلان به اوکراین را به مبلغ ۱.۵ میلیارد یورو اختصاص داده است، در پایان آوریل مشخص شد. برنامه کمک مالی کلان پلاس در قالب وامهای امتیازی به اوکراین برای سال ۲۰۲۳ به مبلغ ۱۸ میلیارد یورو طراحی شده است.
کشورهای اتحادیه اروپا این برنامه را در تاریخ ۱۵ دسامبر ۲۰۲۲ تصویب کردند. سپس رئیس کمیسیون اروپا، اورسولا فون در لاین، یادآور شد که اتحادیه اروپا تا پایان سال ۲۰۲۲، ۱۹.۷ میلیارد یورو به کییف اختصاص داده است و تا زمانی که لازم باشد به حمایت خود از اوکراین ادامه خواهد داد.