به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، شهريور ماه سال ۱۳۹۷ بود که چشم و چراغ مردم دیشموک، قلعه رئیسی و روستاهای تابع که در استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است، با این خبر خوش که «پروژه عظیم گازرسانی به شهرهای قلعه رئیسی، دیشموک و ۱۴۹ روستای تابعه به بهره برداری رسید» روشن شد؛ مردمی که سالهای سال برای گرم و روشن نگه داشتن خانه و اجاقهای خود در سرمای زمستان باید با کمبود کپسول گاز، سختیهای تهیه نفت و مشکلات جمعآوری هیزم دسته و پنجه نرم میکردند، منتظر شروع این پروژه عظیم بودند.
رحمان خادم که در آن زمان مدیر عامل شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد بود در آیین افتتاحیه این طرح با بیان خلاصهای از پروژه، ذکر صعب العبور بودن مناطق و سختی کار مطالبی را بیان کرد. او همچنین با اشاره به اهمیت این طرح و بیان این نکته که سالانه حدود 90 اصله درخت در دیشموک برای تهیه سوخت قطع میشود، تاکید کرد: افتتاح پروژه گازرسانی باعث حفظ محیط زیست و جلوگیری از قطع درختان میشود.
شروع شدن «پروژه عظیم گازرسانی» با این شرط که در کوتاهترین زمان ممکن به تمام روستا و شهرهای مد نظر گازرسانی شود، نوید بخش پایان محرومیت از این نعمت خدادادی، تمام شدن سختی و مشکلات مردم برای تهیه نفت، عدم مهاجرت از روستا به شهر، توسعه مشاغل کوچک و همچنین حفظ پوشش گیاهی منطقه بود.
«پروژه عظیم گازرسانی به شهرهای قلعه رئیسی و دیشموک» با عزم مسئولین به طور جدی از سال 1397 آغاز شد و ماه به ماه و سال به سال به هدف خود که رساندن گاز به دورترین نقاط و روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد بود نزدیک میشد؛ روستاهایی که چراغشان در دل کوهستانهای سرسخت و صخرهای این استان و مسیرهای صعب العبور توسط مردمان خونگرم روشن مانده بود.
در دی ماه سال 1398 رحمان خادم مدیر عامل سابق شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد از پیشرفت فیزیکی 90 درصدی پروژه گازرسانی به قلعه رئیسی و دیشموک خبر داد و گفت: از ابتدای اجرای طرح گازرسانی به بخشهای قلعه رئیسی و دیشموک در این شهرستان تاکنون شعله گاز در خانه یک هزار و ۷۰۰ متقاضی روشن شده است.
او از متصل شدن ۶۴ روستا در این دو بخش به شبکه گازرسانی و همچنین بهرهبرداری از 16 روستا تا اواخر دی ماه همان سال گفت و افزود: گازرسانی به ۲۹ روستای دیگر بخش قلعه رئیسی و دیشموک نیز در مرحله مناقصه است که بعد از مشخص شدن پیمانکار اجرای آنها نیز آغاز خواهد شد.
گازرسانی از شبکهی اصلی به ایستگاهها و از ایستگاه به انشعابات درون روستا انجام میشد، تقریبا گازرسانی با گذشتن از مناطق مختلف و رسیدن به ایستگاههای نزدیک روستا به مراحل پایانی خود میرسد؛ شرکت گاز با برگزاری مناقصه با پیمانکارها برای لولهکشی و رساندن گاز به انشعابات درون روستا و همچنین علمکگذاری این مسیر را تسهیل میکرد و مردم شهر و روستاهای دیشموک و قلعه رئیسی با لولهکشی خانهها منتظر روشن شدن بخاری و اجاقهای خود بودند.
سید علی احمدزاده استاندار کهگیلویه و بویراحمد در اسفندماه سال 1400 از پیشرفت فازهای بعدی این پروژه خبر داد و گفت: تاکنون کار گازرسانی به ۱۸ روستا انجام شده است، گازرسانی به ۶۳ روستای بخشهای چاروسا و دیشموک در شهرستان کهگیلویه در دستور کار دولت قرار گرفته است.
آبان ماه سال 1401 مدیران و کارشناسان در رده های مختلف مسئولیتی در راستای محرومیت زدایی از مناطق محروم در دولت سیزدهم به بخش دیشموک در کهگیلویه و بویراحمد سفر کردند تا به بررسی شرایط این بخش و پروژه های در دست اجرای آن بپردازند.
کیامرث حاجی زاده معاون سابق عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به پیشرفت طرح گازرسانی به بخشهای قلعه رئیسی و دیشموک گفت: این طرح در ۱۰ فاز اجرایی شده و هم اکنون در مراحل اجرای پایانی است.
حاجی زاده بیان کرد: هم اکنون کار گازرسانی به ۶۲ روستا در حال انجام است که پیش بینی میشود در یک پروسه هفت ماهه این تعداد روستا به شبکه گازرسانی متصل شوند؛ با بهره برداری از این پیمان تعداد روستاهای گازدار بخش چاروسا به ۷۳ و بخش دیشموک به ۴۸ روستا افزایش خواهد یافت.
ریحان بهادر مدیرعامل شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد در فروردین ماه سال 1402 از اجرای بیش ۲۲۷ کیلومتر در سال 1401 که بیش از ۲۰۷ کیلومتر آن در مناطق روستایی، کوهستانی و صعب العبور بوده خبر داد و افزود: هدف اصلی شرکت گاز برخورداری همه مردم عزیز کهگیلویه و بویراحمد در اقصی نقاط استان از نعمت گاز طبیعی بوده و در همین راستا بیش از ۸۰ درصد از انشعابات نصب شده در سال گذشته مربوط به مناطق روستایی استان بوده است.
علیرضا نوروری بخشدار دیشموک در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو در خصوص این طرح میگوید: از نظر بنده و ناظران بیرونی هیچ وقت امکان گازدار شدن روستاهایی مثل دشتک و مورخانی در بخش دیشموک وجود نداشت، اما خوشبختانه با تلاش مستمر مسئولین، نمایندگان و دولتهای قبل و همچنین تاکید نماینده مجلس شورای اسلامی، استاندار و فرماندار فعلی که پای کار این پروژه بودند و به جد تلاش کردند بخش عمده این پروژه حل شده است.
یکی از محورهای رویکرد تحولی دولت فعلی توجه به زیر ساختهای روستا برای عدم مهاجرت مردم است، این را میشود در سخنان آیت الله سید ابراهیم رئیسی در پنجمین سفر استانی خود که در مهر ماه سال 1400 به کهگیلویه و بویراحمد داشتند فهمید؛ اگر اقتصاد روستا را فعال کنیم شاهد مهاجرت از روستا به شهر و حاشیهنشینی نخواهیم بود و اگر اقتصاد روستا فعال شود شاهد تولید روزافزون خواهیم بود، باید زیرساختهای روستا مهیا شود و برای تحقق این مهم نیاز به احیا جهاد سازندگی داریم و این موضوع در دستور کار دولت میباشد.
فروردین ماه سال 1401، تقریبا بعد از گذشت 4 سال از آغاز «پروژه عظیم گاز رسانی به شهرهای قلعه رئیسی و دیشموک» حجت الاسلام سید محمد موحد نماینده کهگیلویه به همراه فرماندار و مدیران این شهرستان در سفری یک روزه به روستاهای بخش چاروسا مشکلات این منطقه را مورد بررسی قرار دادند و مردم راههای ارتباطی، اینترنت و گازرسانی را از جمله مهترین مشکلات دانستند و خواستار رفع آنها شدند؛ دهیار دارگنجی هم به مشکلات این روستا اشاره کرد و خواستار رفع مشکل گازرسانی این روستاها شد.
تقریبا 5 سال از آغاز این پروژه میگذرد، گرچه قسمتهای زیادی از «پروژه عظیم گاز رسانی به شهرهای قلعه رئیسی و دیشموک» به بهرهبرداری رسیده، اما درخواستهای مردم برای گازرسانی نشان میدهد، بخشهای کوچکی از این مهم ناتمام مانده است و عزم و تلاش بیشتر مسئولین را میطلبد.
یکی از اهالی روستاهای بخش دیشموک و قلعه رئیسی از این مشکل میگوید «4 سال پیش به ما گفتند لولهکشی (منازل) را انجام دهید، ما انجام دادیم، اما علمکی (برای ورود گاز از انشعابات روستا به منزل) بلند نکردند»، یکی دیگر از اهالی گرهکار گازرسانی که به وجود آمده است گفت «شهر قلعه رئیسی 8 کیلومتری روستای درغک، 3 تا 4 سال است که گاز دارد، اما این روستا محروم است؛ چند بار خدمت آقای بخشدار و یکبار خدمت آقای فرماندار رفتیم، داخل همین روستا آمدند و آخرین حرفی که داشتند و قول دادند این بود که آخر برج دوم (اردیبهشت ماه سال 1402) شروع کنند به علمک گذاری؛ پارسال که آقای احمدزاده (استاندار کهگیلویه و بویراحمد) به این روستا آمدند، و پیمانکار میخواست شروع به کار کند، یه خواهش از پیمانکار کرد که انشاءالله سال بعد که من به این روستا برگشتم، این منطقه گاز داشته باشد».
علیرضا نوروری، بخشدار دیشموک دلایل گازدار نشدن خانههایی که گازشان، از مناطق سخت عبور کرده و فقط در انتظار یک علمکگذاری ساده است را اینگونه شرح داد: این مناطق یکی از بخشهای محروم استان کهگیلویه و بویراحمد است، در مبحث گازرسانی از سال 1397 کار خیلی فوق العادهای انجام شد؛ مسئولین توانستند گاز را به صورت کامل به بخش شرقی تا حوزه مورخانی برسانند و الان شهر دیشموک 3 تا 4 سال است که گازرسانی شده و خشبختانه هیچ مشکلی ندارد.
بخشدار دیشموک در پاسخ به این سوال که دقیقا به کدام مناطق عملیات گازرسانی انجام نشده است، گفت: بخش غربی از روستاهای تابع قلعه رئیسی یا چاروسا مثل درغک و سرغل شروع و انتهایش به روستاهای تابعه یعنی باقلادان، لاوه پاتل، سربیشه، بردله، ده احمد، دلی، سردو و اسفندان ختم میشود و در این مسیر دو روستای حداقل هزار نفری مثل درغک و اسفندان وجود دارد که متاسفانه هنوز گازرسانی نشده است؛ تقریبا از منطقه چاروسا، 4 روستا و از دیشموک 38 روستا باقی مانده است.
نوروری میگوید: کار ایستگاهها، خط اصلی و تست هوایی برای عملیات گازرسانی انجام شده است، اگر این مسئله که با علمکگذاری به پایان میرسد حل شود، اتفاق بزرگ و عظیمی در «پروژه عظیم گاز رسانی به شهرهای قلعه رئیسی و دیشموک» افتاده است.
وی در پایان از حل شدن مشکل علمکگذاری خبر داد و گفت: مشکلی بین شهرداری قلعه رئیسی و اداره گاز پیش آمده بود که اگر حل میشد باید با مناقصه گذاشتن، پیمانکاران کار خودشان را شروع میکردند، البته با ورود و تلاش استاندار، فرماندار و دیگر مسئولین، شهرداری قلعه رئیسی و اداره گاز به تفاهم رسیدند و این مشکل حل شد؛ مسئولین قول دادهاند تا هفتهی آینده علمکگذاری شروع شود و برای اینکه گازرسانی قبل از زمستان به پایان برسد همت و سرعت عمل بیشتری میطلبد.
البته محرومیت برخی از شهر و روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد مختص به گاز نیست و همین موضوع باعث شده است تا مسئولین و گروههای جهادی بیش از پیش به مردم این مناطق توجه و رسیدگی کنند؛ در این خصوص صمد فقیهینژاد معاونت عملیات جهادی بسیج دانشجویی استان کهگیلویه و بویراحمد میگوید: 20 گروه جهادی از طرف قرارگاه جهادی شهید مدافع حرم ستار اورنگ از سال 1400 در دیشموک که جزو منطقههای استان کهگیلویه و بویراحمد محروم مستقر شدند و فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی، زیرساختی و آموزشی خود را شروع کردند.
فقیهینژاد در پاسخ به این سوال که دلیل اجرایی نشدن علمکگذاری در برخی از مناطق دیشموک و قلعه رئیسی چیست، اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که نیروهای جهاد دانشجویی پیگیر آن هستند، موضوع گازرسانی به روستاهای دیشموک است، دلیل اجرایی نشدن اختلاف بین شهرداری و اداره گاز است؛ برای گازرسانی کانالی در سطح شهر حفر شد و باید آسفالت آن انجام میشد، اول گفتند که پیمانکار گیر نمیآید و بعد از آن بر سر مبلغ پیمانکار به تفاهم نرسیدند؛ البته مشکلاتی که در مناطق محروم وجود دارد و گروههای جهادی پیگیر آن هستند کم کاری مدیران و ضعف مدیریتی است که باعث آن میشود.
دیشموک و قلعه رئیسی نمونهای کوچک از مناطق محرومی است که این روزها باید بیشتر از قبل مورد توجه مسئولان قرار بگیرد؛ مناطقی که نباید مانعهای کوچکی مانند علمک باعث کندی پیشرفت پروژههای آنان شود، بلکه باید مسئولان اختلافات را به سرعت حل کرده و جهادی وارد میدان عمل شوند تا با رفع شدن محرومیت، روشن ماندن چراغ خانههای روستائیان برای همیشه بر مهاجرت به شهرها اولویت داشته باشد.