بردیا عطاران کارشناس مسائل خاورمیانه در برنامه «مدار» خبرگزاری دانشجو به تقابل دو کشور چین و آمریکا و قدرت گرفتن چین در منطقه غرب آسیا اشاره کرد و گفت: چین به رقیب آمریکا در خاورمیانه بدل شده است. اتفاقی که در حال حاضر افتاده افول آمریکا در نظم فعلی است و رقبای جدیدی پیدا کرده.
وی افزود: نظم ساز جدیدی به نام چین وارد منطقهی خاور میانه شده و ویژگی عمدهی آن خریدار بودن انرژی دنیاست و منطقه هم فروشندهی انرژی است.
عطاران گفت: با ورود چین به منطقه و تمایل کشورهای عربی به چین، برخی اعتقاد دارند کشورهای عربی قصد چند جانبه گرایانه دارند.
کارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه برنامه «مدار» خبرگزاری دانشجو با اشاره به تغییر رویه عربستان و امارات در کنشهای منطقهای گفت: امارات و عربستان بدنبال صفر کردن تنش در منطقه هستند.
وی افزود: انگارهای بوجود آمده که آمریکاییها دارند از منطقه میروند و نظم آمریکا دچار افول شده، اما اینجا نکتهای وجود دارد و ان این است که سعودیها روابط استراتژیکی هنوز با غرب دارند.
کارشناس مسائل خاورمیانه گفت: تغییر مسیری در سیاست خارجی ایران اتفاق نیفتاده است، اما در لحظهی عطف تاریخی برای دو کشور امارات و عربستان هستیم. این دوکشور در این نقطهی عطف تاریخی مصمم هستند تنشهای در منطقه را به صفر برسانند.
عطاران افزود: برای مثال تمام شدن درگیریها در یمن و بازگشت با اسد به اتحادیهی عرب. در کل اگر بخواهیم در نظم جدید کنشگری کنیم باید خودمان را با سوپر پاورها تطبیق بدهیم
وی در ادامه گفت: در منطقهی ما اتحادیهی منسجمی وجود ندارد. در سادهترین اقدامات هم کشورهای عربی منسجم نبوده اند. معتقدم برای ایجاد نظم جدید در منطقه باید مسیر جدیدی را بپیماییم که از پکن شروع خواهد شد چرا که چین نظم ساز این نظم جدید است.
منصور عنبرمو کارشناس مطالعات منطقه در ادامه برنامه «مدار» خبرگزاری دانشجو گفت: امارات روابط خوب و قوی با چین و هند دارد. امارات کشوری است که میتوان آنرا با اصطلاح با توسعهی حداکثری وصف کرد، امارات خیلی خوب و قویتر از ما و عربستان توانست ارتباطش را با چین و هند افزایش دهد.
وی افزود: مناقشهی امارات با ایران در مورد جزایر سه گانه نشان میدهند آنها چقدر قوی دارند توسعهی سرزمینی را دنبال میکنند.
عنبرمو در ادامه گفت: کاهش نفوذ آمریکا در خاورمیانه خیلی جدی است و از طرفی چین و روسیه نمیخواهند هژمونی آمریکا را در منطقه تکرار کند. میتوان گفت در وضعیت فعلی قدرت میان کشورهای منطقه به صورت مساوی توزیع شده است.
بردیا عطاران کارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه برنامه «مدار» خبرگزاری دانشجو گفت: نظم جدید جهانی معامله محور است. باید بپذیریم در نظم جدید باید معامله کنیم، نظم جدید نظم معامله محور است. ما باید با بازیگران مختلف و حتی دشمنانمان باید وارد تعامل شویم.
وی افزود: ما به خاطر تحریمها از رابطه با کشورهای مختلف دور ماندیم. اما اگر بخواهیم با کشورهای منطقه وارد روابط پایدار شویم و نظم منطقهای جدید را بسازیم از راه شرکتهای منطقهای فراملی میگذرد نه ائتلافهای کشورهای منطقه ای، اینگونه میتوانیم این شراکت را به شراکت سیاسی و نظامی بین الملل تبدیل کنیم.
عطاران در انتها گفت: هیچ امارهای بر متوقف شدن روند عادی سازی کشورهای عربی و اسرائیل به دلیل توافق ایران و عربستان نیست و فقط میتوان گفت روند عادی سازی کندتر شده است.