به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، درحالی که بهگفته منابع لبنانی انتظار میرفت، «ژان ایو لودریان» نماینده ویژه «امانوئل ماکرون» رئیسجمهوری فرانسه حامل ابتکار جدیدی برای حل پرونده ریاستجمهوری لبنان باشد، اما این دیپلمات فرانسوی در سفری که اواخر هفته گذشته به بیروت داشت، بیشتر از اینکه حرفی بزند یا ابتکاری داشته باشد، شنونده بود و به صحبتهای مقامات و رؤسای احزاب لبنانی گوش داد.
روزنامه الشرقالاوسط در این زمینه گزارش داد، ژان ایو لودریان درحالی به پاریس برمیگردد که صرفاً قرار است نتایج دیدارهای خود با مقامات و نمایندگان فراکسیونهای پارلمانی لبنان را برای مقامات کشورش شرح دهد. او همچنین هیچ برنامهای برای پایان دادن به بنبست ریاستجمهوری لبنان نداشت و محافل سیاسی بیروت معتقدند که فرانسه ابزار اجرایی برای حل بحران سیاسی لبنان ندارد.
بر اساس این گزارش، قرار است لودریان در هفتههای آینده به بیروت برگردد، اما شواهد حاکی از آن است که دستکم تا ۳ ماه آینده نمیتوان برای انتخاب رئیس جمهور لبنان خوشبین بود، منابع لبنانی نیز تردید دارند که طرف فرانسوی بدون هماهنگی با دیگر بازیگران خارجی عرصه لبنان همچون آمریکا و عربستان بتواند به نتایج قطعی در پرونده ریاستجمهوری لبنان برسد و پاریس بهتنهایی ابزار کافی را برای گشودن گرههای پیچیده این پرونده ندارد، بهویژه اینکه نماینده ویژه فرانسه نیز مأموریت خود را در لبنان صرفاً محدود به گوش دادن به اظهارات طرفهای لبنانی کرد.
از طرف دیگر منابع حامی «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده و نامزد ریاستجمهوری این کشور اعلام کردند که فرانسویها مستقیماً به حمایت خود از فرنجیه اشاره نکردند و دیدار لودریان با نمایندگان حزبالله در روز پنجشنبه مربوط به بررسی نتایج جلسه دوازدهم پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور بود.
منابع جریان ۸ مارس در این زمینه گزارش دادند که حامیان فرنجیه به ادامه حمایت از وی پایبند هستند و معتقدند که آرای او در جلسات بعدی پارلمان افزایش خواهد یافت. نمایندگان حزبالله نیز به لودریان گفتند که این حزب متعهد به حمایت از سلیمان فرنجیه است. نماینده ویژه فرانسه نیز نگرانیهای حزبالله را درباره آینده انتخاب رئیس جمهور با توجه به جایگاهی که رئیس جمهور در لبنان دارد، درک میکند و فرانسویها بر این باورند که با توجه به نتایج دوازدهمین نشست پارلمان لبنان، این توازن قوا میان احزاب و فراکسیونهای پارلمانی اجازه نمیدهد که یک طرف بهتنهایی رئیس جمهور را انتخاب کند.
از سویی روزنامه الاخبار تأکید کرد که ژان ایو لودریان در دیدار با نمایندگان حزبالله درباره هیچ ابتکار جدیدی صحبت نکرده است و گفت که تیم مقابل اعلام کرد که نشست اخیر پارلمان ضد سلیمان فرنجیه بود و آنها بهدنبال معرفی یک گزینه سوم برای نامزدی ریاستجمهوری لبنان هستند.
بر اساس این گزارش، ژان ایو لودریان همچنین تأکید کرد که عربستان همچنان به موضع خود در عدم ورود به پرونده ریاستجمهوری لبنان پایبند است و میخواهد از این عرصه دور باشد و تأکید دارد که به اصل بیطرفی پایبند است و نمیخواهد با هیچ طرف لبنانی وارد چالش شود.
منابع آگاه لبنانی گزارش دادند، رویکردی که فرانسه در قبال لبنان پیش گرفته است صرفاً با هدف حلوفصل پرونده ریاستجمهوری نیست؛ بلکه مربوط به ایجاد راهکاری جامع است که به سایر بحرانهای لبنان نیز در سطح اقتصادی و اجتماعی و مالی و... رسیدگی کند.
«نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان درباره سفر ژان ایو لودریان به بیروت و دیدار با مقامات لبنانی اعلام کرد اینکه گفته میشود فرانسه حمایت از سلیمان فرنجیه را کنار گذاشته است، صحت ندارد و لودریان با دعوت فرنجیه به ضیافت ناهار، او را از سایر نامزدها متمایز کرد.
بری در گفتگو با شبکه الجدید اعلام کرد، لودریان بعد از دیدار با نمایندگان حزبالله گفت که از دلایل پایبندی حزبالله به سلیمان فرنجیه این است که او صادق و صریح است و به حرفی که میزند عمل میکند و همچنین آماده است در هرگفتگویی با فراکسیونهای پارلمانی مشارکت کند.
ژان ایو لودریان جمعه هفته گذشته با «کاترین کالونا» وزیر خارجه فرانسه درباره پرونده لبنان گفتگو کرده نتیجه مذاکراتی را که طی ماههای گذشته با مقامات لبنانی داشت، با وی در میان گذاشت، لودریان همچنین در جریان گفتگوهای امانوئل ماکرون و «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی درباره پرونده لبنان نیز قرار داشت. ماکرون، ژان ایو لودریان را که پیشتر وزیر خارجه فرانسه بود بهعنوان فرستاده ویژه خود در لبنان انتخاب کرده است تا به یافتن راهحلی جهت پایان دادن به بحران سیاسی لبنان کمک کند؛ چرا که تداوم خلأ سیاسی در لبنان به این شکل حتی بهنفع بازیگران خارجی نیز نیست.
این اقدام بعد از آن صورت گرفت که جریان آزاد ملی و حزب نیروهای لبنانی با هدف کنار زدن «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده و نامزد تحت حمایت حزبالله و جنبش امل از نامزدی ریاستجمهوری، «جهاد ازعور» وزیر دارایی پیشین لبنان را بهعنوان نامزد مورد نظر خود معرفی کردند، این درحالی است که فرانسه طی ماههای گذشته بارها مستقیم و غیرمستقیم حمایت خود را از فرنجیه اعلام کرده است و حتی قصد داشت با «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی در این زمینه معامله کند؛ به این صورت که تیم باسیل رئیس جدید بانک مرکزی لبنان را معرفی کند و در مقابل از تحریک علیه فرنجیه دست بکشد.