ابوالقاسم دلفی سفیر سابق ایران در فرانسه در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره ابعاد اعتراضات و آشوبها در فرانسه اظهارکرد: شرایط اقتصادی فرانسه به خصوص در دهه ی گذشته خوب نبوده است؛ در چند سال گذشته، بعد از شروع جنگ اوکراین و اثرات آن در بحث انرژی، اقتصاد و امنیت و مواد غذایی فرانسه در وضعیت سختی قرار گرفته که مجموعه ی این عوامل در سطح جامعه نارضایتی هایی را ایجاد کرده است.
وی افزود: اخباری که در فرانسه منتشر شده نشان می دهد که احزاب سنتی راست افراطی و چپ ها و سوسیالیست ها از قدیم رابطهی نزدیکی با مسکو و حزب کمونیست شوروی سابق داشتند و به دلیل مواضعی که آقای مکرون در مقابل اوکراین داشته است، گفته می شود که تحریکاتی هم از مناسبات بین مسکو و احزاب افراطی فرانسه وجود دارد که آنها را در دامن زدن به این اعتراض ها موثر میکند.
دلفی ادامه داد: سیاست های آقای مکرون به خصوص در دوره ی ریاست جمهوری دومش به دلیل وجود خلا در رهبری اتحادیه ی اروپا به گونه ای است که می خواهد خود را به عنوان کسی که می تواند رهبری این مجموعه را عهده دار شود، معرفی کند. از طرفی فضای احزاب رادیکال و رادیکال های تندرو که مخالف حضور پناهندگان در فرانسه هستند بسیار شدید شده است.
کارشناس مسائل اروپا تصریح کرد: دولت اگر چه به دلیل تحولات بین المللی در ظاهر تلاش میکند که برخوردش با مهاجرین به گونه ای نباشد که در صحنه ی بین المللی برایش مشکل ساز شود؛ اما در صحنه ی عمل در برخورد با مهاجرین غیر قانونی به هیچ عنوان اغماض نمی کند و شدیدا برخورد می کند.
وی گفت: دولت مکرون به دلیل ملاحظاتی که از نظر احزاب رادیکال و مخالفت آنها با پناهندگان و مسائل ناشی از آن در اقتصاد و به تبع آن مسائل امنیتی و سیاسی فرانسه وجود دارد؛ به گونه ای برخورد می کند که مشکلات داخلی را حل کند که این برخورد بعضا آنچنان شدت می یابد که صدای سازمان های حقوق بشری را در می آورد.
دلفی اضافه کرد: چنانچه کمیسیون سازمان ملل در ژنو در چند ماه گذشته در مورد برخورد سیاست های فرانسه در قبال پناهندگان مخصوصا برخورد پلیس با تظاهرات کنندگان غیر فرانسوی مسائلی را مطرح کرده است که باعث به وجود آمدن اصطکاک هایی بین سازمان های طرفدار حقوق بشر فرانسه و دولت فرانسه شده است.
سفیر سابق ایران در فرانسه تاکید کرد: دلیل اعتراضات اگر چه در ظاهر کشته شدن جوانی 17 ساله است اما در پشت این قضیه انباشتی از گرفتاری ها برای دولت فرانسه وجود دارد که سالها و دهه های گذشته و قبل تر از آن حتی تاریخ استعمار فرانسه را نشان می دهد. همچنین نابسامانیهای اجتماعی و نابساماتیهای مربوط به مهاجرین، وضعیت فعلی را در فرانسه به وجود آورد.
وی ادامه داد: در دو سال اخیر وقتی چنین اتفاقی بین پلیس و اتباع غیر فرانسوی می افتد شرایط داخلی به هم می ریزد و چنین اوضاعی به وجود می اید. اگر چه این بار برخلاف دفعات گذشته دولت و مخصوصا اقای مکرون با علم به اینکه این اتفاق سر منشا بسیاری از حوادث خواهد شد؛ در اولین لحظات وارد ماجرا شد و این اتفاق را غیر قابل توجیه اعلام کرد؛ اما به دلیل وجود زمینه های اعتراض این موضع گیری ها و برخورد ها مشکلی را حل نکرد.