به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، همزمان با ۲۵ تیرماه سالروز بازدید رهبر انقلاب از پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی، با همکاری معاونت فرهنگی این نهاد و پژوهشگاه رویان مراسمی تحت عنوان «رویان برای ایران جوان» با حضور عبدالحسین خسرو پناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، انسیه خزعلی معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده، حسن مسلمی نائینی رییس جهاددانشگاهی، امیرحسین بانکیپور نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، سیدمجید امامی دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور در پژوهشگاه رویان برگزار شد.
کار جهادی همراه با ایمان از مشخصههای پژوهشگاه رویان است
رئیس جهاددانشگاهی در سخنانی در این مراسم بابیان اینکه باید به هر بهانهای فرهنگ رویان را در جهاد و کشور بیشتر اشاعه دهیم گفت: امروز روزی بهیادماندنی برای جهاددانشگاهی و پژوهشگاه رویان است و امیدواریم در این دوران بتوانیم جهاد را در اوج نگاهداریم.
وی بابیان اینکه کارهای بزرگی که جهاددانشگاهی داشته همگی مرهون زحمات مدیران باسابقه این مجموعه است گفت: مقام معظم رهبری در جمع نخبگان همواره پیرامون رویان و مرحوم کاظمی آشتیانی صحبت میکنند و یاد ایشان را گرامی میدارند.
مسلمی نائینی با اشاره به اینکه حرکت علمی عظیم و وسیع و کار جهادی همراه با ایمان از مشخصههای پژوهشگاه رویان است ادامه داد: کار جهادی هدفمند و متوجه به آرمانها و فعالیتهای دشمنشکن نیز ازجمله ویژگیهای فعالیت جهاددانشگاهی در مجموعه رویان است.
وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در رابطه با جهادگران جهاددانشگاهی و پژوهشگاه رویان تصریح کرد: خاطرات زندگی و رفتار مرحوم کاظمی آشتیانی که در مجموعه کتاب روایت یک رویش منتشرشده، واقعاً تأثیرگذار است و باید الگویی برای ما جهت مدیریت باشد.
ورود جهاددانشگاهی به حوزه رفع بحران جمعیت
در ادامه این مراسم، امیرحسین بانکیپور نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز طی سخنانی گفت: جهاد از نهادهایی است که محور حرکت آنجهاد علمی است. حامی اصلی جهاد نیز در فراز و نشیبهای مختلف مقام معظم رهبری بودهاند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در قانون جوانی جمعیت نام جهاد بهطور ویژه آورده شده است و ۱۰ درصد طرحهای نوآورانه جهاد باید در زمینه طرحهای مربوط به ناباروری باشد.
وی افزود: در بخش بیمه نیز رویان قرارداد خود را منعقد کرده است و امیدواریم بهزودی شاهد این باشیم که افرادی که به جهاد و رویان مراجعه میکنند از خدمات بیمه استفاده کنند. در قانون جوانی جمعیت از سهم قانون بهطور مشخص برای کمک به جهاد بودجه در نظر گرفتیم و امیدواریم جهاد در حوزه بحران جمعیت بهخوبی ورود کرده و تلاش کند.
بانکیپور بابیان اینکه در آستانه ورود به سیاهچاله پیری جمعیت قرار داریم، گفت: پیری جمعیت امروز ملموس نیست، اما در آینده یعنی در سال ۱۴۳۰ با بزرگترین بحران تاریخ ایران یعنی پیری جمعیت مواجه خواهیم شد که ۳۰ درصد جامعه را سالمندان تشکیل میدهند.
وی بابیان اینکه جهاددانشگاهی باید در این مورد نیز پیشرو باشد، اظهار کرد: امسال نتایج قانون جوانی جمعیت به توفیق الهی مشخص شد. یک بخش از قانون کمکهایی بود که به خانوادهها شد. کل کمکهای ۴۰ سال پیش از انقلاب با یک سال گذشته قابلمقایسه نیست. بیش از ۱۱۰ هزار خودرو تاکنون به مادران اعطاشده است که تفاوت قیمت آنها بیش از ۲۰۰ میلیونتا یک میلیارد تومان بوده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: از دو ماه پیش تاکنون ۱۵ هزار قطعه زمین به مادران تحویلشده است. تسهیلات بانکی در ازدواج نیز هفت برابر شده و در دو سال گذشته بیش از یکمیلیون و ۸۰۰ هزار وام ازدواج اعطاشده است که از کل وامهایی که در ۱۰ سال گذشته اعطاشده، بیشتر است.
وی بابیان اینکه سال گذشته نزدیک به ۹۰۰ هزار وام فرزندآوری به خانوادهها اعطا شد ادامه داد: از آغاز سال ۱۴۰۰ تاکنون تمامی هزینههای ناباروری به خانوادهها دادهشده است. البته تاکنون فقط ۳۰ درصد قانون جوانی جمعیت عملی شده و باید کاری کنیم تا پایان برنامه هفتم به نرخ دو و نیمدرصد رشد جمعیت دست پیدا کنیم.
بانکیپور گفت: دلیل اصلی اینکه در هفت سال گذشته روند کاهشی جمعیت بسیار خطرناک شد، این بود که نرخ باروری بانوانی که امکان باروری داشتند، کاهش پیداکرده بود. از سال ۱۳۹۶ زمانی که دهه ۶۰ از ۳۵ سالگی عبور کردند، تعداد فرزندآوری در کشور هرسال کاهش پیدا کرد. البته با مداخلات قانون جوانی جمعیت جلوی سقوط جمعیت در کشور گرفته شد. همچنین، نرخ باروری به ۱.۶۶ درصد رسیده است که باید بیش از این شود. تولد فرزند چهارم به بالا در کشور ۱۵ درصد افزایش پیدا کرد. نرخ باروری ۳۵ تا ۴۰ سالههای کشور نیز امسال افزایش یافت. امیدواریم قانون جوانی جمعیت بهخوبی اجرا شود تا شاهد جوانی جمعیت کشور باشیم.
در ادامه، سیدمجید امامی دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور نیز در سخنانی بیان کرد: یکی از اتفاقات بزرگی که وجود دارد این است که توجه زیاد به شاخصهای خانواده به چه دلیل انجام میشود؟ یکی از پاسخها به این سؤال این است که کل جهان به دنبال این موضوع هستند. عمده سیاستهای اقتصادی در ایران تا اوایل دهه ۹۰ خانوادهمحور نبود و امروز بهواسطه مشکلات جمعیتی در این حوزه گام برداشتهایم.
امامی بابیان اینکه باید به دنبال احیای جنبش خانواده در دل دانشگاهها باشیم. اظهار کرد: گردهمایی جهانی خانواده از سوی پاپ راهاندازی شده و امروز در دنیا فعالیتهای زیادی برای حوزه خانوادهگرایی دارد. نگاه انقلاب اسلامی به خانواده، تحقق خانواده نوینی است که میتواند بسیاری از مشکلات کشور را حل کند.
وی بابیان اینکه خانواده میتواند بحرانهایی مانند حجاب و ... را حل کند، اظهار کرد: الگوهای فرهنگی خانواده یعنی روابط افراد باهم در این زمینه بسیار مؤثر بوده و بزرگترین شبکه روابط انسانی در جامعه را تشکیل میدهند. جهاددانشگاهی باید برای جنبش جهانی جمعیت حرف نو از جنس تجربه اسلامی و ایران داشته باشد. اتفاقی که در رویان افتاده میتواند رویکرد نوین انقلاب به شاخصهای نجات خانواده باشد.
امامی تصریح کرد: گل سرسبد جامعه ایرانی در این حوزه درمان ناباروری است که بعد جهانی ویژهای دارد و باید این مسئله را بهخوبی رسانهای کنیم. امروز تقریباً ۳۰۰ هزار سقطجنین غیرقانونی طی سال در کشور انجام میشود که باید در برابر این قضیه ایستادگی کرد.
شکلگیری کارگروه جوانی جمعیت در پژوهشگاه رویان
در این مراسم، عبدالحسین شاهوردی، رئیس پژوهشگاه رویان طی سخنانی اظهار کرد: ۲۵ تیرماه سال ۱۳۸۶ بهواسطه حضور مقام معظم رهبری در پژوهشگاه رویان یکی از روزهای بهیادماندنی و پر از خیروبرکت در پژوهشگاه بود و کلام ایشان در مورد جهادگران سرمایه بزرگ معنوی برای ما بوده و خواهد بود.
وی بابیان اینکه مقام معظم رهبری همواره به مجموعه جهاددانشگاهی و پژوهشگاه رویان اعتماد داشتهاند، افزود: همکاران بنده بهمنظور استمرار این اعتماد در تلاش هستند با رویکرد علمی و جهادی پرچمدار علوم نوین در جامعه باشند و امیدوارم پاسخگوی این اعتماد باشیم.
شاهوردی با اشاره به اینکه پاسخگویی به این اعتماد با پرداختن به اموری همچون جوانی و ... صورت میگیرد، اظهار کرد: یکی از دغدغههای مقام معظم رهبری، جوانی جمعیت و خانواده است که در این زمینه میکوشیم تا بتوانیم بهخوبی پاسخگوی این دغدغه باشیم. امیدواریم بتوانیم باهم حرکتی مؤثر و تأثیرگذار در این زمینه را آغاز کنیم.
عضو هیات امنای جهاددانشگاهی تصریح کرد: پژوهشکده رویان با سه دهه فعالیت در حوزه جمعیت گامهای مؤثری در این حوزه برداشته است. پرداختن به حوزه ناباروری خود یک کار فرهنگی است. امروز در کشور بیش از ۸۰ مرکز ناباروری ایجادشده است. مجموعه جهاددانشگاهی نقش مؤثری در توسعه علم در کشور داشته و تولد بیش از ۴۰ هزار نوزاد، مؤید این موضوع است.
رئیس پژوهشگاه رویان بابیان اینکه امروز در معاونت درمان پژوهشگاه رویان کارگروه جوانی جمعیت شکلگرفته است، گفت: امیدواریم با همکاری گروههای تخصصی، بازوی مؤثری برای مدیران ارشد و تصمیمگیرندگان در این حوزه باشیم. همچنین، امیدواریم در پایان این نشست بتوانیم جمعبندی خوبی داشته باشیم تا نتایج این نشست سرآغازی برای برنامههای کارگروه جوانی جمعیت و مجموعه جهاددانشگاهی باشد.
آمارهای فرزند آوری در کشور
همچنین، در ادامه، ابراهیم شیرعلی، رئیس مرکز افکار سنجی ایسپا نیز در سخنانی گفت: آمارها نشان میدهد که موضوع فرزندآوری و جمعیت در حال تبدیل شدن به مسئله است؛ چراکه تهدیدی بر موجودیت خانواده است. براساس آمارها در حال حاضر نرخ باروری ۱.۶۵ است و نسبت ازدواج به طلاق در سال ۱۳۷۵ به ازای هر ۱۰۰ ازدواج ۹ طلاق بوده که این عدد در سال ۱۳۷۹ به ۳۳ رسیده است.
وی ادامه داد: یکی از ابعاد مهم تحولات خانواده افزایش سن ازدواج است. بین سالهای ۱۳۴۵ تا ۱۳۹۵ متوسط سن تجرد زنان از ۱۸.۳ و برای مردان از ۲۴.۹ به ۲۶.۷ سال رسیده است. در سال ۱۳۵۵ پنج درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدادند که در سال ۱۳۹۸ به ۱۰ درصد رسیده و پیشبینی میشود این عدد در سال ۱۴۲۱ به ۲۰ درصد و در سال ۱۴۲۸ به ۲۹.۳ درصد برسد.
شیرعلی گفت: یکی از زوایای موضوع جمعیت، سیاستهای جمعیتی است که باید به خوبی تبیین شود. آمارها نشان میدهد که عمومیت ازدواج همچنان بالا بوده و به نظر میرسد تمایل به فرزندآوری همچنان در میان جوانان وجود دارد. طبق نظرسنجیهای ایسپا در ۱۴۰۰، ۶۸درصد کل افراد و ۶۵ درصد جوانان ۱۸ تا ۲۹ سال بیان کردند که فرزندآوری باعث خوشبختی میشود. همچنین، ۵۸ درصد زنان و مردانی که هیچ فرزندی ندارند، تمایل به فرزندآوری دارند. گرچه عمومیت ازدواج بالا بوده و تمایل به فرزندآوری وجود دارد، اما در آینده با توجه به آمارها بیم این وجود دارد که این عمومیت کاهش پیدا کرده و شاهد افزایش نگرشهای ناهمسو با فرزندآوری باشیم. جوانان باید بدانند همه چیز اقتصادی نیست؛ چراکه سیاستهای تشویقی اثرگذاری کمتری در میان بخشی از جوانان دارد.
وی افزود: با افزایش سرانه هزینه فرد در خانواده میزان درصد ایدهآل بیفرزندی و تکفرزندی افزایش پیدا میکند. نکته مهم این است که خانواده در بستر جامعه تشکیل میشود و افراد باید چشمانداز روشنی در ثبات شغلی و درآمد داشته باشند لذا باید به سیاستهای بلندمدت و باثبات در این حوزه روی آورد. طبق آمار ۸۹ درصد افرادی که تمایلی به فرزندآوری ندارند اینگونه عنوان کردهاند که برای آینده فرزندان نگران هستند.