به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سیدمهدی هاشمی کارگردان مستند «تعزیه در سیستان» درباره آخرین وضعیت ساخت این مستند گفت: کارهای پیشتولید مستند انجام شده و فیلمبرداری آن در دهه اول محرم آغاز خواهد شد.
او درباره موضوع این مستند گفت: «تعزیه در سیستان»، با رویکردی پژوهشمحور به موضوع چگونگی پیدایش تعزیه در زابل و آشنایی با سبک و سیاق کار هنرمندان تعزیه میپردازد. جالب است بدانید که تعزیههایی که در سیستان انجام میشود برگرفته از تعزیههای شهر تهران هستند اما در عین قرابت حال و هوای آنها از هم متفاوت است.
این کارگردان ادامه داد: در ۵۰ روستا از سیستان تعزیهخوانی انجام میشود و در هر روستا، فضایی خاص از شیوه انجام این هنر در جریان است. ما در این مستند به بهانه پرداختن به فضای تعزیهخوانی در سیستان، تلاش میکنیم تا شناسنامهای بصری از هنرمندان فعال در این عرصه را ثبت کنیم. فیلمبرداری این اثر در چند روستای استان سیستان است که در همه صحنهها یک راوی برای ارائه توضیحات پژوهشی کار، همراه میشود.
هاشمی گفت: در سیستان شاهد گرد هم آمدن افراد با اعتقادات متفاوت هستیم. برای مثال ممکن است افرادی با کلاه شاپو به تماشای تعزیهها بنشینند و این فرهنگ برآمده از حضور انگلیسیها در گذشته سیستان است. اقلیم سیستان، دو مذهبی است و اهل سنتهای بسیاری در کنار شیعیان زندگی میکنند. شاید مردم در بخشهای مختلف کشور فکر کنند محرم برای اهل سنت خالی از معنا جلوه میکند. درحالی که در سیستان، اهل سنت نیز پا به پای شیعیان به تماشای تعزیهها مینشینند و برای امام حسین (ع) و اهل بیتش احترامی بسیار قائل هستند.
این کارگردان در انتها درباره هنر تعزیهخوانی گفت: هنرمندانی که تعزیهخوانی میکنند، اعتقاداتشان به محرم و عاشورا نسبت به هنر اولویت دارد و برایشان مهم است. در این موضوع شکی نیست که اگر این افراد هنری نداشته باشند اصلا قادر به انتقال مطلب نخواهند بود. عموما تعزیه هنری است که نه از راه آکادمیک، بلکه به صورت سینه به سینه منتقل میشود.