گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، علی قاسمعلی؛* عاشورا تجلی اوج دلدادگی و محبت مسلمانان به امام حسین علیه السلام و ۷۲ یار باوفایش است. هر کس به طریقی ارادت خویش به سلاله رسول الله (ص) را نمایان میسازد.
اقوام و طوایف مختلف استان گلستان هم هر یک به روشی دلسپردگی خویش به عترت نبی مکرم اسلام را در عاشورا و تاسوعا فریاد میزنند که در این بین عشق و محبت ترکمنهای اهل سنت به حسین بن علی (ع) جلوهای خاص دارد. بیش از یک سوم جمعیت استان گلستان را ترکمنهای اهل سنت تشکیل میدهند که در شهرهایی همچون کلاله گنبد کاووس آق قلا بندر ترکمن گمیشان زندگی میکنند. ترکمنهای اهل سنت در گام نخست، با آغاز ماه محرم به احترام امام حسین (ع)، مجالس عروسی و مراسم جشن و شادی را تعطیل می کنند.
برپایی سفرههای صدقه در منزل، توزیع صدقات بین همسایگان، روزهگیری در روز عاشورا، نامگذاری اولاد متولد شده در روز عاشورا به نام القاب امام حسین علیه السلام، اقامه نماز نافله عاشورا، ناقه گردانی یا شتر گردانی، برگزاری جلسات ختم صلوات و قرآن و همچنین آیین "عآشر آی " از جمله روشهای نکوداشت یاد و خاطر سردار و سقای دشت کربلا در بین ترکمنهای اهل سنت گلستان است.
در سوگواره صدقه عاشر آی، در خارج از آشپزخانههای مساجد و بصورت علنی و نمایان در بیرون مساجد انجام میشود. فرآیند پخت صدقه با استقرار دیگهای اطعام در حاشیه مساجد و با مشارکت بزرگان و علمای اهل سنت انجام میشود و حاضران تلاش میکنند با مشارکت در طبخ و توزیع این صدقات از ثواب و حسنات نکوداشت یاد و خاطر سلاله رسول الله بهرهمند شوند.
در کنار خواندن آیاتی از کلام الله مجید، دو بیتیها و اشعار زیادی در مدح امام حسین (ع) در مراسم سوگواری صدقه عاشر آی (نذری ماه محرم) خوانده میشود که از مهمترین آنها دوبیتی زیر است:
حسن، حسین، دینینگ انوری، ماهی (حسن و حسین علیهما سلام، ماه تابان دین هستند)
قانی فاطمه زهرا، حورلرینگ شاهی (فاطمه زهرا سلام الله سرور حوران و زنان بهشت است)
قدرت بیلن دوران نور الهی (اینان انوار الهی هستند که به قدرت خدا به وجود آمدند)
شیله معجزاتلار موندان گچیپدیر (آری این سروران، نشان معجزات الهی شدند و گذشتند)
پس از پایان قرائت مدح، غذای طبخ شده بین حاضران در مجلس توزیع و با ذکر دعا روحانیون و ختم صلوات به پایان میرسد.
ترکمنها به احترام واقعه عاشورا متولدین پسر در این روز را به نامهای خاص عاشورگلدی، عاشور مراد، عاشورمحمد، عاشوربردی، عاشور قلی، عاشوربای، عاشور و نوزادان دختر را به نامهای عاشور بی بی، عاشور سلطان، عاشور گل، عاشور بیکه، عاشورتاج و یا عاشورا نامگذاری میکنند و اغلب اسم هر کودکی که در این زمان متولد شود با عاشور همراه است و هیچ شهر و روستایی بی اسم عاشور نیست.
ترکمنهای اهل سنت گلستان عادت دارند در روز عاشورا نماز نافله بخوانند که چهار رکعت است و ثواب آن را به روح امام حسین (ع) و یارانش هدیه میکنند و امید دارند که شفاعت ایشان نصیب حال آنان شود.
یکی از سنتهای قدیمی عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) ترکمنهای اهل سنت در ایام محرم پختن نان، غذاها و خوراکیهای محلی مانند سوپ، آش، نان، فتیر، چوزمه، قتلمه، چاپاتی، چلپک و بیشمه توسط بانوان خانواده است که نانها در تنورهای خانگی پخته میشود و برای اطعام به احترام خون پاک شهیدان کربلا در بین عزاداران حسینی، علما، اهالی مسجد و همسایگان توزیع میشود.
یکی دیگر از روشهای ارادت ترکمنها به تمام حسین (ع)، تعطیل کردن کسب و کار و فعالیت روزانه خود مانند فرش بافی، نمد بافی و تعطیل کردن بازارهاست. اهل سنت روز تاسوعا و عاشورا را آغرگونی یا روز سنگین میگویند و فعالیتهای روزمره و کسب و کار تعطیل میشود چرا که مردم بر این باورند که روز خوش یمنی نیست و باید به احترام اهل بیت این روز را فعالیتی نداشت.
حاج داوود آخوند بلکفه، از روحانیون اهل سنت ترکمن در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد: مردان و زنان ترکمن گلستان هر ساله در ماه محرم با برگزاری مراسم ختم صلوات و قرآن و نیز روزه گرفتن و صدقه دادن، در غم شهدای کربلا به سوگواری میپردازند. این روحانی اهل سنت افزود: از نگاه اهل سنت اباعبدالله حسین (ع)، امام هدایت و آزادی است و مومنان در پرتو حیات عالمانه و سعادتمندانه این امام شهید میتوانند به اهداف و آرمانهای بلند انسانی خود دست یابند. آخوند بلکفه ادامه داد: ترکمنها حرمت زیادی برای ماه محرم قائل هستند و این ماه به ویژه روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی را فرصت خوبی برای گسترس دوستی میدانند و افرادی را که به دلایل مختلف با یکدیگر قهر هستند، به احترام این ماه و امام حسین (ع)، آشتی میدهند.
حاج امانگلدی آخوند حنفی، امام جمعه اهل سنت گمیشان هم به خبرنگار دانشجو گفت:امام حسین (ع) این شخصیت بزرگوار، نوه رسول اکرم (ص) بوده که ایشان امام حسین (ع) را دوست داشته و همیشه بر لبان وی بوسه میزدند. حنفی ادامه داد: تمام سیره رسول اکرم (ص) در وجود امام حسین (ع) قرار دارد و سرور انسانیت است؛ به همین دلیل میتوان به جرأت گفت که ایشان نظیر و مانند ندارد و در دنیا حماسهای مانند حماسه امام حسین (ع) چه از نظر قدرت و قوت و چه از نظر علوم و انسانی بودن آن نیست. وی افزود: امام حسین (ع) در تبیین احکام دین و ترویج امر به معروف و نهی از منکر برای ما الگو است و میتوانیم با اندیشیدن به آنچه بر ایشان گذشت ایثار و گذشت و استقامت را بیاموزیم. آخوند حنفی اظهار کرد: با فرارسیدن محرم برای پاسداشت شهدا به ویژه امام حسین (ع) و یارانش مراسم خاصی برگزار میشود و ترکمنهای گلستان هم مراسم ویژهای مخصوصاً در عاشورا و تاسوعا دارند و در آن انفاق کرده و صدقه میدهند.
وی بیان کرد: جمعی از مردم در مساجد و جایگاهها جمع شده و برای شادی روح امام حسین (ع) قرآن میخوانند و از ایشان شفاعت میخواهند.
به گزارش خبرگزاری دانشجو، دلدادگی به حسین (ع) و ماتم کربلا مرز و مذهب نمیشناسد و در طول تاریخ اهل سنت هم دوشادوش شیعیان بار این غم جانگداز را به دوش کشیده و یاد ایشان را گرامی داشتهاند.