گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو_ قاره آفریقا در مدت اخیر شرایط ملتهبی را تجربه کرده است. در این راستا، در فاصله زمانی کوتاهی شاهد وقوع دو کودتا در کشورهای نیجر و گابن بودیم. کودتاهایی که سبب خلع "محمد بازوم" و "علی بونگو"، روسای جمهوری دو کشور مذکور از قدرت شدند. افرادی که هر دو از وابستگان به غرب و به ویژه دولت فرانسه بودند. فرانسه جدای از گذشته استعماری خود، سالهای سال منابع طبیعی غنی این دو کشور آفریقایی و مخصوصا اورانیوم نیجر و نفت گابن را به یغما برده و با توجه به کودتاهای دیگری که در کشورهای حوزه نفوذ سنتی فرانسه در قاره آفریقا روی داده اند نظیر کودتا در مالی و بورکینافاسو، به شدت احساس خطر کرده و منافع اقتصادی و راهبردی خود را در خطر میبیند.
در این میان، شبکه هوسا تی وی به عنوان رسانه برون مرزی کشومان که جامعه هدف کشورها و ملتهای آفریقایی را در دستورکار دارد نیز به نحو گستردهای به واکاوی ابعاد مختلف تحولات غرب و مرکز آفریقا و به طور خاص نقش رویههای استعمارزدایانه در برخورد با این تحولات پرداخته است.
با این حال، به تازگی شاهد موضعگیری قابل تاملی از سوی سخنگوی وزارت خارجه فرانسه بوده ایم که سعی داشته با فرارِ رو به جلو، جدای از اینکه مسوولیت کشورش و رویههای استعمارگرایانه آن و نقش منفی این مساله بر افکار عمومی آفریقا و متعاقبا ایجاد بحرانهای امنیتی در برخی کشورهای آفریقایی را انکار کند، در عین حال، پای یک بازیگر ثالث به نام ایران را نیز به معادله مذکور باز کند و ایران را عامل اصلی وقوع کودتا در کشورهای مرکز و غرب آفریقا معرفی کند!
در این راستا، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه مدعی شده: "سپاه قدس ایران پشتِ صحنه کودتاهای اخیر در غرب آفریقا است و حتی فرمانده سپاه قدس نیز در روز وقوع کودتا در مالی، در این کشور حضور داشته است". طرح این موضع گیری آن هم در شرایطی که جریانهای سیاسی و رسانهای فرانسوی از تضعیف موضع و جایگاه فرانسه در قالب معادلات منطقه مرکز و غرب آفریقا سخن میگویند و البته که از دولت مکرون به دلیل این مساله، انتقادات زیادی را مطرح میکنند، فقط و فقط معطوف به ۲ هدف است:
اولا دولت فرانسه سعی داشته با این موضع گیری، بار دیگر با برجسته سازی تهدید خیالیِ ایران، فرانسه را به مثابه یگانه نسخه ایجاد کننده امنیت و ثبات در کشورهای آفریقایی معرفی کند و به طور خاص، مساله اوج گیری نارضایتیها در میان کشورها و ملل آفریقایی از رویههای استعماری پیدا و پنهان فرانسه در مورد کشورهایشان را به حاشیه ببرد.
دوم اینکه فرانسه سعی داشته تا با طرح ادعاهای واهی علیه ایران، ناکارآمدی سیاستهای خود در قبال ملتهای آفریقایی و تضعیف حقوق مردمِ کشورهای این قاره به واسطه ارتبط با طبقهای محدود از نخبگان فاسد در این قاره را پنهان کند. ارتباطاتی که صرفا معطوف به تامین منافع فرانسه و تضمین حضور نخبگان سیاسی و اقتصادی فاسد آفریقایی در چهارچوب منافع فرانسه هستند و در این معادله، ملتهای آفریقایی و حقوق آن ها، بخش گمشده ماجرا هستند.
در این شرایط، شبکه هوسا تی وی به عنوان رسانهای که به صورت تخصصی به رصد تحولات آفریقا میپردازد، میتواند کنشگری موثری را از خود نشان دهد و به طور خاص به واکاوی ابعاد پیدا و پنهان سیاستها و رویههای نامشروع پاریس در قبال این قاره و ملتهای آن بپردازد.
توجه داشته باشیم که سیاستمداران و مسوولان غربی نظیر سخنگوی وزارت خارجه فرانسه، با طرح ادعاهای واهی علیه ایران و کنشگری مخرب این کشور در قاره آفریقا، امید زیادی به این مساله دارند که بتوانند دعاوی غیرواقعی مذکور را با اتکا به ظرفیتهای رسانهای و تبلیغاتی خود، به واقعیتهای عینی تبدیل کنند و سپس از رهگذر همین به اصطلاح واقعیت ها، منافع خاصی را برای خود تعریف کرده و برای اقدامات غیرقانونی خود نظیر مداخله نظامی احتمالی در کشورهای آفریقایی، مشروعیت بخرند.
مسالهای که بایستی به صورت ویژه مورد توجه هوسا تی وی باشد و تا جای ممکن در مورد ابعاد مختلف این رویکرد دولت فرانسه، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی صورت گیرد.