به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، مرتضی علیزاده نویسنده وکارگردان فیلم کوتاه «خوانا بنوسید» با بیان این که جزئی نگری در موضوعات جدید عامل جذب مخاطب فیلم کوتاه است، گفت : قصه «خوانا بنویسید» در بستر زمانی خودش با جزئیاتی مطرح می شود و همه این ها در کنار نامه ها، موضوعاتی است که برای مخاطب، جدید است و ذهنش درگیر داستان می شود.
او در خصوص ایده اولیه شکلگیری داستان این فیلم گفت: یکی از کسانی که در زمان جنگ در رابطه با کتاب اسرا و مفقودین جنگی، زیرمجموعه هلال احمر آن زمان کار می کرد، خاطره ای را تعریف کرد و ایده اولیه را من از همان یک جمله برداشت کردم و در واقع آن سکانس را بازسازی کردم. او تعریف کرد که ما مسئول ستادی بودیم و کارمان رسیدگی به نامه اسرا و تحویل آن ها به خانواده شان بود. گاهی اوقات نکاتی پیش می امد که نیاز بود کلمه یا جمله ای در نامه اصلاح شود. البته نه به آن معنا که به محتوای نامه آسیب بزنند فقط در این حد که اگر قرار بود عملیاتی انجام بشود، مثل روال عادی که در همه جاهای نظامی طی می شود، کلماتی را تصحیح یا حذف می کردند. اصل ماجرا در همین حد بود و بقیه داستان ساخته و پرداخته ذهن خودم بوده و بر مبنای واقعیت نیست. آن فعلی که افراد در حال انجام آن هستند، گویی از زبان یکی از کسانی که زمانی در آن ستاد کار می کرده بیان شده است.
وی در ادامه در خصوص گره افکنی ها و در تعلیق نگاه داشتن تماشاگر تا آخرین لحظه، اظهار داشت: من قبل از این حدود شش فیلم کوتاه ساخته ام، این گره افکنی ها و گره گشایی ها از علایق خود من در بخش نویسندگی است. با اینکه در حوزه کارگردانی در سطح فیلم کوتاه کار می کنم اما در حوزه نویسندگی برای موسسه اوج سریال و سینمایی نوشته ام. در حال حاضر نیز طرح فیلم بلندی را به وزارت ارشاد فرستاده ایم که اگر مجوز بگیرد، قرار است آن را بسازیم.
علیزاده خاطر نشان کرد: لازم به توضیح است که سبک این کار مانند سبک فیلم های کوتاه متداول نیست. از این جهت داستانی را بیان می کند که شاید بزرگتر از قاعده خودش است. زمان آن نیز تقریبا ۲۳ دقیقه است؛ در واقع ما در ساخت این فیلم، قدری قواعد فیلم کوتاه را کنار گذاشته ایم. به دلیل اینکه من خیلی خود را درگیر قواعد و باید ها نباید های فیلم کوتاه نمی کنم و عقیده دارم مخاطب باید جذب شود و این قواعد نباید در جذب مخاطب دست و پا گیر شود. از طرفی خیلی هم آدم جشنواره برویی نیستم که بخواهم فقط برای جشنواره ها فیلم بسازم، درنتیجه مخاطب عام یا عموم مردم را در نظر گرفتم و قدری سبک نوشتن و ایده پردازی و این ها کمی فراتر از فیلم کوتاه شد.
او افزود: حال اگر فضاسازی درست درآمده به این دلیل است که انرژی مضاعفی برای پیدا کردن لوکیشن درست گذاشته شده . قصه در بستر زمان خودش با جزئیاتی مطرح می شود و همه این ها به علاوه مارجی ستاد و نامه ها هم موضوعی است که برای مخاطب جدید است؛ هر چند که حتی به لحاظ ظواهر ماجرا ایراداتی بر ما وارد باشد. اما مخاطب از برخی از این اواخر و اشکالات می گذرد و ذهنش درگیر ایرادات فیلم نمی شود بلکه به داستان دقت می کند. با این همه در ظاهر ماجرا نیز تمهیداتی اندیشیده شده تا فضا باور پذیر باشد؛ مثل سبک چادر پوشیدن خانم قصه و اوور کت هایی که معمولا در آن سال ها به تن می کردند. نهایت سعی ما بر این بوده که چنین جزئیاتی را به واقعیت آن زمان نزدیک کنیم.
این فیلمساز با اشاره به مرجع های تصویری برای رسیدن به بافت تصویری و صحنه پردازی های دهه ۶۰ افزود: انجمن عکاسان مجموعه عکسی در مورد جنگ دارد تحت عناوینی مثل دفاع مقدس و بانوان، دفاع مقدس و خرمشهر، آخرین دژ دفاعی و... که نزدیک به هزاران عکس است و کمک خیلی خوبی از این عکس ها گرفتیم. گذشته از آن، گنجینه دفاع مقدس مان که روایت فتح است نیز بسیار به ما کمک کرد.
خسروی درباره نحوه انتخاب بازیگران «خوانا بنویسید» توضیح داد: در زمان ساخت فیلم به دلیل شرایط خاص آن دوران و اینکه از هر گزینه ای برای بازیگری نمی توانستیم استفاده کنیم همین مسأله تبدیل به فرصتی شد که از نابازیگرانی مثل مریم قاسمی در کنار بازیگر پیشکسوت و حرفه ای یعنی حمیدرضا هدایتی و بازیگران جوان مانند آرش ماهان کیا استفاده کنیم. همین مسأله قابلیتی به ما داد که راحت تر توانستیم در بازی گرفتن ها تمرین کنیم و در نهایت بازیگر را به فضایی که می خواستیم نزدیک کنیم.
این کارگردان کارگردان، در ارتباط با دلیل نامگذاری این فیلم با عنوان خوانا بنویسید، تشریح کرد: بالای نامه همه اسرا به طور تایپی چند گزینه هست؛ مثل نام و نام خانوادگی و برخی اطلاعات دیگر به همراه جمله لطفا خوانا بنویسید و همین جمله برای من جذاب بود که به عنوان نام فیلم از آن استفاده کردم.
مرتضی علیزاده در پایان درباره حضورش فیلمش در جشنواره فیلم کوتاه تهران گفت: این اولین بار است که در جشنواره فیلم کوتاه تهران شرکت می کنم. اینکه که کسی فیلمش در جشنواره پذیرفته شود،کلا حس خوبی دارد؛ ضمن اینکه قرار است چهلمین دوره این جشنواره برگزار شود و امیدوارم «خوانا بنویسید: هم دیده شود و مخاطبان دوستش داشته باشند و از دیدن فیلم لذت ببرند.
فیلم کوتاه به نویسندگی و کارگردانی مرتضی علیزاده و تهیه کنندگی هاشم مسعودی و مجتبی احسانی محصول سازمان هنری رسانهای اوج است که با مشارکت انجمن سینمای جوانان ایران و شبکه سه تهیه و تولید شده. در خلاصه داستان آن آمده است: «اسماعیل نامهرسان ستاد اسراست و با نامهای مواجه میشود که با رساندن آن دچار چالش میشود.»حمیدرضا هدایتی، آرش ماهان کیا، آتا حسینی، مریم قاسمی و پژمان سرمایهخواه بازیگران فیلم هستند. دیگر عوامل فیلم «خوانا بنویسید» کوتاه عبارتند از آهنگساز: مسعود سخاوتدوست، طراح صحنه و لباس: حسین حاجی ابراهیمی، مدیر تولید: سجاد اسدی، فیلمبردار: کیوان شعبانی، صدابردار: امین جعفری، تدوین: مجتبی احسانی، اصلاح رنگ: یحیی محمدعلی، طراحی و ترکیب صدا: سلمان ابوذر، جلوههای ویژه بصری: ارشاد اسلامی و جلوههای ویژه میدانی: حمید رسولیان. چهلمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران 27 مهر تا 2 آبان 1402 برگزار میشود.