به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، محسن عسکرزاده جانشین بسیج دانشجویی دانشگاههای استان کرمان در یادوراه شهدای دانشجوی شهرستان زرند که در روستای داربیدخون در جوار مزار شهید دانشجو شهید سید احمد حسینی برگزار شد، به تبیین رخداد مهم ۱۶ آذر ۱۳۳۲ پرداخت.
او افزود: در ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲، دولت مصدق با کودتای آمریکایی سرنگون و شاه به قدرت بازگشت، در آذر همان سال ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهور آمریکا برای دیدار با شاه وارد ایران شد و قرار شد روابط ایران و بریتانیا که از زمان مصدق متوقف شده بود نیز از سر گرفته شود، این سفر با اعتراض دانشجویان آن زمان مواجه شد و به حمله و کشتار در دانشکده فنی تهران ختم و ۱۶ آذر به عنوان روز دانشجو مشهور و در تاریخ کشورمان ثبت شد.
عسکرزاده گفت: در خصوص این رخداد مهم چند نکته حائز اهمیت میباشد که از آن جمله میتوان گفت، این اقدام ۱۰ سال پیش از شروع انقلاب امام راحل (ره) در سال ۴۲، اولین اعتراض بزرگ و شعار مرگ بر آمریکا توسط دانشجویان طرح و عنوان شد.
او تاکید کرد: سه دانشجوی کشته شده، عضو حزب توده و جبهه ملی بودند، شهید احمد قندچی، از هواداران جبهه ملی و دکتر مصدق، شهید مصطفی بزرگنیا عضو کمیته مرکزی سازمان جوانان حزب توده و شهید مهدی شریعت رضوی از اعضای کادر جوانان حزب توده بودند.
جانشین بسیج دانشجویی دانشگاههای استان کرمان تصریح کرد: در ۱۶ آذر مسئولیت حمله به دانشکده فنی تهران و کشتار دانشجویان با ارتش رژیم طاغوت بود و در این دوره هنوز ساواک شکل نگرفته بود.
او گفت: سؤال مهمی که دانشجویان امروز باید از خود بپرسند این است که چرا دانشجویان دهه ۳۰، ضد آمریکایی بودند؟ چرا زمانیکه هنوز فردی به نام امام خمینی (ره) حرکتی آغاز نکرده، شعار مرگ و مخالفت با آمریکا سر داده میشود؟ و محوریت آن اعتراضات هم جریان مذهبی نبود.
عسکرزاده تصریح کرد: بنابراین نقطه آغاز دشمنی آمریکا با ایران، جمهوری اسلامی یا انقلاب اسلامی نیست، آغاز کننده این دشمنی نیز از سال ۱۳۵۷ جمهوری اسلامی نبود، باید تاریخ را درست مرور و روایت کرد.
او اظهار داشت: اصلیترین مسأله مخالفت آمریکا با دولت ملی و مستقل مصدق بود که قصد داشت نفت ایران را ملی کند، زیرا آمریکا با هر کشوری که بخواهد مستقل و خارج از اراده او رفتار کند اینگونه برخورد میکند.
وی افزود: برخی به دروغ به جوانان و دانشجویان میگویند، دشمنی ایران و آمریکا بعد از انقلاب شروع شده است!
جانشین بسیج دانشجویی دانشگاههای استان کرمان گفت: متاسفانه بسیاری از دانشجویان و نسل جدید ما که این روز را جشن و یا به عنوان نماد اعتراض از آن یاد میکنند، علت این نامگذاری و ماهیت این واقعه را نمیدانند که باید در این خصوص روشنگری و تبیین صورت گیرد تا همگان از واقعیت ماجرا مطلع شوند.
او افزود: ۱۶ آذر در واقع روز دانشجویان شهید ضد استکبار و ضد سلطه است و در این روز باید نقاب از چهره مستکبران عالم بویژه آمریکا، اسرائیل و انگلیس برداشت و جنایات آنان را به درستی برای دانشجویان و جامعه دانشگاهی روایت و تبیین کرد.