به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، آخرین آمارارائه شده از بازارکار مربوط به تابستان ۱۴۰۲ از سوی مرکز آمار است. بررسی اشتغال در بخشهای کشاورزی، صنعت و خدمات بیانگر افزایش ۳۷۰ هزار نفری شاغلان بخش صنعت است.
بررسی جزئیات نرخ بیکاری تابستان ۱۴۰۲ نشان میدهد، سطح اشتغال در حوزه صنعت و خدمات بیشتر از سال ۱۳۹۸ و بیشتر از همه سالهای قبل است، اما کاهش سطح اشتغال در حوزه کشاورزی بهخاطر خشکسالیهای پیدرپی در چند سال اخیر، عامل اصلی کاهش سطح اشتغال در حوزه کشاورزی بوده است. البته سال ۱۳۹۸ یکی از سالهای پربارش کشور بوده و میزان اشتغال در حوزه کشاورزی افزایش قابل توجهی داشته است.
سطح اشتغال در بخش صنعت در تابستان امسال با ۳۷۰ هزار و ۵۰۳ نفر افزایش به ۸ میلیون و ۳۹۹ هزار و ۸۱۶ نفر رسیده است. این سطح اشتغال در بخش صنعت بالاترین سطح از ابتدای ورود صنعت به کشور تاکنون است. در دوره دولت سیزدهم میزان اشتغال در بخش صنعت بیش از ۴۹۲ هزار افزایش یافته و در مقایسه با سال ۱۳۹۸، سطح اشتغال صنعت در تابستان امسال ۴۸۹ هزار نفر بیشتر است.
تعداد افراد شاغل در حوزه خدمات هم به ۱۲ میلیون و ۴۵۸ هزار و ۸۲۸ نفر رسیده که ۴۵۲ هزار و ۷۴۷ نفر بیشتر از تابستان سال گذشته و بالاترین سطح اشتغال نسبت به دورههای گذشته است.
سطح اشتغال حوزه کشاورزی در تابستان امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل ۵۸ هزار و ۷۵۱ نفر افزایش یافته که نشاندهنده توقف روند کاهشی سطح اشتغال در این حوزه است. همانطور که آمارها نشان میدهد، سطح اشتغال در حوزه کشاورزی پس از سال ۱۳۹۸ که اوج اشتغال در این حوزه بهدلیل افزایش سطح بارشها بود، روند نزولی بهخود گرفت و سالهای ۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ کاهش سطح اشتغال در این حوزه به ثبت رسید. به نظر میرسد مهمترین علل کاهش سطح اشتغال در حوزه کشاورزی چند سال خشکسالی پیاپی بوده است.
به گزارش تسنیم، محمود کریمی معاون اشتغال وزارت کار معتقد است که نرخ بیکاری کل اقتصاد کشور تقریباً یک درصد کاهشی بوده و از ۸.۹ در تابستان ۱۴۰۰ به ۷.۹ در تابستان ۱۴۰۲ رسیده است. نرخ مشارکت اقتصادی نیز به اندازه ۰.۶ درصد افزایشی است که نشان از رونق کار است. خالص اشتغال ایجادی در یک سال منتهی به پایان تابستان ۱۴۰۲ عدد ۹۰۷ هزار بوده است.
وی با بیان اینکه نابرابری نرخ بیکاری میان استانها رو به کاهش است افزود: تعهد ایجاد اشتغال در سال ۱۴۰۲ حدود یک میلیون و ۸۸ هزار شغل بوده است که مطابق آمار ارائه شده در سامانه رصد,۹۳۷ هزار و ۹۳ ثبت شده است. یعنی حدود ۸۶ درصد از تعهدات ایجاد شده است.
معاون اشتغال وزارت کار بیان کرد: استانهای هرمزگان، مرکزی، سمنان، قزوین، خراسان جنوبی، بوشهر و ایلام به ۱۰۰ درصد تعهد خود عمل ایجاد اشتغال خود کرده اند. استانهایی که کمترین تعهد خود عمل کرده اند استانهای چهارمحل بختیاری، سیستان و بلوچستان، قم و اصفهان هستند.
وی تاکید کرد: برای رسیدن به هدف در این مسیر، تمام حاکمیت را نسبت به مساله اشتغال دغدغهمند و پاسخگو کردیم. هر دستگاهی باید برای ایجاد اشتغال برنامه بدهد و نتیجه را اعلام کند، تا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر آن نظارت کند.
کریمی بیرانوند بیان کرد: اکنون ۸۵ دستگاه در سامانه رصد حاضر هستند و گزارش کار خود را به وزارت تعاون ارائه میدهند. میزان همکاری در این بخش به حدی است که کمیته امداد نیز بهعنوان نهاد غیر دولتی یکی از ارکان ایجاد اشتغال در کسبوکارهای خرد در کشور است. در حال حاضر نهادهایی برای اشتغال کار میکنند که اصلاً در گذشته کسی به آن فکر نمیکرده است.
معاون اشتغال وزیر کار ادامه داد: همین مسائل باعث شده آمارهای ما در حوزه نرخ بیکاری در بخش زنان و استانی قابل مقایسه با دولتهای قبل نباشد. حالا سوال این است که آیا به نقطه پایدار و مطلوب رسیدهایم و وضعمان خوب است؟ آیا همه چیز مطلوب است؟ ما نمیگوییم چنین است؛ میگوئیم وقتی نرخ بیکاری کاهشی و آمارهای حوزه اشتغال روبهبهبود است، باید تلاش ما چند برابر شود تا به نقطه پایدار برسیم؛ این تفاوت رویکرد در دولت سیزدهم با دیگر دولتها است.