به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، آیین رونمایی از کتاب «درآمدی بر هویت ملی در اندیشه حضرت آیتالله العظمی خامنهای» در روز یکشنبه ۲۹ بهمنماه در مجموعه کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.
در ابتدای این جلسه پس از قرائت آیاتی از قرآن کریم، امیر خوراکیان، رئیس کتابخانه و موزه ملک ضمن خیر مقدم به حاضران، گفت: در رویکرد تازه تلاش داریم علاوه بر اینکه مؤسسه، کتابخانه و موزه ملی ملک است اما نقش بیشتری را در رویدادهای فرهنگی داشته شود تا برنامههای جدیتری را در این مجموعه شاهد باشیم.
سپس محمد اسحاقی، معاون آموزش و پژوهش دفترحفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای پشت تریبون آمد و خاطرنشان کرد: رویکرد جدید انتشارات انقلاب اسلامی توجه به مفاهم بنیادین سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در اندیشه و بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی است.
وی با اشاره به شخصیت پیچیده رهبر معظم انقلاب اظهار کرد: ما در مواجه با بیانات رهبر معظم انقلاب باتوجه به تنوع شخصیتی ایشان با یک فرد به عنوان یک فقیه، حاکم، اندیشمند، یک هنرشناس و همچنین جریانشناس منطقهای مواجه هستیم و این کار را سخت میکند چون با یک منظومه فکری پیچیدهای از منظر اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ملی روبهرو هستیم.
اسحاقی افزود: باید برای شناخت منظومه سخنان ایشان گامهایی برداریم که عبارتند از ۱. شناخت صحیح و درست و جامع از ابعاد شخصیتی رهبر انقلاب ۲. تبیین ۳. ترویج جامع برای اهل آن تا زمینه تحقق فراهم شود. آنچه در ابعاد هویت ملی در منظر رهبر انقلاب میبینیم، ابعاد سه گانه ایرانی، اسلامی و استکبارستیزی است.
وی در پایان گفت: پاسداشتن مرزهای هویت ملی از افتخار ما ایرانیان است. همچنان که اهتمام به اساطیر، پرچم، سرود ملی و ... به عنوان هویت ملی در بیانات رهبری ملموس است.
در ادامه، عباسعلی رهبر نویسنده این کتاب نیز توضیحاتی را درباره چگونگی تدوین این اثر عنوان کرد و رهبر گفت: در این کتاب از ظرفیتهای روشمند دانشگاهی و علمی روز برای تبیین مفاهیم و موضوعاتی که در اندیشه رهبری قابل کشف است استفاده شده؛ با تکیه بر نظریه «داده بنیاد»، آن دسته از بیانات رهبرمعظم انقلاب در طول پنجاه سال گذشته که به موضوع هویت ملی ارتباط داشته است بازخوانی شد و از مجموع سخنرانیهای ایشان به مفاهیم جدی و مبنایی رسیدیم.
وی بیان کرد: در بحث هویت ملی دو بحث مدنظر قرار گرفته است، ابتدا همسانگرایی است که رهبری بر روی آن تاکید دارند و تعلق، تعهد و آگاهی تاریخی را مطرح میکنند.
رهبر خاطرنشان کرد: در این کتاب هویت ملی از نظر رهبر معظم انقلاب در یک سبد یازدگانه وارد فهم میشود. ما در این کتاب ابعاد هفتگانه هویت ملی را بررسی کردیم و در یک نظام هوشمند آنها را در بحث سیاسی، تاریخی، دینی، فرهنگی و زبانی بررسی کردیم.
وی افزود: اکثریت افرادی که در شناخت هویت مردم صحبت کردند خیلی به عزت و احترام از سابقه تاریخی ایران یاد نکردند اما رهبر معظم انقلاب در هویت ملی؛ مردم ما را مردم آزاد و عزتمند یاد میکنند و مردمسالاری دینی دقیقا به مطرح شده از سویایشان دقیقا به همین معنا است.
این نویسنده اظهار داشت: یک اتفاق بسیار مهمی که در این کتاب رخ داد، این بودکه ما توانستیم از ظرفیتهای روشمند دانشگاهی و علمی روز برای تبیین مفاهیم و موضوعات مندرج در اندیشه مقام معظم رهبری استفاده کنیم. این اتفاق در باب هویت ملی، به صورت الگویی روشمند که در قالب نظریه داده بنیاد است، در طول ۵۰ سال سخنرانیها و بیانات رهبری معظم احصاء و بازخوانی شد.
در ادامه این جلسه، احمد بابایی از شاعران برجسته آیینی دقایقی به شعرخوانی در وصف امیرالمومنین(ع) و هویت ملی و انقلابی پرداخت.
پس از شعرخوانی این شاعر آیینی، موسی نجفی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی طی سخنانی عنوان کرد: هویت ملی موضوع حساسی است. صحبت جدی درباره آن باید با ادبیات فاخر و احتیاط زیادی همراه باشد. درست است که مطالبی که از نگاه رهبر معظم انقلاب درباره هویت ملی در این کتاب آمده مباحث نظری است، اما این نظرات در سیره سیاسی و اجتماعی ایشان تأثیر مستقیم عملی هم داشته است.
وی افزود: توجه به بحث هویت ملی در سخنان رهبری محدود به یک جا و یک کتاب نمیشود. بلکه باید مجموعهای از سخنان ایشان در طول انقلاب، کتابهای ایشان پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، نظریات و سخنان ایشان در دوره ریاست جمهوری و رهبری را دید و بررسی کرد.
نجفی با اشاره به اینکه بحث رهبری درباره هویت ملی یک قالب نیست و میتوان از قالبهای دیگر نیز استفاده کرد، افزود: یکی از نظریات کمککننده و روشنکننده که در هویت ایرانی ـ اسلامی مغفول مانده، هویت شیعی است. ما دارای هویت سه لایه ایرانی، اسلامی و شیعی هستیم. هویت اسلامی ما از زمان صفوی است. وجود حضرت علیبنموسی الرضا(ع) و مفاتیح الجنان، نقش هویتی شیعی ما است هرچند پیشتر خط اسلامی عربی و وجود حافظ نماد دوم این هویت ما است.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی ومطالعات فرهنگی گفت: ایراد شاهان دوره پهلوی (رضا شاه و محمدرضاشاه) این بود که میخواستند تختجمشید را مقابل آستان قدس رضوی بگذارند. این مواجهه از اساس اشتباه بود. تختجمشید باید با بناها و نمادهای فرهنگی مثل دیوار چین و اهرام ثلاثه هماوردی میکرد و نه با نمادی که برای ایرانیان مقدس بود.
نجفی در پایان خاطرنشان کرد: در ایران ملتسازی شیعی را در کنار هویت اسلامی داریم. دکتر شریعتی به دو نماد هویتی ملی یکی فردوسی و شاهنامه و دیگری صفوی آسیبزده است. چرا که ما یک هویت انقلابی و یک انقلاب هویتی داریم. در اوایل، هویت انقلابی ملموس بود و هرچه انقلاب اسلامی پیش میرود، چنانکه ابعاد ظلمستیزی، عدالتپرستی و حق پرستی در دهه پنجم انقلاب، آشکارتر میشود، لایه انقلاب هویتی قابل لمس است.
در پایان این مراسم، با حضور نویسنده کتاب و جمعی از میهمانان و سخنرانان از کتاب «درآمدی بر هویت ملی در اندیشه حضرت آیتالله العظمی خامنهای» رونمایی به عمل آمد.