کد خبر:۱۱۳۸۰۳۶
یادداشت دانشجویی|

روایتی از سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و راهکار‌های عملیاتی شدن آن

در خلال جمعیت کثیر نخبگان و جامعه دانشگاهی که معتقدند این سند نقشه راه پیشرفت زیر نظام آموزشی است، عده‌ای بدون حساب و کتاب همچنان بر طبل آرمانی بودن سند می‌کوبند و تا جایی که می‌توانند بر ابعاد انتزاعی خرده می‌گیرند. پاسخ ما به همه آنان این است که ذات و ماهیت یک سند جامع، آرمانی بودن آن است. ما باید مدینه فاضله خود را در سند ترسیم کنیم

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- سجاد رضائی آلی*: اوایل دهه ۹۰ زمزمه‌هایی از تدوین و نگارش سند تحول بنیادین با ماهیت نقشه راه کلی و بلند مدت نظام تعلیم و تربیت به گوش رسید. در آن زمان اکثرا به این نتیجه رسیده بودند که فلسفه آموزش و پرورش کشور ساخته و پرداخته برنامه‌ها و افق‌های متعالی اسلامی نیست.


بر این اساس مقام معظم رهبری بار‌ها در جمع معلمان، فرهیختگان و دغدغه‌مندان عرصه تعلیم و تربیت خطر روزمرگی و ضعف فلسفی نظام آموزشی را مطرح نمودند. پس از ابلاغ سیاست‌های کلی سند تحول بنیادین و فراگیر شدن اصول و بند‌های آن، فارغ از همه دیدگاه‌های سیاسی و حزبی در
درون نهاد بزرگ آموزش و پرورش، مسئولین و سرمداران این مسئله عظم خود را بکار گرفتند تا این سند را در مخزن اجرایی آن، یعنی مدارس اجرایی کنند و اگر بخواهیم منصفانه به قضیه بنگریم.


باید بگوییم در این مدت اتفاقات خوب، سازنده و اندیشمندانه، ولی اندک برای تحقق سند صورت گرفته است. به یقین می‌توان گفت که همه وزرای سابق و ادوار آموزش و پرورش و همچنین معاونان وزیر و سایر مسئولین دستگاه تعلیم و تربیت تلاش خود را برای تحقق سند کرده اند و هیچ کدام از این عزیزان را نمی‌توان یافت که درباره سند تحول به صراحت نظر منفی داشته باشد.

 

هیچ یک از وزیرانی راکه بر سر کار آمده (چه قبل و بعد وزارت) نمی‌توان یافت که در تریبونی علنا به مخالفت با سند تحول بنیادین بپردازد. اما چه می‌شود که بعد از گذشت تقریبا ۱۳  سال از تدوین سند، با تحقق و عملیاتی شدن فاصله نجومی می‌گیریم؟ چه سرگذشتی برای این سند رخ داده است که اکنون خود را در افق و چشم انداز‌های ۱۴۰۴ نمی‌بینیم؟

 

در خلال جمعیت کثیر نخبگان و جامعه دانشگاهی که معتقدند این سند نقشه راه پیشرفت زیر نظام آموزشی است، عده‌ای بدون حساب و کتاب همچنان بر طبل آرمانی بودن سند می‌کوبند و تا جایی که می‌توانند بر ابعاد انتزاعی آن خرده می‌گیرند. پاسخ ما به همه آنان این است که ذات و ماهیت یک سند جامع، آرمانی بودن آن است. ما باید مدینه فاضله خود را در سند ترسیم کنیم. آنچه که یک سند را از حیث واقع گرایی کامل می‌سازد، دستورالعمل و بخشنامه‌هایی است که در راستای تحقق سند تکمیل می‌شود.

در ادامه برخی راهکار‌های عملیاتی شدن سند تحول بنیادین را بیان می‌کنیم که با سپاس از عنایت باری تعالی امروزه بستر و زمینه هویت سازی جوانان در وضعیت قابل قبولی قرار دارد و خانواده‌ها به این نتیجه رسیده اند که پیشرفت در چارچوب معیار‌های اصیل اسلامی از شاهراه بزرگ تعلیم
و تربیت و گلوگاه اصلی آن، یعنی وزارت آموزش و پرورش می‌گذرد.
برخی از راهکار‌ها عبارت اند از:

۱) برگزاری رویداد‌هایی از جنس الف تا و معلم تحول آفرین: رویداد‌ها و همایش‌هایی که از جنس معلم است و در آن معلمان مناطق شهر و روستا با معلمان با سابقه و توانمند به تبادل تجربیات می‌پردازند.

۲) تعمیم تعلیم به سنین کودکی اول: آنچه که امروزه نیاز است آن است که مخاطبان آ. پ نباید صرفا در یک مقطع خاص مهمان آموزش و پرورش باشند. پذیرش کودکان در سنین ۴ و ۵ سالگی فرصت خوبی برای جامعه پذیری دانش آموزان است. این فرصت را نباید ازدست داد. در سند تحول تعلیم و تربیت ۵ سالگی اعلام شده است.

۳) ضرورت اصالح و بازنگری مجدد مصوبات شورای عالی انقالب فرهنگی در زمینه کنکور و امتحانات نهایی: در سند تحول بنیادین آمده است که آموزش زبان‌های خارجی از نرخ ۱۰ درصد به ۲۰ و بالاتتر رشد یابد، اما حذف درس زبان انگلیسی از کنکور، با سند تحول در تضاد است.

۴) ضرورت تالیف مجدد برخی از محتوای درسی، بخصوص دروس ادبیات و نگارش.

۵) تاکید به بعد هویتی دختران و پسران و تالیف کتب منحصر و جدا برای آنان.

۶) بکارگیری محتوای‌های درسی که در لایه‌های پنهان به تربیت دانش آموز تمام ساحتی ختم‌
می‌شود.

۷) افزایش نقش و کارکرد شورای معلمان در مدارس (مدرسه محوری).

۸) توجه به تحولات اخیر و جامعه جهانی، مثل غزه و فلسطین و هوش مصنوعی در مدارس.

۹) حفظ کرامت توامان معلم و دانش آموز در کلاس درس بنابر آیین جذب و گزینش مؤثر معلمان در سندتحول بنیادین.

۱۰) تحقق شعار هر مدرسه، یک کتابخانه و مسجد.

۱۱) برگزاری دوره‌های مطالعاتی و بازخوانی سند تحول بنیادین در مدارس، ویژه معلمان.

۱۲) فعال سازی تشکل‌های دانش آموزی، از جمله بسیج دانش آموزی و انجمن اسلامی دانش آموزی و اداره برخی امور به دست آنان.

 

* سجاد رضائی آلی؛ دانشجوی کارشناسی دانشگاه فرهنگیان مشهد

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار