به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، وبسایت یورونیوز با بررسی گزارشهای رسانههای غربی نوشت: خبرگزاری رویترز در گزارشی میگوید احتمال اینکه بعد از حملات پهپادی و موشکی ایران علیه اسرائیل، آمریکا تحریمهای چشمگیری را علیه صادرات ایران وضع کند بعید به نظر میرسد.
اندکی پس از آنکه تهران حمله آخر هفته خود را آغاز کرد رهبران جمهوریخواه مجلس نمایندگان، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا را به ناتوانی در اجرای اقدامات موجود متهم کردند و وعده دادند که مجموعهای از لایحهها را برای تشدید تحریمهای ایران اتخاذ خواهند کرد. استیو اسکالیس، نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان، در گفتگو با فاکس نیوز در این خصوص گفت: «دولت فروش نفت را برای ایران آسان کرده است و درآمدهایی برای آنها ایجاد میکند که برای تأمین مالی فعالیتهای تروریستی استفاده میشود.»
فشار سیاسی برای تنبیه ایران یک مشکل دیگر برای دولت ایجاد میکند: چگونه میتوان از چنین حملاتی در آینده بدون تشدید تنشهای منطقهای، افزایش قیمت نفت یا دشمنی با چین، بزرگترین خریدار نفت ایران، جلوگیری کرد. واشنگتن برای ماهها گفته است که یکی از اهداف اصلیاش این است که مانع از تبدیل مناقشه غزه بین حماس و اسرائیل به یک جنگ گستردهتر منطقهای شود.
چندین تحلیلگر منطقهای گفتند که تردید دارند که بایدن اقدام قابل توجهی برای تشدید اجرای تحریمهای کنونی ایالات متحده برای خفه کردن صادرات نفت خام ایران، انجام دهد.
اسکات مدل، افسر پیشین سیا و رئیس کنونی شرکت راپیدان انرژی در این خصوص میگوید: «حتی اگر این لوایح تصویب شوند، سخت است که ببینیم دولت، تحریمهای موجود را برای کاهش یا محدود کردن صادرات نفت ایران به شکل معناداری اعمال کند.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا در سال ۲۰۱۸ پس از خروج از توافق هستهای تهران، تحریمهای آمریکا علیه نفت ایران را دوباره فعال کرد. دولت بایدن هم با تحریم شرکتها در چین، امارات عربی متحده و جاهای دیگر به دنبال مقابله با دور زدن این تحریمها بوده است.
علیرغم این تلاشها، راپیدان تخمین میزند که صادرات نفت ایران به ۱.۶ تا ۱.۸ میلیون بشکه در روز رسیده است. اسکات مدل میگوید این میزان نزدیک به ۲ میلیون بشکه در روزی است که ایران قبل از تحریمها صادر میکرد. تأثیر احتمالی بر قیمت بنزین یکی از دلایلی است که بایدن، با احتیاط درخصوص محدود کردن صادرات نفت ایران رفتار میکند.
کیمبرلی داناوان، کارشناس تحریمها در شورای آتلانتیک، میگوید: تحریمهای مرتبط با نفت در دو سال گذشته به شدت اجرا نشده است. به دلیل نگرانی از افزایش قیمت نفت، من انتظار ندارم که دولت در واکنش به حملات موشکی و پهپادی ایران علیه اسرائیل، اجرای تحریمها را تشدید کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا میگوید: دولت بایدن هیچ تحریمی را علیه ایران لغو نکرده و به افزایش فشار بر جمهوری اسلامی ادامه داده است. تحریمهای گسترده و همپوشانی ما علیه ایران همچنان پابرجاست و ما به اجرای آنها ادامه میدهیم. اجرای تهاجمی تحریمها همچنین میتواند روابط آمریکا و چین را بیثبات کند، روابطی که مقامات چینی و آمریکایی پس از یک دوره دشوار پس از سرنگونی یک بالون نظارتی مشکوک چینی که از قلمرو ایالات متحده، تلاش شده ترمیم شود. تقریباً تمام نفت ایران که وارد چین میشود بهعنوان منشأ مالزی یا سایر کشورهای خاورمیانه شناخته میشود و توسط «ناوگان تاریک» نفتکشهای قدیمی حمل میشود که معمولاً هنگام بارگیری در بنادر ایران، فرستندههای خود را خاموش میکنند تا شناسایی نشوند. متخصص ردیابی نفتکشها ورتکسا آنالیتیکس تخمین زده که چین در سال گذشته رکورد ۵۵.۶ میلیون تن متریک یا ۱.۱۱ میلیون بشکه نفت خام ایران را وارد کرده است. این رقم تقریباً ۹۰ درصد از صادرات نفت خام ایران و ۱۰ درصد از واردات نفت چین را تشکیل میدهد.
واشنگتن برای کاهش صادرات نفت ایران باید چین و نهادهای درگیر در تجارت این کشور را هدف بگیرد. یکی از منابع مطلع و مرتبط با این موضوع به رویترز میگوید: «اگر واقعاً میخواهید به دنبال صادرات نفت ایران باشید، بله، باید اقدامی معنادار علیه چین انجام دهید. اما آیا واقعا قصد دارید به دنبال بانکهای بزرگ بروید و آیا قرار است کاری انجام دهید که نه تنها دولت فعلی که حتی دولت ترامپ هم انجام نداده است؟»