به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، روح الله دهقانی فیروزآبادی در نخستین گردهمایی مراکز نوآوری سراسر کشور با اشاره به نقش کلیدی مراکز نوآوری در انگیزهبخشی و ایجاد امید در صاحبان ایده و جوانان کشور افزود: مراکز نوآوری از عاملان ایجاد امید، انگیزه و تلاش هستند و علیرغم همه مشکلات، چالشها و فضاسازیهای منفی، بذر امید و انگیزه را در جوانان بارور میکنند.
وی گفت: زنده نگاه داشتن امید، انگیزه و غرور یکنفر به مثابه زنده نگاه داشتن انگیزه در یک جامعه است و هیچ ارزشی والاتر و بزرگتر از زنده نگاه داشتن نور امید در دل انسانهای دارای انگیزه نیست.
دهقانی با بیان اینکه مراکز نوآوری به همت مدیران مراکز و معاونت توسعه زیرساخت، ساختار و مفهومی منسجم یافتهاند ادامه داد: امروز با تلاشهای مدیران قبلی، شاهد یک نسل جدید در زیست بوم فناوری و نوآوری هستیم و مرکز نوآوری در کنار تمامی مفاهیم دیگری که در زیستبوم فناوری و نوآوری مطرح شده، یک ساختار و هویت مستقل و منسجم دارد.
وی با بیان اینکه، مرکز نوآوری یک مفهومجدید فناورانه و کارآفرینانه مبتنی بر نوآوری است که بر پایه ساختار، محتوا و نرم افزار استوار است افزود:مرکز نوآوری بیش از ساختمان و سختافزار، متکی به نیروی انسانی و نرم افزارهایی است که در دل این مراکز، نقش آفرینی میکنند.
** انسجام بخشی مراکز نوآوری با ابلاغ دستورالعمل حمایت از ایجاد و توسعه این مراکز
دهقانی ابلاغ دستورالعمل حمایت از ایجاد و توسعه فعالیت مراکز نوآوری و اعطای گواهی تایید صلاحیت به مراکز حائز شرایط را گام معاونت علمی در راستای انسجام و وحدت عملکرد این مراکز دانست و گفت: مراکز نوآوری نیازمند یک تعریف منسجم و مفهومی هستند تا بر مبنای استانداردی مشخص و مدون حرکت کنند و امروز با غنای کشور از حیث کمیت این مراکز، ارتقای محتوایی و عملکردی آنها نیز به کمک نظام جدید حمایت از ایجاد این مراکز و اعطای گواهیی تایید صلاحیت به مراکز نوآوری واجد شرایط، عملی شده است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با تأکید بر اینکه با توجه به محدودیت منابع و ضرورت تمرکز و تجمیع حمایتها بر روی نوآوریهای اولویتدار و مبتنی بر نیازهای کشور، افزود: پارادایمهای نوآوری در دنیا متفاوت است.
وی افزود:به طور مثال، آمریکا عمدتاً بر توسعه فناوریهای تحولآفرین تمرکز دارد و با حمایت عمده از تعداد زیادی استارتاپ و ایده، یک یا چند فناوری تحولآفرین برداشت میکند که این رویکرد به دلیل برخورداری از منابع سرشار آن کشور است، اما اروپا عمدتاً رویکردی گزینشی به سرمایهگذاری روی نوآوری دارد و بر یک مساله و نیاز مشخص، سرمایه گذاری محدود و متمرکزی صورت میدهند. ما نیز باید با تمرکز بر روی نیازها، این شبکه تعریف کنندگان نیاز و حل کنندگان مساله را شکل دهیم.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور نیازها و مسایل را یکی از مهمترین سرمایههای این کشور دانست و گفت: معتقدم در دل هر نیاز و مسأله کشور، انبوهی از فرصتها نهفته است و راهکار نوآورانه برای حل هر کدام از این مسالهها میتواند زمینهساز یک کسب و کار و زنجیرهای از اشتغال و ارزش باشد.
وی افزود: حالا که به اندازه کافی مرکز نوآوری داریم، به سمت ارتقای ساختاری و محتوای این مراکز پیش برویم به طوریکه شبکهای از مسائل و نیازها به دست شبکه راهکارهای نوآورانه این مراکز حل شوند.
** قانون جهش تولید دانشبنیان و مسئولیت ویژه مراکز نوآوری
دهقانی با تأکید بر نقش مراکز نوآوری در ترویج و کمک به استفاده از قانون جهش تولید دانشبنیان در مسیر توسعه این اقتصاد افزود: تلاشهای بسیاری صورت گرفت و افراد زیادی تلاش کردند تا قانون جهش تولید به ثمر بنشیند؛ در واقع نهالی را غرس کردند که اگر از این قانون به خوبی مراقبت شود، اقتصاد دانش بنیان به معنای واقعی، ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: فعالان مراکز نوآوری، عزم خود را برای تحول ساختاری و محتوایی جزم کرده و بر خود فرض بدانند که قانون جهش تولید دانشبنیان را معرفی، ترویج و اجرایی کنند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور بیان کرد: ۲ وظیفه مهم را بر خود فرض دانستم نخست پاسداشت، صیانت و نگهداشت از همه تلاشهایی بود که تاکنون انجام شده و دومین فرض را اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان میدانم.
وی بیان کرد: قریب به سه هزار میلیارد تومان از محل پروژههای تحقیق وتوسعه در قالب اعتبار مالیاتی ثبت شده است که طرحها، عمدتا کمتر از ۱۰ میلیارد تومان بودهاند؛ هرکدام از این اعتبارها میتواند به رشد و رونق یک شرکت دانش بنیان و رفع یکی از نیازهای اساسی کشور کمک کند. سال گذشته برای ۱۰ همت استفاده از این اعتبار مالیاتی هدفگذاری شده بود که امسال این هدفگذاری به ۱۵ همت افزایش مییابد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهوری افزود: قانون جهش تولید مزایای متنوع و متعددی در اختیار دارد که میتواند تحولی را در شرکتهای دانش بنیان ایجاد میکند و مراکز نوآوری میتوانند مروجان و سفیران این قانون در مراکز علمی و دانشگاهها باشند.
** مراکز نوآوری برای همافزایی در ایجاد «مراکز همآفرینی» حمایت میشوند
وی همچنین با اشاره به ظرفیت مراکز نوآوری برای همافزایی با یکدیگر وایجاد مراکز همآفرینی به منظور استفاده بهینه از ظرفیتها و منابع موجود گفت: در بسیاری از حوزه ها، نسبت به کشورهای بسیار پیشرفته از امکانات، ماشین آلات و تجهیزات به مراتب بیشتر و پیشرفتهتری برخوردار هستیم.
دهقانی با بیان اینکه، منابع سرمایهای محدود، به هزاران حمایت خرد تقسیم میشود که این امر نتیجه کار را کم اثر خواهدکرد افزود: مراکز هم آفرینی کمک میکند ظرفیتهای پراکنده تجمیع شوند، امکانات هر استان در کنار هم بیاید و به رفع نیازهای شرکتهای دانش ینیان و فعالان زیست بوم فناوری و نوآوری آن هم از طریق شبکهای گسترده از امکانات شبکهای شده منجر شود.
وی با تاکید براینکه، مراکز نوآوری برای همافزایی در ایجاد «مراکز همآفرینی» حمایت میشوند، گفت:ایجاد مراکز هم آفرینی به توسعه فعالیت مراکز نوآوری کمک میکند.
در ادامه این مراسم با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور و محمدجواد صدری مهر، مدیرکل دفتر توسعه زیرساختهای زیست بوم نوآوری معاونت علمی، نخستین گواهیهای صلاحیت مراکز نوآوری به صورت نمادین به مدیران سه مرکز نوآوری دانشگاهی اعطا شد.
این گواهیهای صلاحیت به مدیران مراکز نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد اصفهان، مرکز نواوری نهاد پیشران و مرکز نوآوری سلامت دانشگاه صنعتی شریف تعلق گرفت.