به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از رسانههای جمهوری آذربایجان، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا با الهام علیاف رئیسجمهور آذربایجان و نیکول پاشینیان نخستوزیر ارمنستان گفتگوی تلفنی جداگانه داشت.
متیو میلر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که بلینکن از توافق جمهوری آذربایجان و ارمنستان در مورد تحدید مرز بین دو کشور بر اساس اعلامیه آلماتی استقبال کرد.
متیو میلر در بیانیهای گفت: وزیر امور خارجه آمریکا از اعلام هفته گذشته رئیسجمهور علیاف مبنی بر توافق ارمنستان و آذربایجان برای استفاده از اعلامیه آلماتی در سال ۱۹۹۱ به عنوان مبنایی برای تعیین حدود مرزها قدردانی کرد و بر اهمیت این امر برای هر دو طرف برای دستیابی به صلح پایدار و با عزت تأکید کرد.
در این بیانیه خاطرنشان شد: وزیر امور خارجه آمریکا بار دیگر بر آمادگی ایالاتمتحده برای حمایت از این تلاشها تأکید کرد و از رئیسجمهور علیاف خواست همگام با همتای ارمنی خود حرکت کند. بلینکن بر تعهد ما به روابط دوجانبه قوی بین ایالاتمتحده و آذربایجان تأکید کرد و به تلاشهای ما برای همکاری در اهداف مشترک در زمینههای انرژی، آبوهوا و ارتباطات و تضمین موفقیت کنفرانس COP ۲۹ در باکو اشاره کرد.
در بیانیه منتشر شده توسط وزارت امور خارجه آمریکا آمده است: بلینکن از اقدام آذربایجان برای تبدیل حکم زندان قباد عباد اوغلو به حبس خانگی به عنوان یک ژست بشردوستانه استقبال کرده و خواستار آزادی کامل و فوری وی شده است. وزیر امور خارجه آمریکا بار دیگر از جمهوری آذربایجان خواست به تعهدات بینالمللی خود در زمینه حقوق بشر عمل کند و زندانیان ناعادلانه در آذربایجان را آزاد کند.
در اطلاعیه دفتر مطبوعاتی رئیسجمهور آذربایجان در خصوص این گفتگوی تلفنی آمده است که "الهام علیاف تأکید کرد آذربایجان به تعهدات خود در زمینه حقوق بشر پایبند است و اصلاحات دموکراتیک ادامه دارد. "
چند روز پیش بازداشت عباد اوغلو، رئیس حزب دموکراسی و رفاه آذربایجان با حبس خانگی جایگزین شد. او در ۲۳ جولای سال گذشته بازداشت شد. وی به استناد ماده ۲۰۴.۱ قانون مجازات (تدارک به منظور فروش اعم از تحصیل یا فروش پول یا ارز تقلبی) و همچنین ماده ۳.۱ (در صورت ارتکاب همان اعمال توسط یک گروه سازمانیافته) متهم شده است. بعداً اتهام جدیدی به موجب ماده ۱-۳.۱۶۷ (تهیه، نگهداری یا توزیع مواد افراطی مذهبی) قانون جزا مطرح شد. این سیاستمدار تمام اتهامات را کذب خواند.
در ماههای اخیر بالغ بر ۲۰ روزنامهنگار و فعال اجتماعی در جمهوری آذربایجان به اتهام قاچاق و سایر اتهامات دستگیر شدهاند. آنها با این اتهامات موافق نیستند و آن را فعالیتهای حرفهای و آزادی سیاسی مینامند. بر اساس لیستهای تهیه شده توسط سازمانهای حقوق بشر محلی، در حال حاضر ۲۵۰ تا ۳۰۰ زندانی سیاسی در جمهوری آذربایجان وجود دارد. اما مسئولان آذربایجانی ادعای حضور زندانیان سیاسی در کشور را نمیپذیرند. آنها میگویند افرادی که در آن لیستها قرار گرفته بودند فقط به خاطر اقداماتشان محاکمه شدند.
یادآور میشود که بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگوی تلفنی با نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، بر حمایت آمریکا از پیشرفت به سوی توافق صلح پایدار و باعزت بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان تأکید کرد.
بلینکن بار دیگر تأکید کرد که از موافقت آمریکا برای استفاده از اعلامیه آلماتی ارمنستان و جمهوری آذربایجان به عنوان مبنایی برای تعیین حدود مرزها استقبال میکند.
بلینکن خاطرنشان کرد که آمریکا به تلاشهای خود برای حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی ارمنستان و همچنین دیدگاه نخستوزیر پاشینیان مبنی بر آیندهای مرفه، دموکراتیک و مستقل برای ارمنستان ادامه میدهد.
گفتنی است، درگیری قرهباغ که در دهه ۸۰ قرن گذشته میلادی شدت گرفت، باعث درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان شد. باکو کنترل ۲۰ درصد از مناطق جمهوری آذربایجان را از دست داد. چهار سال پیش، در نتیجه جنگ ۴۴ روزه دوم قرهباغ و عملیات یک روزه سال گذشته، جمهوری آذربایجان کنترل سرزمینهای اشغالی را دوباره به دست گرفت.
ارمنستان عملیات یک روزه در قرهباغ را در سال گذشته «پاکسازی قومی» نامید. پس از آن زمان، جمعیت ارمنی از قرهباغ مهاجرت کردند.
اگرچه مذاکرات جداگانهای بین دو کشور با میانجیگری اتحادیه اروپا و روسیه انجام شده است، اما هنوز معاهده صلح امضا نشده است.