به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، این تارنمای آمریکایی نوشت: گرچه نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان به سرعت روابط سیاسی کشورش را با اتحادیه اروپا و آمریکا تقویت کرده، با این حال به نظر میرسد که روند تغییرات سیاسی از تغییر جهت اقتصاد ارمنستان از شمال و روسیه سریعتر است.
این تارنما افزود: تجارت با روسیه تحریم شده برای بسیاری از کسب و کارهای ارمنستانی که به واسطه گری برای تامین نیازهای مصرفکنندگان روس محروم از دسترسی مستقیم به کالاهای غربی خو گرفته اند، بسیار سودآور بوده است. به نظر میرسد هیچ نهادی بیشتر از "موبایل سنتر" (خرده فروش تلفن همراه و لوازم الکترونیک) از چنین موقعیتی سود نبرده است. درآمد این شرکت که با صادرات به روسیه افزایش یافته، به حدی است که از بزرگترین شرکت معدنی ارمنستان پیشی گرفت و به بزرگترین مالیات دهنده این کشور تبدیل شد.
به گفته "کمیته درآمد دولتی ارمنستان"، این سازمان در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴ بیش از ۵۱ میلیون دلار مالیات از موبایل سنتر دریافت کسب کرده که سه برابر مالیات پرداخت شده این شرکت در مدت مشابه سال قبل است. پیش از سال ۲۰۲۴، این شرکت در فهرست مالیاتدهندگان برتر ارمنستان قرار نداشت.
پرداختهای مالیاتی "موبایل سنتر" حتی از گازپروم ارمنستان، شرکت روس توزیع کننده گاز سراسری و شرکت مس و مولیبدن زنگزور، یکی دیگر از شرکتهای دارای روابط نزدیک با مسکو، بیشتر بوده است.
مبادلات تجاری ارمنستان با روسیه پس از حمله به اوکراین به شدت افزایش یافت و این کشور در مظان اتهام کمک به روسیه در دور زدن تحریمها قرار گرفت. صادرات ارمنستان به روسیه در سال ۲۰۲۲ سه برابر و در نیمه نخست سال ۲۰۲۳ دو برابر شد. مقامات دولت ارمنستان در پاییز گذشته گفتند که روسیه تقریباً ۴۰ درصد از صادرات سالانه ارمنستان را تشکیل میدهد.
روسیه علاوه بر داشتن بیشترین سهم از تجارت خارجی ارمنستان، از راههای دیگری مانند مالکیت داراییهای راهبردی بر اقتصاد ارمنستان تأثیرگذار بوده است. به عنوان مثال، شرکت "گازپروم ارمنستان" وابسته به غول انرژی روسیه بوده و از انحصار عرضه گاز طبیعی برخوردار است. "راهآهن روسیه" نیز خطوط ریلی ارمنستان را در کنترل خود دارد.