به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه فرانکفورتر آلگماینه سایتونگ "، قلمرو فرادریایی فرانسه تحت تأثیر ناآرامیهای جدی است که تا به حال منجر به خسارات فراوان و چندین کشته شده است.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه حالا برای حل این بحران به منطقه سفر کرده است.
وی پس از بدترین ناآرامیها در ۴۰ سال اخیر وارد خاک فرادریایی فرانسه در کالدونیای جدید شد. ماکرون روز پنجشنبه در بدو ورود گفت: من با عزم راسخ برای بازگرداندن آرامش، با احترام فراوان، با تواضع و به یاد قربانیان، به اینجا آمدهام. هدف من در اینجا، همراه با وزرا و کل دولت، حمایت از مردم است. به گفته دستیاران ریاست جمهوری، هیچ برنامه تدوین شدهای وجود ندارد و تصمیمات سیاسی مهمی انتظار نمیرود.
هفته گذشته، حداقل شش نفر در اعتراضات خشونت آمیز علیه اصلاحات قانون انتخابات در این منطقه کشته شدند و غارت و آتش زدن خودروها روی داد. دولت فرانسه ۳۰۰۰ افسر پلیس اضافی را برای کنترل مجدد اوضاع مستقر کرده است.
ماکرون در این باره گفت: نیروهای کمکی پلیس در کالدونیای جدید تا زمانی که لازم باشد در این کشور باقی خواهند ماند. به گفته وی در ساعات و روزهای آینده، در صورت لزوم، عملیات گسترده دیگری برای بازگرداندن کامل نظم جمهوری برنامه ریزی خواهد شد، زیرا هزاران گردشگر به دلیل ناآرامیها سرگردان مانده اند. فرانسه، استرالیا و نیوزلند پروازهای ویژهای را برای تخلیه توریستها از این منطقه ترتیب داده اند.
تظاهرکنندگان بیم دارند که اصلاح قانون انتخاباتی که در پاریس دوردست به تصویب رسید، از نفوذ کاناکهای بومی که ۴۰ درصد از ۲۷۰۰۰۰ نفر ساکن جزیره را تشکیل میدهند، بکاهد. هدف این اصلاحات این است که به فرانسویها اجازه دهد در صورتی که حداقل ده سال در کالدونیای جدید زندگی کرده اند، در انتخابات استانی شرکت کنند.
فرانسه در سال ۱۸۵۳ کالدونیای جدید را ضمیمه کرد و در سال ۱۹۴۶ به این مستعمره وضعیت قلمرو ماوراء دریا اعطا کرد. این کشور سومین تولیدکننده نیکل در جهان است، اما این بخش در بحران است و از هر پنج ساکن یک نفر زیر خط فقر زندگی میکند.
حدود ده روز است که این قلمرو فرادریایی فرانسه، کالدونیای جدید، تحت ناآرامیهای جدی قرار گرفته است. رئیس جمهور فرانسه اعلام کرده که با سفر خود میخواهد بازگشت "صلح، آرامش و امنیت" را تضمین کند.
"ماکرون" به همین منظور با نیروهای مختلف سیاسی بحث و گفتگو را آغاز کرد. جرالد دارونین، وزیر کشور و سباستین لکورنو، وزیر دفاع فرانسه و برخی مقامات دیگر هم وی را در این سفر همراهی خواهند کرد.
مکرون پس از فرود در فرودگاهی در این مجمع الجزایر در ۱۵۰۰ کیلومتری شرق استرالیا تاکید کرد که میخواهد در مورد آینده کالدونیای جدید با همه گروهها بحث کند.
هزاران گردشگر به دلیل این ناآرامیها در این منطقه سرگردان هستند. کالدونیای جدید از نظر نظامی و ژئوپلیتیکی و همچنین به دلیل ذخایر بزرگ نیکل آن برای فرانسه اهمیت ویژهای دارد.
به گفته ماکرون، مذاکرات او همچنین به تنگناهای عرضه در نتیجه ناآرامیها و بازسازی اقتصادی خواهد پرداخت. هفته گذشته اتاق بازرگانی و صنعت خسارت وارده به اقتصاد کالدونیای جدید در سایه این ناآرامیها را حداقل ۱۵۰ میلیون یورو برآورد کرد.
جوانان بومی تا به حال در جریان این ناآرامیها و اعتراضات ۴ هزار مغازه و شرکت را در نومئا و اطراف آن - مانند رنو و کارفور که عمدتاً نمادهای حضور فرانسه هستند آتش زده یا غارت کرده اند. آنها همچنین جاده فیدر به فرودگاه را با موانع جدید بستند. به گفته کارشناسان خسارتهای وارد شده در جریان این ناآرامیها به زودی به یک میلیارد یورو میرسد.
پلیس در عرض یک هفته چند صد نفر از معترضان را دستگیر کرده است. شش نفر از جمله دو افسر پلیس بر اثر تیراندازی کشته شدند. بنزین، غذا و دارو در این منطقه درحال کمیاب شدن است. مردم فرانسوی تبار در این منطقه خود را در خانه محبوس میکنند و گروههای خودیاری مسلح تشکیل میدهند.
ماکرون بدون شک تلاش خواهد کرد تا میان فرانسویها و بومیان کاناک در این منطقه میانجیگری کند. با این حال، او خود بی طرف تلقی نمیشود: حزب وی موسوم به رنسانس، هنگامی که هفته گذشته همراه با احزاب دست راستی قانون انتخابات جدید این مجمع الجزایر را تصویب کرد، باعث انفجار این خشونتها شد. این قانون به نفع فرانسویهای "سفید" در منطقه است. این تصمیم مجلس ملی فرانسه مانند جرقهای در انبار باروت عمل کرد.
به دلیل اوضاع متشنج و ناآرام، دولت فرانسه در این منطقه از کشور وضعیت اضطراری اعلام کرده است.
قبل از بازیهای المپیک در پاریس، شعله المپیک در واقع قرار بود در کالدونیای جدید متوقف شود. اما حالا این امر به دلیل تشدید ناآرامیها اتفاق نمیافتد. ورود شعله المپیک برای ۱۱ ژوئن برنامه ریزی شده بود و "آملی اودیا کاسترا"، وزیر ورزش فرانسه گفت که "بازگشت به آرامش" در منطقه باید در اولویت باشد.
بر اساس تصمیم جدید برای اصلاح قانون اساسی که اخیرا توسط قانونگذاران پاریس تصویب شد، ساکنان فرانسوی که به مدت ۱۰ سال در کالدونیای جدید زندگی کردهاند، اجازه خواهند داشت در انتخابات استانی کالدونیای جدید شرکت کنند.
برخی از رهبران محلی بیم دارند که این اقدام رأی بومیان کاناک را کمرنگ کرده و آنها را در اقلیت قرار دهد.
از آغاز ناآرامیها تاکنون صدها نفر در کالدونیای جدید بازداشت شدهاند. ناآرامیها در این مقیاس از سال ۱۹۸۸ تاکنون در این منطقه بیسابقه بوده است.