کد خبر:۱۱۷۱۳۷۴
گزارش/

فرش قرمز‌های خارج، قرمزتر است/ حضور جایزه‌بگیر‌ها در جشنواره‌های بین‌المللی

داستان اقبال جشنواره‌های اروپایی و بخصوص کن و برلین در توزیع جوایزشان میان فیلم‌هایی با داستان حقوق بشری، موضوع جدیدی نیست، اما تعداد این آثار ابهاماتی را درباره‌ی تولید این فیلم‌ها ایجاد می‌کند.

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- محمدحسین سلطانی؛ در جشنواره‌های ونیز، کن، برلین و تورنتو امسال نام‌هایی فارسی در میان بازیگران برخی از آثار دیده می‌شود. فیلم‌هایی که در پایان جشنواره یا صاحب جوایز حاشیه‌ای می‌شوند یا حداقل توفیق حضور بازیگرانشان بر فرش قرمز‌ها و گرفتن ژست مقابل عکاسان را پیدا می‌کنند. 
دانه انجیر معابد، کیک محبوب من، شاهد و هفت روز چهار فیلم قابل‌بیان از میان چندین تقاضا برای حضور در این جشنواره‌ها هستند. از میان این چند فیلم، حول سه اثر «دانه انجیر معابد»، «شاهد» و «هفت روز»، نام‌هایی تکراری به چشم می‌خورد؛ نام‌هایی، چون محمد رسول‌اف و جعفر پناهی.
جعفر پناهی که سایت Cineuropa او را پدرخوانده سینمای زیرزمینی ایران می‌داند به حدی توانسته جاپای خودش را در میان صاحبان این‌گونه از فیلم‌ها باز کند که نادر ساعی‌ور، کارگردان «شاهد»، بعد از گرفتن جایزه «extra orizoneti» در جشنواره ونیز، جایزه‌اش را به جعفر پناهی تقدیم کرد.
(نکته‌ی جالب اینجاست که بخش «orizoneti»، قسمت خارج از جایزه اصلی جشنواره ونیز است و «extra orizoneti» یعنی بخشی که «شاهد» در آن برنده‌ی جایزه شده با عنوان قسمت اضافی در این بخش خوانده می‌شود. این در حالی است که سینمای ایران دو سال قبل، با هومن سیدی و فیلم جنگ جهانی سوم توانسته بود در خود بخش «orizoneti» صاحب جایزه بهترین فیلم شود.)
جدای از جعفر پناهی، نام محمد رسول‌اف نام تکراری دیگری در این دست فیلم‌ها است، رسول‌اف با نویسندگی فیلم «هفت روز» و کارگردانی «دانه انجیر معابد» در دو جشنواره کن و تورنتو حضور پیدا کند و دانه انجیر معابدش به‌عنوان نماینده آلمان در اسکار معرفی‌شده است. اما ماجرای اقبال غربی‌ها به این شکل از فیلم‌ها چیست؟

احکام هفتاد ساله‌ها؛ راهی برای فروش فیلم در ایران


داستان اقبال جشنواره‌های اروپایی و بخصوص کن و برلین در توزیع جوایزشان میان فیلم‌هایی با داستان حقوق بشری، موضوع جدیدی نیست؛ فیلم دانه انجیر معابد که اقبال جدی مسئولان آلمانی را با خود داشته، داستانش را در اتفاقات سال ۱۴۰۱ روایت می‌کند. فیلم شاهد هم با همین شکل از روایت توانسته است جلب نظر کند.
فیلم هفت روز نیز با دادن وجه اشتراک‌هایی میان نرگس محمدی که توانسته بود جایزه‌ی صلح نوبل را ببرد در بخش فرعی جشنواره‌ی تورنتو حضور پیداکرده است. در این میان، فیلم «کیک محبوب من» موضوعی متفاوتی دارد و اشاره مستقیمی به اتفاقات سیاسی سال ۱۴۰۱ ندارد؛ اما این فیلم از اولین آثاری بود که بعد اتفاقات ۱۴۰۱ بدون پوشش سر مقابل دوربین رفت. البته سید غلامرضا موسوی، تهیه‌کننده اثر، ادعایی جالب دارد:
«درصحنه‌های داخلی منزل شخصیت زن فیلم، با توجه به سن وی که هفتادساله است و در فیلم نیز عنوان می‌شود، از ظرفیت‌هایی که برای خانم‌های مسن در احکام وجود دارد، استفاده کردیم. بااین‌همه برای احتیاط بیشتر در این صحنه‌ها، برای خانم بازیگر کلاه‌گیس هم استفاده شد.»
نکته‌ی جالب‌توجه اینجاست که فیلم کیک محبوب من که در میان این آثار به جشنواره رفته، تاکنون بالاترین اقبال را در میان مخاطبان داشته است، فقط توانسته ۳۸۴,۴۱۷ دلار بفروشد و رتبه‌ی هفتاد و نهم را در جدول فروش آلمان کسب کند. با توجه به قیمت ۱۳ دلاری بلیت در آلمان، کمتر از ۳۰۰۰۰ هزار نفر بیننده‌ی این فیلم در آلمان بودند، البته سازندگان این آثار هم برای عدم اقبال مخاطبان به آثارشان دلایلی دارند، به‌عنوان‌مثال محمد رسول‌اف در گفتگویی درباره‌ی اقبال مخاطبان به این دست آثار این نکته را ذکر می‌کند:
«من فکر می‌کنم باکسانی صحبت دارم که دغدغه‌هایم با آنها مشترک است. آنها مخاطب من هستند.»

فیلم برای مردم یا قشر خاص؟!

فرش قرمز‌های خارج، قرمزتر است/ حضور جایزه‌بگیر‌ها در جشنواره‌های بین‌المللی
البته برخی از کارگردانان که سابقه‌ی بیشتری در سینمای خارج از کشور داشته‌اند، نگاهی متفاوت درباره‌ی مخاطب دارند و شیوه‌ی ساخت فیلم‌هایشان نه بر اساس جذب مخاطب هم دغدغه بلکه بر نزدیک کردن مخاطب به دغدغه‌هایشان می‌گذارند؛ به‌عنوان‌مثال علی صمدی احدی، کارگردان هفت روز، که از دوازده‌سالگی در آلمان بزرگ‌شده و در سینمای آن کشور تنفس کرده است از تعارضاتش با محمد رسول‌اف بر سر فیلمنامه «هفت روز» در گفتگو با سینما سینما می‌گوید:
«طرز تعریف کردن من برای فیلم نسبت به کار رسول‌اف متفاوت است. جا‌هایی هست که بایستی جملات را به فرم خودت درآوری و تغییرش بدهی. در مورد فیلمنامه باید آن را مطابق آنچه می‌خواهم، درمی‌آوردم... پایان سناریوی محمد رسول‌اف باز بود، من پایان باز را دوست ندارم... آنجایی که سناریو افت دراماتیک داشت، ایده‌های خودم را به کار گرفتم.»
عدم اقبال مخاطبان خارجی به این دسته از فیلم‌ها و کیفیت پایین بسیاری از این آثار، در نگاه اول سرمایه‌گذاری پخش‌کنندگان و تهیه‌کنندگان را بر این فیلم‌ها بی‌معنا می‌کند، اما در نگاهی دیگر تضمینی بودن جایزه برایشان سرمایه‌گذاران خارجی را برای حمایت از این دست فیلم‌ها ترغیب می‌کند و به‌نوعی چرخه‌ی اقبال نسبت به توزیع چنین فیلم‌هایی در خارج ساخته می‌شود. البته این استدلال در حالی صحت دارد که دست‌هایی خارج از سینما را دخیل در افزایش تعداد این آثار ندانیم. منطقی به نظر می‌رسد اگر بگوییم همان افرادی که جایزه صلح نوبل را به نرگس محمدی دادند اکنون روی چنین فیلم‌هایی سرمایه‌گذاری می‌کنند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
عا مو لره
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ شهريور ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۱
دیاثت همه نوع معرفی شد اینجا دیاثت هنری وسینمایی معرفی شد که مصداق به معنای واقعی دیاثت است
215
130
لسان تذکر
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ شهريور ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۲
چه جشنوعجیبی مردان پوشیده تر از بنان هستند...مخ آدم سوت می‌کشد.....
چقدر مسخره...
377
227
پ
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۹
خب که چی
چه اهمیتی داره
شهروز
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۸
اینا که دیگه تو شهر شما نیستن ، نگاه نکن مخت استراحت کنه
ایران
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۲
به تو چه اخه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۵
احسنت
133
139
ناشناس
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۷
دوره به من چه به تو چه گذشته
سید حمید آل طه
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۶:۴۶
فرش قرمز نماد حکمرانی مافیای هنرسینماست ونه ارائه اثاربرتروفاخر...فرش قرمزماموربه تنظیم افکارمدیران سینماست. بزبان هنراعلام میکندجغرافیای کاریتان را اینگونه مدیریت کنید. اماتورهای نواموز بیراهه نرو.مسبراینجاست. یکسویه نمودن استعدادها...اما هنراصیل واقعی هیچگاه برهنگرایی وعریان طلبی اولویت اولش نیست.
256
109
ایران
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۶
آنقدر این غربی ها در رفتار شأن دو گانگی وجود دارد که هر انسان آزاد اندیش با هر تفکری این را می فهمد . حقوق بشر غربی بر ضد بشریت است .
387
142
ناشناس
۲۴ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۴
احسنت???
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۴
جایزه بگیرها کف خیابانند وبعد پست می گیرند اخوی
205
96
مهمان
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۱:۵۷
فرش قرمز برای زنان که حیا و عفتشونو ازشون بگیرن همین
317
143
ناشناس
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۹
باشه بابا بیا پایین سرمون درد گرفت
ناشناس
۲۳ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۰
آفرین. دقیقا همینه
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۹
فقط فرش قرمزمثل نژاد پرستی. وترویج بی بندوباری. مردان باحجاب پوشیده. وزنان عریان بلورین رانمایش مثل فیلم شون می دهند. پوشش مردان جابجا شده. استعمار درپوشش درزندگی ملت ها. وبالباسهای اروپایی وووو
270
107
زهرا
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۴
فرش قرمز یعنی بی بند وباری فساد زنان ومردان همینا به گوه کشیدن زندگی‌های مردم رو بی بند و باری وفساد ازهمین جا شروع وبه خانوادها میکشه و باعث جر م وجنایت وفساد وبی حیایی درجامعه س
288
111
???
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۵
بنظرم حتی نباید نگاشون کرد
رایان
۲۳ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۸
باهات موافقم درستشم همینه یامهدی ادرکنی
نگار
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۵
منتظر دیدن فیلم کیک محبوب من هستم
99
87
ایران
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۶
فرهنگ مبتذل غربی، همین است
192
84
آشنا
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۹
هرچه بی حیاتر ووقیح تر معروفتر و به به وچه چه های بلندتر واقعا مسخره ست
230
82
فاقد اهمیت
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۰
جایزه ای برای هر کی بی حیاتره هر کی دریده تره
برای هر کی لخت تره
226
74
نادیا
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۲
سلبریتی های وطن فروش خدا نگذره ازتون بخاطر پول وشهوت شهرت چه جونایی رو بر هیچ و پوچ به کشتن دادین
237
73
Hm
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۷
این چه شوری است که در دور قمر می‌بینم
همه آفاق پر از فتنه و شر می‌بینم
اسب تازی شده مجروح به زیر پالان
طوق زرین همه بر گردن خر می‌بینم
وقتی در داخل دستمال به دستان هنرمند هستند هنرمند واقعی و مردمی به خارج میرود
اینطور است که کسی نگاه صدا و سیمای داخلی نمیکند
135
91
ناشناس
۲۳ شهريور ۱۴۰۳ - ۲۱:۰۲
چه وطنی فروشی کردن .تا کی با چوب وطن تو سر افراد می زنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۸
حالم از این فرش قرمزهاشون مثل بقیه چیزاشون به هم می خوره. هنر به جای دیگه هست اینجا دنبالش نگرد
173
66
علی
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۴:۴۸
سایت شما کلا یکطرفه به قاضی میره و مسایل رو اونجوری که دوست دارین [اغلب خلاف واقعیت] نشون میدین
108
76
فریبرز
Iran (Islamic Republic of)
۲۳ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۴
توی دنیای هنرپیشه های سینماو تلوزیون ایران دلمون به سیدجواد هاشمی خوش بود اون هم که میگه به چشمهای غمگین گلشیفته نگاه کنید به بدن عریانش نگاه نکنید سید جان اگر قراربود به چشماش نگاه بشه نه به بدن عریانش پس چرا فقط از چشماش عکس نگرفت چرا از بدن عریانش عکس گرفته شد و منتشر شد؟
عروسش هم بیحجابِ و افتخا
5
4
ناشناس
۲۶ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۳
کی دلش به سید جواد هاشمی خوش بود ؟!!!!!
ناشناس
۲۷ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۶
انگار واقعا پول و درآمد عرصه بازیگری و مطربی مشکل داره. هرکس وارد این عرصه میشه اغلب شون بجز چند نفر عقلشون زایل و ضایع میشه مثل حیوانات فکر و رفتار می کنن هیچ حساسیتی به مسائل انسانی ندارن
سهیلا
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۲
ازاین فرش قروزها خیلی دیدیم خدا به انسان عقل داده که خودش تصمیم بگیر ولی متا سفانه عدهای گذاشتن دیگران براشون تصمیم گیری کنن
0
0
ایرانی نه عرب
Iran (Islamic Republic of)
۲۴ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۰
بعضیا تو ایران دارن میسوزن که اونا فیلماشون به جشنواره رسیده بعد انگ بی حجابی و اینا را بهشون می‌میچسبونن بابا اونا اصلا تو این فکرا نیستن لخت بودن و البته از نظر شما برا اونا عادی شده مثل تعضیه که تو ایران عادیه برا اونام اینطور طرز پوشش عادیه.
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۷ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۷
انگار واقعا پول و درآمد عرصه بازیگری و مطربی مشکل داره. هرکس وارد این عرصه میشه اغلب شون بجز چند نفر عقلشون زایل و ضایع میشه مثل حیوانات فکر و رفتار می کنن هیچ حساسیتی به مسائل انسانی ندارن
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار