حسن نوری ساروی، معاون آموزشی سازمان اورژانس کشور در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو _ فاطمه قدیری، در رابطه با افزایش مسمومیتهای الکلی اظهار داشت: ما متاسفانه در سالهای اخیر و در سال گذشته اپیدمیهایی از بروز مسمومیت با الکلهای سمی داریم. یعنی به صورت ناگهانی ما در یک شهر با تعداد زیادی از افرادی که دچار مسمومیت با الکلهای سمی شدند مواجه میشویم. اتفاقی هم که الان ما باهاش درگیر هستیم دقیقا بحث مسمومیت با الکل است که تا این لحظه ۴۸ نفر از هموطنان عزیز در بیمارستان بستری شدند، ۱۱ نفر در ICU هستند و متاسفانه شش نفر فوت کردند و احتمال افزایش فوتیها وجود دارد. مسئله خیلی نگران کننده دیگر نیز مشکلات بینایی و دیگر مشکلاتی است که این عزیزان خواهند داشت.
نوری گفت: یک بحث بسیار مهم، بحث مربوط به مسائل اخلاقی و اعتقادات مذهبی و قوانین رسمی کشور ما است که در حوزه بحثی که من میخواهم بکنم نیست. به هر حال اگر کسی بر اساس اعتقادات مذهبی، قانون یا فرهنگی که در جامعه وجود دارد از الکل دوری کند، قطعا سود بسیار زیادی خواهد برد. به عنوان مثال میدانیم در بسیاری از کشورهای دنیا، سطح الکل قانونی برای رانندگی سطح صفر است؛ حتی سطحهای بسیار پایین هم قابل قبول نیستند. همچنین همه میدانیم که الکل عوارض بسیار بسیار جدی برای کبد دارد. حتی اگر یک نفر یک بار یا تعداد محدودی الکل مصرف کرده باشد، میتوان اثرش را در کبدش دید
وی در رابطه با مسمومیت الکلی افزود: با توجه به قوانین و اعتقادات مذهبی که ما داریم در کشور ما الکل به عنوان یک ماده قانونی وجود ندارد. پس همه الکلهایی که مورد مصرف قرار میگیرند غیر قانونی و احتمالاً آلوده هستند. وقتی یک نفر مشروبات الکلی تولید میکند، اگر تعداد محدودی از چوب انتهایی که وصل به دانههای انگور است در پروسه قرار بگیرد، در کنار تولید الکل اتانول، در کنارش بخشی هم الکل بسیار بسیار خطرناک متانول تولید خواهد شد.
وی افزود: عمده مسمومیتهایی که ما داریم ناشی از مسمومیت با الکلی است که اتانول و متانول همزمان در آن وجود دارند. اتانول الکلی است که برای مستی مورد سوء مصرف قرار میگیرد و متانول الکل بسیار سمی است که در مخلوط با اون الکل اتانول قرار دارد. در این صورت الکل مصرف شده تنها باعث مستی نخواهد شد بلکه عوارض بسیار بسیار نگران کننده، کشنده و کور کننده نیز میتواند داشته باشد.
معاون آموزشی سازمان اورژانس اذعان داشت: یکی از شاهکارهای خلقت، کبد ماست. هر بخشی از کبد که مجموعه چند سلول هستند، کار خارقالعادهای میکنند که از بین بردن سموم است. از استامینوفن تا سموم ارگان فسفر و هر سم دیگری وقتی وارد بدن میشود، قاعدتا باید از کبد رد بشود و کبد آن را متابولیزه میکند. حالا پیچیدگی خیلی عجیبی که در اینجا اتفاق میافتد این است که یک آنزیمی به عنوان به اسم الکل د هیدروژنات در سلولهای کبدی ما وجود دارد که وظیفه آن این است که هر چه الکل هست را متابولیزه کند تا از بین برود و ما آسیب نبینیم.
وی افزود: در صورت مصرف الکل حاوی اتانول و متانول، آنزیمی که باید الکل را از بین ببرد علاقه اش به اتانول بیشتر از متانول است. یعنی تا زمانی که در خون بیمار میزان زیادی از اتانول هست، ابتدا شروع به تجزیه آن میکند و سپس به سراغ متانول میرود. نتیجه تجزیه کردن اتانول دفع چند ماده غیر سمی است که از بدن دفع میشوند. اما اگر متانول مصرف شود، متاسفانه در مسیر دفعش موادی تولید میشوند که یکی از آنها اسید فورمیک است. زمانی که اسید فورمیک تولید میشود، بیمار دچار اسیدوز میشود؛ و وقتی اسیدوز شد یعنی PH بدن پایین آمد، تمام عملکرد تمام سلولها مختل خواهد شد. چراکه تمام سلولهای ما عملکردشان به شدت وابسته به یک سری یونهایی مثل سدیم و پتاسیم و هیدروژن است، پس وقتی مقدار هیدروژن تغییر کرد، یعنی به اصطلاح اسیدوز اتفاق افتاد همه سلولهای بدن دچار اختلال عملکرد خواهند شد.
نوری در رابطه با اثر متانول گفت: زمانی که متانول تجزیه میشود، بیماری که مستی شدید داشته و حالا مستیش درحال کاهش است به صورت ناگهانی دچار بی قراری، افت سطح هوشیاری، اختلال دید به صورت برفی و بعد از آن افت شدید هوشیاری و اختلال عملکرد بقیه و ارگانها و در نهایت مرگ اتفاق میافتد.
وی تاکید کرد: مخلوط بودن اتانول و متانول ما را گول خواهد زد. اگر یک نفر الکل متانول خالص مصرف بکند، بعد از چند ساعت دچار علائم میشود و با رساندن فرد به بیمارستان و استفاده از یک سری داروها و از همه مهمتر از همه با انجام دیالیز سعی میشود بدن پاک بیمار از سموم پاک شود. اما اگر ما دیر مراجعه بکنیم برگشت بیمار بسیار سخت خواهد. یعنی زمانی که به بدن آسیب رسید، دیگر نمیتوانیم بیمار را سریع به سطح اولیه زندگی برگردانیم.
برای اطلاع از جزئیات این گفتوگو، ویدیوی زیر را مشاهده کنید