به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، علی فقیه در نشست علمی ساماندهی و حفاظت از محوطه نقش رستم، اظهار داشت: مطالعات زمینشناسی، اسکنهای جیپیآر و ژئوفیزیکی نشان داده است که فرونشستها در بستر خاک دشت مرودشت رخ داده و تاثیری بر آثار صخرهای ندارد.
آثار مهمی همچون آرامگاههای پادشاهان هخامنشی در دل صخرههای بههمپیوسته کوهستان حک شدهاند و از این نظر خطری آنها را تهدید نمیکند.
نگرانیها درباره بنای سنگی کعبه زرتشت
با این حال، فقیه درباره بنای سنگی منسوب به کعبه زرتشت ابراز نگرانی کرد.
وی گفت که این بنا و باروی خشتی نقش رستم با ویژگیهای معماری خاص خود تاکنون از فرونشستها آسیب ندیدهاند. باروی نقش رستم، با ضخامت ۱۰ متر و از خشت ساخته شده است و تنها آسیبهای واردشده به آن، ناشی از فرسایش در اثر بارندگی بوده است.
استحکام تاریخی سازههای سنگی
علیرضا عسکری چاوردی، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، افزود: مطالعات ژئوتکنیک برای ایمنی بیشتر بنای کعبه زرتشت ادامه دارد.
وی خاطرنشان کرد: این بنا، سالمترین سازه بهجایمانده از دوران هخامنشیان است و طی ۲۵ قرن از تمام بلایای طبیعی، از جمله زلزله، مصون مانده است. سازههای به کار رفته در ساخت این بنا یکی از شاهکارهای معماری دوران باستان محسوب میشود.
طرح ساماندهی و حفاظت از محوطه نقش رستم
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید به طرح ساماندهی محوطه نقش رستم اشاره کرد و اعلام کرد: بخشهایی از سیستمهای انتقال آب احیا شده و اقدامات دیگری مانند لایروبی مخازن آب و جلوگیری از ریزش سنگها نیز انجام شده است. همچنین برنامههایی برای شیببندی و زهکشی به منظور دفع آبهای سطحی و جلوگیری از ایجاد شکافهای زمین در این محوطه در حال اجراست.
نگرانی از انتشار تصاویر غیرمجاز
عسکری با اشاره به عکسبرداریهای انجام شده توسط بازدیدکنندگان از محدوده کاوشهای باستانشناسی، تأکید کرد: این کار بدون کسب مجوز از مسئولان ممنوع است و انتشار این تصاویر میتواند نگرانیهایی ایجاد کند.
نقش رستم، واقع در شهرستان مرودشت استان فارس، یکی از مهمترین محوطههای باستانی ایران است که آرامگاههای هخامنشی و بنای تاریخی کعبه زرتشت را در خود جای داده و بخش مهمی از تاریخ معنوی و سیاسی ایران را روایت میکند.