به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، محمد مهدی اکبرزاده؛ استان آذربایجان شرقی با آبوهوای سردسیری به عنوان یکی از مقصدهای اصلی گردشگران و توریستها نیز از دیرباز در لیست مسافران قرار داشته که این روزها با هوای برفی در برخی از نقاط استان چهرهای متفاوت به خود گرفته است.
پیوند دو رشته کوه مهم ایران، البرز و زاگرس، باعث شده است تا این استان از نظر جغرافیایی موقعیت خاصی داشته باشد. آب و هوای خنک این منطقه نیز موجب شده است که هر ساله گردشگران زیادی برنامه سفر به آذربایجان شرقی را داشته باشند و برای دیدن جاذبههای بکر و سرسبز زیبا راهی آذربایجان شرقی شوند.
جاذبههای گردشگری، طبیعت زیبا، مکانهای دیدنی فرهنگ غنی آذربایجان شرقی به همراه تاریخ کهن و مردمان مهمان نواز باعث شده سفر به این استان به یکی از خاطرات لذت بخش هر گردشگری تبدیل شود؛ از زیستگاه مارالهای زیبا در دل جنگلهای سرسبز و بکر منطقه محافظت شده ارسباران، دژ عظیم و با شکوه قلعه بابک تا روستای سنگی کندوان که در دل صخرههای قرار گرفته است.
بسیاری از مسافران و گردشگران شاید آذربایجان شرقی را با تعداد محدودی از جاذبههای دیدنی میشناسند که اگر با تمام ظرفیتهای استان آشنا شوند قطعا سفر بهتری خواهند داشت و به همین جهت در ادامه به تعدادی از مکانهای گردشگری آذربایجان شرقی میپردازیم:
ارسباران منطقهای کوهستانی و جنگلی در آذربایجان شرقی است که یکی از دیدنیترین و خاصترین جاذبههای طبیعی شمال غرب ایران محسوب میشود؛ جنگلهای ارسباران در نزدیکی شهر کلیبر قرار دارند و فاصله آن تا تبریز نیز حدود ۲۲۰ کیلومتر است.
ارسباران در منطقهای کوهستانی و جنگلی در مرز ارمنستان و آذربایجان واقع شده و از کوه قوشاداغ در جنوب شهر اهر تا رود ارس گسترده و در شعاع اقلیمهای خزری و قفقازی واقع شده است؛ آب و هوای جنگل ارسباران تحت تاثیر اقلیم مدیترانهای قرار دارد.
گذشته نام این منطقه کوهستانی و جنگلی قرهداغ یا قراچه داغ بوده است، چرا که جنگل و درختان انبوه باعث میشده تا کوهها سیاه دیده شوند و به همین دلیل این نام را روی این منطقه گذاشتند.
روستای کندوان حدود ۲۰ کیلومتر از شهر اسکو فاصله دارد؛ این روستا با خانههای صخرهای بسیار جذاب مکانی زیبا برای گردشگران و توریستها تبدیل شده است؛ وجود بازارچههای صنایع دستی، رستورانهای سنتی و بسیاری دیگر از سوغات و فرهنگ این منطقه دیدنی و البته گردشگر پسند است که بسیاری از روزهای سال گردشگران برای بازدید از این روستای زیبا به این منطقه سفر میکنند.
جلفا یکی از زیباترین شهرهای آذربایجان شرقی است که علاوبر مناطق تجاری و پاساژهای بسیار برای خرید، مناطق سرسبز و تاریخی، چون آسیاب خرابه و کلیسای سنت استپانوس دارد.
کلیسای استپانوس مقدس، تحت پوشش مذهبی خلیفهگری ارامنه آذربایجان در ۱۶ کیلومتری غرب جلفا در منطقه دره شام واقع شده است، نام این کلیسا که به دیر وانک نیز مشهور بوده به یاد اولین شهید مسیحیت «استپانوس مقدس» نامگذاری شده است که در قرن اول میلادی به دست مخالفان خود سنگسار شد و به شهادت رسید.
کلیسای استپانوس متشکل از سه بخش برج، ناقوس، بنای اصلی کلیسا و کلیسای کوچک «بوغوس _ پطرس مقدس» در جوار کلیسای موجود بوده که سامئول آنتسی (۶۴۰ م) از مورخان ارمنی از آن یاد کرده است.
مقبرة الشعرا بهعنوان نماد شهر تبریز شناخته میشود و یادبودی از ادیبان دفن شده در گورستان سرخاب است؛ این بنای تاریخی جلوهای غنی از تاریخچه ادبیات ایران را به نمایش گذاشته و هویت و فرهنگ شهر تبریز را زنده نگهداشته است که آرامگاه استاد شعر کشورمان، استاد شهریار نیز در آنجا قرار دارد.
مقبرة الشعرا تبریز یک گورستان تاریخی ۸۰۰ ساله در محله سرخاب تبریز است؛ مکانی تاریخی و ارزشمند که نامآوران و مفاخر بسیاری را در خود جای داده است. در گذشته این گورستان با نامهایی، چون حظیره الشعرا، حظیره القضا و قبرستان سرخاب شناخته میشد.
تا قبل از قرن ششم هجری، نامی از مقبرة الشعرا در اسناد تاریخی وجود نداشت تا اینکه در قرن ششم، پس از آنکه شهر تبریز به مرکز حکومت اتابکان آذربایجان تبدیل شد، تعداد زیادی از ادبا و شاعران برای دوری از جنگ و نزاع و شروع یک زندگی آرام، به تبریز مهاجرت کردند.
خاقانی، ابوالعلا، ظهیر فاریابی و شاپور نیشابوری جزو اولین کسانی بودند که به تبریز آمدند و پس از مرگ نیز در مکانی که امروزه به مقبرة الشعرا معروف است، دفن شدند و پس از آن نیز شاعران و بزرگان دیگری از عهد ایلخانان، آق قویونلوها و صفویه وصیت کرده بودند که پس از مرگشان در این گورستان تاریخی به خاک سپرده شوند.
باغ ائل گولی تبریز در قسمت شرقی تبریز و دقیقاً در جنوب جاده اصلی تبریز به تهران قرار دارد؛ فاصله این باغ با مرکز شهر حدود هفت کیلومتر است و جزو قسمت اصلی شهر تبریز به شمار میرود و یکی از ویژگیهای که این باغ را از سایر باغهای کشور متمایز کرده، دریاچهای که در وسط آن قرار دارد و مساحت آن از هر طرف حدود ۷۰۰ پا است.
بر اساس تاریخ شفاهی بومیان تبریز معتقدند که این دریاچه در سال ۱۷۸۵ میلادی و یا حتی قبلتر از این تاریخ به دستور یکی از پادشاهان زمانه که نامش نامعلوم است، احداث شده است.
باغ ائل گولی جزو مکانهایی است که میتوان به جرئت گفت همه گردشگران و توریستهایی که به تبریز سفر میکنند حتما با بازدید و تماشای منظره بکر آنجا رفتهاند.
احمد حمزهزاده مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در گفتوگو با خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: تعداد مسافران به استان آذربایجان شرقی بیش از دو میلیون و پانصد و بیست هزار نفر شده است و اقامت مسافران در مراکز اقامتی با ۷ درصد افزایش داشته و حدود ۹۰ درصد مکانهای اقامتی اشغال است.
حمزه زاده گفت: شصت و هفت هزار و هشتصد و بیست نفر گردشگر خارجی با اقامت با ۱۰ درصد در سطح استان افزایش داشته است و یازده میلیون و نهصد پنجاه و سه هزار و نود خودروی ورودی به استان داشتیم که این نیز با افزایش چهار درصدی مواجه بود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان گفت: هشتصد و پنجاه هزار نفر بازدید از موزههای آذربایجان شرقی بازدید کردهاند و ۳۳ پروژه سازمان میراث فرهنگی به بهرهبرداری رسیده که با حجم سرمایه گذاری ۶۱۲ میلیارد تومان و ۱۹۹ نفر ایجاد اشتغال در سامانه رصد ثبت شده است.
وی تاکید کرد: با توجه به ظرفیت فیدهای مختلف استان در حوزههای گردشگری فرهنگی و تاریخی، گردشگری سلامت، گردشگری روستایی، گردشگری شهری، گردشگری صنعتی، طبیعت گردی و... گردشگران با سلایق مختلف را پذیرا هستیم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: بیشترین بازدید از روستای کندوان با بیش از یک میلیون نفر است که رقم قابل توجه است و در حوزه گردشگری شهری تبریز، مراغه و جلفا بیشترین بازدید را داشتهاند و در حوزه طبیعتگردی شهرستان کلیبر رتبه اول را به خود اختصاص داد.
زنده باد سرزمین اذربايجان