گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: ایران مال یا بازار بزرگ ایران که بزرگترین مجتمع تجاری – تفریحی جهان محسوب میشود، در سال ۱۳۹۹ ساخت آن به اتمام رسید و بهرهبرداری شد. سرمایه گذار اصلی پروژه ایران مال، بانک آینده است و از زمان شروع ساخت این مرکز خرید تا همین امروز، وامهای اعطایی از طرف بانک آینده به ایران مال ادامه داشته است.
اطلاعات تسهیلاتی که بانک آینده پرداخت کرده است، در صورت مالی این بانک در کدال به صورت سالانه منتشر میشود. هر بانک بهطور کلی میتواند تا ۳ درصد سرمایه نظارتی به یک شرکت وابسته به خود مانند ایران مال، تسهیلات اعطا کند.
موضوع قابل توجه این است که سرمایه نظارتی بانک آینده در سال ۱۴۰۲، یک رقم منفی است؛ به عبارت دیگر این بانک سرمایه نظارتی منفی ۱۵۰ هزار میلیارد تومان را در صورت مالی خود به ثبت رسانده است؛ بنابراین بانک آینده در وضعیتی به سر میبرد که عملا هیچگونه تسهیلاتی اعم از تسهیلات کلان و اشخاص مرتبط نمیتواند اعطا کند!
این موضوع در حالی است که بانک آینده در سال گذشته به ایران مال بیش از ۹۵ هزار میلیارد تومان وام داده است. درواقع حدود ۷۰ درصد از تسهیلاتی که بانک آینده به شرکتها و افراد وابسته به خود پرداخت کرده، نصیب مرکز خرید ایران مال شده است. این میزان از تسهیلات اعطایی، در صورت مالی بانک آینده ثبت شده است.
از طرف دیگر، به تازگی نیز گزارشی تحت عنوان «گزارش تعیین قیمت پایه سهام» در کدال و برای شرکت توسعه بینالملل ایران مال منتشر شده که در قسمتی از آن، به تسهیلاتی که این شرکت از بانک آینده دریافت کرده، اشاره شده است.
بر اساس این گزارش، اصل و سود تسهیلات دریافتی این شرکت از بانک آینده به حدود ۱۲۴.۹ هزار میلیارد تومان میرسد؛ به عبارت دیگر ایران مال بدهی حدود ۱۲۵ هزار میلیارد تومانی به بانک آینده دارد که موظف به پرداخت آن است.
بررسی آمار و اطلاعات منتشر شده از سوی بانک مرکزی نیز حاکی از این است که بیش از ۹۵ درصد وامهای پرداختی بانک آینده به شرکت ایران مال غیرجاری و معوق است؛ یعنی یا تاکنون ماهها از پرداخت آن گذشته یا احتمالا دیگر بازپرداخت نخواهد شد.
موضوع مورد توجه دیگر در این گزارش این است که در سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱، شرکت توسعه بینالملل ایران مال به ترتیب ۸۰۳ میلیارد، ۳۳۷۱ میلیارد و ۳۶۵۱ میلیارد تومان زیان ثبت کرده است؛ علاوه بر این سال ها، در ۹ ماهه ۱۴۰۲ نیز ۲۳۰۱ میلیارد تومان دیگر توسط این شرکت زیان ثبت شد؛ بنابراین در همین دوره سالهای ۹۹ تا ۹ ماهه ۱۴۰۲، ایران مال بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان زیان کرده است.